Inlägg från: Anonym (Ensomundrar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ensomundrar)

    Kopparspiral?

    Hej!

    Jag är en 17 åring tjej som har ett lite problem med att hitta ett preventivmedel som passar min kropp. Förra sommaren satte jag in en jaydess hormonspiral med rekommendation av min barnmorska. Först och främst gjorde det asont att lägga in den och den skapade endast problem. Hade INGEN blödningsfri dag under hela 7 månader som den satt inne och det gjorde fruktansvärt ont hela tiden alltså tänkte svimma under flera tillfällen. Så i februari i år satte jag in en nexplanon pstav, har inte blött en droppe sen dess, MEN har gått upp 10 kilo på 3 månader, har alltså bristningar på hela kroppen pga den snabba viktuppgången. Detta ned vikten/vätskan i kroppen har gjort att jag inte riktigt trivs med mig själv och har lite svårt att visa mig naken inför min kille (vi har naturligtvis pratat om det så jag vet ju att det inte spelar någon roll men har ju såklart känslan ändå).Var förra vecka till gyn och han började då diskutera om kopparspiralen skulle vara ett alternativ. Så till frågan är har ni att säga om den? Massa blödningar? Ont av den? Viktuppgång? Jag har bara hört att man blöder massor och det är man ju inte så sugen på..

    Kan tillägga att jag har migrän med aura så p piller, p ring etc är uteslutet

    Tack på förhand

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2019-05-20 21:40
    Ensomundrar och preventivmedelsproblem är båda jag blev lite konstigt där då jag aldrig tidigare startat en tråd

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2019-06-07 23:20
    Tänkte att jag skulle uppdatera om hur jag valde att göra. Jag valde till sist att ändå testa kopparspiralen och lag in den idag. Insättningen denhär gången var inte ens i närheten av förra gången, det gjorde knappt ont alls (jag var sjukt nervös och låg och grät och svettades) men efteråt gjorde det galet ont i flera timmar men nu har det börjat lugna ner sig. Jag hoppas nu att den ska passa mig nu :)

  • Svar på tråden Kopparspiral?
  • Anonym (Ensomundrar)
    Anonym (V) skrev 2019-05-20 21:30:25 följande:

    Jag hade kopparspiral i lite mer än 5 år då jag hade stor problem med p-piller innan. Gick bra från början men med extrem mensvärk och super stora blödningar under mensen men inget mellan. Fick efter några år problem med återkommande svampinfektioner och jätte jätte illaluktande flytningar som gjorde att jag knappt våga gå ut. Försökte med allt för att bli av med dom besvären men det enda som funka i slutändan var att ta ut den.


    Låter ju inte så jätte kul..det är ju precis det där men massa blödningar som jag hört så mycket om och det är ju dem jag är rädd för..
  • Anonym (Ensomundrar)
    Plupp73 skrev 2019-05-21 02:51:50 följande:

    Hej!

    Jag hade samma problem som du, och som tur var hade min exman inga problem med att använda kondom. Det var det enda preventivmedel som min kropp toelererade. Att gå upp 10 kg, få problem med migrän och få minskad sexlust bara bevisar vad alla dessa medel gör med vår kropp. Använd kondom. 


    Kondom är inget alternativ tyvärr, ingen av oss är speciellt förtjust i den..
  • Anonym (Ensomundrar)
    Linda2barnsmamma skrev 2019-05-20 21:07:15 följande:

    Hej. Har också migrän med aura + hortons.

    Det som fungerade bäst på mig var p-staven och p-spruta.

    Kopparspiral hade jag när ja va ca 16 år, ja blödde konstant och hade sån fruktansvärd mensvärk att ja låg i fosterställning när den kom som värst.. Stog ut 6 månader. Ja skulle inte rekommendera den alls..

    Ja rekommenderar p-stav. Det är ju inte själva preventivmedlet du gått upp av. Det är att man äter fel eller småäter då man blir sötsugen? Gör du inget av det vet ja inte varför du gått upp så mycket av just staven. men ja skulle säga testa den igen innan du ens testar kopparspiral... :)


    Jag har ju alltså p-staven i just nu..och det ÄR en jag gått upp i vikt av det kunde gyn säga, men det han inte kunde säga var om jag skulle fortsätta gå upp i vikt eller stanna på denna..

