• Bjoer

    Du som bor med en slarver-hur löser du detta?

    Jag är sån (nästan). Jag är medveten om mitt problem men det är notoriskt skitsvårt att ändra på det eftersom det bara går av farten. Man tänker inte på när man lägger ifrån sig något, det bara sker. Jag tror ärligt talat du till viss del helt enkelt måste acceptera det. Jag vet att det inte är det svar du vill ha, men jag tror det är den krassa verkligheten. Du kan glömma dina visningsdrömmar om hur det ska se ut där ni bo. Den nivån kommer aldrig att hända. 

  • Bjoer
    Anonym (Fez) skrev 2019-05-21 20:19:18 följande:
    Det blev fel vinkel på tråden. Det blev istället en klassisk tråd där ts söker uppmärksamhet för ett relationsproblem som ingen annan än de själva egentligen kan lösa. Och så hackar diverse på antingen ts eller mannen och så försvinner ts från tråden för hon tröttnar på alla missförstånd. Kanske blir hon sur. Jag hade nog mest blivit ledsen.

    Jag ville inte ha en sån tråd. Men det blev så.

    Vi kompromissar hur bra som helat. Har aldrig skrivit att vi inte klarar det. Jag ville ha tips hur man kan göra. Tex att jag slänger allt i en sopsäck som han får sortera en gång i månaden eller att han får ha ett eget rum eller egen garderob med sitt. Jag hoppades att någon fiffig person kunde komma med ett konkret tips.
    Fast oftast när det blir så är det för att TS inte har realistiska förväntningar på situationen. I det här fallet, att ha ett hem som har visningsnivå på renhet. I det här fallet är nog verkligheten sådan att du helt enkelt måste, till stor del, acceptera din mans personlighetsdrag. Jag säger det ifrån egen erfarenhet. Som jag nämnde tidigare så är jag likadan på många sätt. Jag lägger ifrån mig saker utan att tänka på det. Oftast mina egna saker, inte så mycket bestick, glas och sånt. Utan mobil, fjärrkontroller och strumpor (ligger överallt i lägenheten). Det här är skitsvårt att ändra på. Jag har försökt. På samma sätt har min sambo vissa saker hon gör som irriterar mig, som att alltid lämna skåpen öppna när hon tagit något, inte släcker lampor etc. Nu har jag helt enkelt accepterat att jag får stänga skåpen. Det är ok. Det är inte längre ett irritationsmoment. För om det skulle vara det så skulle vi inte kunna leva ihop i längden och det är något jag vill, så jag har helt enkelt lärt mig leva med det. Det tror jag du också får göra. Visst, han kan säkert bli bättre men han kommer alltid göra det i någon mån. Din idé om ett visningshem kommer aldrig, aldrig att ske. Helt enkelt.

    Jag förstår vad du är ute efter. Konkreta åtgärder du kan göra som löser problemet. Jag tror bara inte att det finns några sådana som inte också innefattar en viss mån acceptans för det som faktiskt är en del av hans personlighet. Att slänga att i en sopsäck som han får sortera varje månad t.ex. Ska ni vara utan en sax, en kastull, tandkräm osv. i en hel mådan tills den är sorterad? Det är inte realistiskt.

    Den realistiska "åtgärden" är att han aktivt försöker tänka på att inte lägga ifrån sig saker hela tiden och att du accepterar när han misslyckas, vilket han kommer göra.
  • Bjoer
    Bolliz skrev 2019-05-22 14:10:31 följande:
    Varför är det överspänt att vilja ha ett ostökigt hem?

    Någon annan kan aldrig säga åt en annan hur den personen SKA känna. En känsla är abstrakt. Om man inte känner sig bekväm eller ?hemma? i sin egen bostad så får man väl säga det utan att någon ska säga att ens känsla är fel, eller överspänd?! Tror du att hennes känsla för stök ändras om ni säger elaka saker?

    Ts:

    Jag trivs oxå bäst i ett stilrent hem med få saker och stilrena möbler. I våra möbler är det bara en sån skjutdörr/låda så det är bara att öppna och ösa ner det som står framme. Praktiskt och snabbt städat. Så kan man sortera upp prylarna när det blir fullt eller något saknas.
    Fast en känsla kan vara fel. Inte fel som att du inte har rätt till den, men fel som i att den är obefogad eller överdriven. Att säga att någon är överspänd behöver inte vara något elakt utan kan också vara en korrekt verklighetsbeskrivning som man ibland måste höra för att inse att det inte är ens egen syn på saken som är normen eller rimlig.
  • Bjoer
    Bolliz skrev 2019-05-22 16:27:33 följande:
    Tror du att det var så personen menade ärligt talat?

    För självklart kan det vara så. Vi vet ju inte mycket eftersom de finns för lite information. Vi gissar och föreställer oss hur vi tror att ta har det och är.

    Jag jämför med mig själv och jag är inte pedantisk bara för att jag inte vill ha saker framme och smutsigt hem. Det är helt normalt. En del lägger tid på gymmet men jag lägger tid på mitt hem. Det är mitt intresse. Att det ingår dammsugning a 10min om dagen gör inte mig nått. Det är känslan av att det är rent som gör att jag trivs. Ligger en sax eller tröja på fel plats så kan jag ta undan det, men varför ska jag när den som lagt det fel kan göra det? Det är nog principen som ts menar, inte att det måste vara så.
    Om du dammsuger 10 min varje dag så är du pedantisk. :) Och grejen är nog att den som la det "fel" troligen kommer lägga den rätt senare, men inte direkt och det är där det är skillnad i vad man har för krav på sitt hem. Låt tröjan ligga i två dagar så kommer nog den som la den där fixa det.

    Jag menar, för mig är det viktigt att det är lätt att hitta saker. Om de ligger framme kan man hitta men jag kan också förstå att man vill städa undan. Det du beskrev tidigare, om att ösa ner allt i en låda, sånt kryper i skinnet på mig! För mig är det viktigare att det är prydligt och ordnat i lådor och skåp än på bänken, för annars är det helt jävla omöjligt att hitta det man vill ha! Det viktiga är alltså inte att det ser snyggt ut, utan att det är praktiskt ordnat så det är lätt att använda sakerna och hitta dem utan krångel.
Svar på tråden Du som bor med en slarver-hur löser du detta?