Inlägg från: Anonym (olika alternativ) |Visa alla inlägg
  • Anonym (olika alternativ)

    Är du beredd att ta emot Jesus?

    Spontant finns det nog andra inriktningar som skulle dra mer om jag började se ett mervärde i att söka mig till någon trosriktning. Animism kanske.

  • Anonym (olika alternativ)
    Anonym (Ateisten) skrev 2019-06-12 23:40:21 följande:
    Hur kommer det sig att islamska länder tillhör gruppen minst bildade? Inte kan det väl bero på religon?
    Var får du det ifrån? För att analfabetismen är utbredd i ett krigshärjat Somalia? Litteratur och filosofi från muslimska länder må inte läras ut här men det innebär inte att det inte finns en blomstrande sådan. (Och inte har Nordeuropa bidragit med så mycket som fått världsgenomslag om vi ska vara sådana.) Muslimska kulturer står iofs bakom somligt som används här också, som viss matematik (inte för inte använder vi arabiska siffror), och översättningarna till latin av de gamla grekerna gjordes i det då muslimska Spanien.
  • Anonym (olika alternativ)
    Anonym (Ateisten) skrev 2019-06-13 07:06:18 följande:
    Historiskt sett var muslimska länder väl bildade, men idag när en mer konservativ tolkning av islam lärs ut så drabbas dess invånare till att bli mindre bildade.

    Är ju inte dirket några raketforskare som importerats till Sverige senaste decenniet...
    Att det varit störst kulturell blomning i liberala muslimska länder/perioder med acceptans för andra religioner tror jag många håller med om. Vad gäller generaliseringar präglas förstås utfallet av det urval man titttar på, syriska läkare eller hazariska ungdomar som aldrig fått gå i skolan liksom. Om det därtill är en diaspora man tittar på får man ju ta med att det innebär ett urval i sig åt ena eller andra hållet att lämna gamla hemområden. Sveriges finska befolkning är t ex inte helt representativ för befolkningen i Finland.
Svar på tråden Är du beredd att ta emot Jesus?