    Usch din erfarenhet lät mindre trevlig..
  • Anonym (Ensomundrar)
    Anonym (N) skrev 2019-05-21 03:49:42 följande:

    Jag brukar VARMT rekommendera kopparspiral, ja det gjorde ont att sätta in den, (man kan dock bli sövd), och ja det gjorde ont ett tag innan kroppen vande sig. Men det är det bästa beslutet jag tagit! Mensen kommer precis som vanligt och inga hormoner är SÅ najs!

    Du har ju redan haft spiral med hormoner och tyckte det gjorde ont så jag vet inte, men försök skulle jag säga! Sluta genast med det preventivmedlet du har nu, han får ha kondom helt enkelt såhär ska du inte behöva ha det! <3


    En som gillar den iaf, står nog i valet och kvalet om jag ska ta och boka en tid till gyn och åtminstone prova. Minin gyn gav ett sånt förslag att vi kan låta p staven vara kvar tills kopparspiralen etablerat sig och ta ut den om kopparspiralen fungerar eller ta ut kopparspiralen om den inte fungerar då har jag kvar staven som ändå ?fungerar?. Jag tyckte det lät som ett bra alternativ då just ex. Kondom absolut inte är ett alternativ för nån av oss
  • Anonym (Ensomundrar)
    Anonym (förstörd) skrev 2019-05-21 08:31:47 följande:

    skaffa för guds skull inte kopparpiral! SÅÅÅ många som blivit kopparförgiftade av det. Gå med i gruppen kopparförgiftning m kopparspiral på fb.

    Den förstörde mitt liv.

    Har förresten en bekant som får äta ppiller just pga migrän och inte som preventivmedell.


    Det har jag faktist aldrig hört/läst om så ska ta och läsa runt lite när jag får tid..nja ppiller har alla gynekologer/läkare/barnmorskor förbjudit mig pga min migrän med aura och jag åt dessutom ppiller för nått år sen och fick fruktansvär migrän så det går inte..
  • Anonym (Ensomundrar)
    Anonym (Aldrig) skrev 2019-05-21 09:10:32 följande:

    Aldrig mera kopparspiral! Blev kopparförgiftad och har mått så dåligt under flera års tid. Jag närmar mig 40 och kommer att sterilisera mig i samband med att vår minsting föds i höst, men rekommenderar pessar om man vill ha barn.


    Usch verkar vara flera som har blivit kopparförgiftade...

    sterilisering är ju ett jätte bra alternativ om man inte vill ha fler barn (har redan bestämd mig att jag kommer göra det sen när jag är klar med barn, men det är ju ett tag då jag bar är 17 år hehe)
  • Anonym (Ensomundrar)
    Anonym (Mirena) skrev 2019-05-21 09:47:09 följande:

    När jag hade min kopparspiral så blödde jag i ca 10 dagar och det var inte lite jag blödde. Att jag dessutom har en kort menscykel gjorde ju att det kändes som att jag jade mens jämt.

    Jag fick nog och bytte den mot en Mirena hormonspiral. Och ja, jag blödde också litegrann i ca 5-6 månader men sen helt plötsligt så försvann blödningarna och jag har sedan dess inte blött en droppe. Är inne på hormonspiral nr 2 och kommer aldrig byta tillbaka.

    Så skönt också att slippa all pms som jag mådde riktigt dåligt av innan.


    Hormonspiralen har jag ju testat och den funkade ju inte då jag blödde konstant i 7 månar så då bestämde jag mig för att ta ut fanskapet. Kopparspiralen verkar ju inte vara någon höjdare enligt de som skrivit här..så får väll fundera vidare
  • Anonym (Ensomundrar)
    Anonym (förstörd) skrev 2019-05-21 21:24:58 följande:

    För oss funkar det att ha koll på ägglossning samt att han alltid drar sig ur. Funkat i 5 år och inga graviditeter :)


    Fint om det funkar för er men jag skulle aldrig våga..nu har jag ju ingen mens/ägglossning över huvudtaget men förens spiral/ stav hade jag väldigt oregelbunden mens så det är inte ett alternativ
  • Anonym (Ensomundrar)
    Ällingen skrev 2019-05-22 12:40:09 följande:

    Jag har också använt kopparspiral. Efter barnen ville jag inte fortsätta med p-piller, utan valde spiralen. Hormonspiralen rekommenderade inte min gynekolog pga att jag har migrän, eftersom den kunde bli värre och jag vågade inte testa. Kanske den hade funkat.

    Har bytt ut min spiral 2 ggr och har aldrig haft problem. Har alltid haft mens i ca 7-8 dagar och den blev inte värre med kopparspiralen. Nu är den ute för gott, för jag är ändå för gammal för att få barn.

    Testa den, det är ju bara att ta ut den om det inte funkar. Hoppas du hittar något som passar dig :)


    Okej det låter ju jätte bra kanske jag skulle våga testa då..Och det är ju som du säger gillar jag den inte är det ju bara att ta ut den
  • Anonym (Ensomundrar)
    Anonym (Aldrig) skrev 2019-05-22 19:08:06 följande:

    För mig smög sig problemen på och det var absolut inget som satte igång på en gång. Fick efter några år otroligt mycket akne på hals och käke, svampinfektioner varje månad och hjärtklappning. Nu, ett år efter uttag, börjar jag sakta bli mitt vanliga jag igen men än är kopparnivån för hög i kroppen. Att tänka på: kopparspiralen marknadsförs hårt som ett hormonfritt preventivmedel, men koppar påverkar östrogenet och progesteronet i kroppen.

    Vårdpersonal tar sällan oss patienter på allvar och om man vill rapportera biverkningar av kopparspiral måste man ofta rapportera dessa själv.


    Men usch så obehagligt med hjärtklappningar...och acne vill jag absolut inte ha då jag precis ätit klart en 8 månaders kur stark acne medicin som har gett mig helt galna biverkningar..
  • Anonym (Ensomundrar)
    Anonym (N) skrev 2019-05-22 04:50:30 följande:

    Ja prova kan man alltid göra! Hoppas det fungerar, första menstruationerna kan vara extra tuffa men be om extra tuffa smärtstillande för de gångerna, sen tyckte jag att kroppen vande sig. Kopparförgiftning är inte speciellt vanligt men istället för att lyssna på folk i tråden så fråga medicinsk personal om statistik och vilka symptom du ska vara uppmärksam på.

    De i tråden som skrivit om att de mådde dåligt i flera år pga kopparförgiftning hade antagligen kopparspiralen i lika länge vilket är sorgligt att ingen tänkte på att ta ut den... Det är ju en självklarhet att man slutar med nya grejer om man känner att allt inte är som det ska vare sig det är preventivmedel, nån ny mat, medicin schampo.


    Jo min gyn berättade om de i början kan vara tufft men att han kan skriva ut starkare värkmedicin om jag känner att jag behöver. Om det blir så att jag väljer den så ska ja absolut fråga upp om risker och det är ju precis som du säger att så fort man känner att något är skumt tar man ju ut den.
  • Anonym (Ensomundrar)
    Wench85 skrev 2019-05-22 11:40:17 följande:

    Jag har haft kopparspiral i typ 7 år.

    Innan blödde jag bara i typ två dagar, alltså ovanligt lite. 

    Efter blödde jag ganska mycket i typ fem dagar, varav dag två var så mycket att jag fick tömma menskopp varannan timme. Lite mer mensvärk, men egentligen bara så jag behöver ta värktablett en eller två gånger precis i början. 

    Mängden mens ökade alltså ganska kraftigt, men från väldigt låga nivåer. För något år sedan började jag med CykloF som leder till mindre blodförlust och att livmoderslemhinnan läker snabbare. Jag tar typ en tablett dag ett och 2-3 tabletter dag två och sedan är mensen inom max en dag över.

    Så för mig funkar kopparspiral fantastiskt väl!


    Man vill ju ringa och boka direkt när man hör folk som dig som den fungerat för, men det ör ju lika många den inte fungerat för..det här men ökad mens är ju det jag är lite rädd för, vanligtvis så blöder jag ju väldigt lite typ halv kopp per dag (visst bra att mäta i kopp) så mensen kanske hamnar på en ?normal? nivå eller så blir det asmycket och det skulle ju vara mindre trevligt
  • Anonym (Ensomundrar)
    Ällingen skrev 2019-05-22 18:45:39 följande:

    Måste bara tillägga att det gjorde väldigt ont vid första insättningen, men när det var dags att byta, bad jag om bedövning. Vet inte var den sattes, i livmodertappen kanske, men inte ens nålsticket kändes. Så be om det om du inte vill känna den smärtan. Vissa tycker inte att det känns så mycket men för mig som har låg smärttröskel var det skönt att få bedövning.

    Lycka till med vad du än väljer för p-medel. :)


    Jo jag hade ju hormonspiral tidigare och jag trodde jag skulle både spy och svimma under insättningen då det gjorde så galet ont. Jag vet att det det finns nån slags bedövningsspray så får väll önska det ifall det blir kopparspiral.

    Tack så mycket för dina svar :)
Svar på tråden Kopparspiral?