Inlägg från: möjligt |Visa alla inlägg
  • möjligt

    Ska kvinnor ha rätt att göra abort på livsdugliga bebisar under graviditeten?

    EnAnonumius skrev 2019-06-09 17:42:23 följande:

    Ja jag har läst dina andra inlägg.. Det förändra ingenting. Du kommer med ett falskt påstående iallafall.

    Att du subjektivt tycker något annat, än vad vetenskapen har forskat fram genom decennier, är något som får stå för dig. Ditt subjektiva tyckande är inte vetenskaplig fakta.

    Så vi ta det en gång till. Jag skall formulera om mig en smula bara.

    I Sverige så abortera vi inte bort livsdugliga barn. Det är fårn din sida en direkt lögn att hävda detta. 

    Svenska abortlagen är byggd på vetenskaplig fakta. Dessutom så är den självreglerande också tack vare att den är finurligt formulerad så att man aldrig kan abortera livsdugliga barn.

    Är det ett livsdugligt barn så läger vi dem i kuvös om de är väldigt förtidigt födda (c:a vecka 23).

    Och nej barnet är inte livsdugligt när det ligger i sin rätta miljö (livmodern). Det är kvinnas kropp som agera som livsuppehållande för fostret. Då kvinna, via navelsträngen, ger barnet både syre, och näring till fostret. Kapar man navelsträngen och låter fostret ligga kvar "i sin rätta miljö" så dör det.


    Fast det här är en moralisk fråga, en moralisk ståndpunkt och våra definitioner har vi sätt därefter. Sen exakt vilken åsikt man har varierar men det finns inget som är ?rätt? här. Ungefär som att man väljer att inte likställa människor och djur. Eller att vi sätter helt olika regler för olika djur och därmed olika typer av liv, i slutändan handlar det om åsikter och den infividuella moralen.

    Medicinska definitioner ändrar inte det.

    Hurvida fostret kan leva utanför modern råkar bara vara gränsen vi i sverige har satt.

    Sedan är det inte riiiktigt sant angående abortlagstiftningen och det är troligtvis anledningen att detta kommer upp nu, lagen och riktlinjerna var tidigare (70tal?) gjorda för att det skulle finnas en marginal på ca 4 veckor mellan sista abort och livsduglighet. Sedan har medicinen gjort stora framsteg och hackat bort den marginalen. Med de tidigare riktlinjerna borde abortgränsen för psykosociala dtc skäl sänkas till v 18.

    Att bevilja och genomföra en abort i v 21+ där det gäller ett såvitt man vet friskt foster kan faktiskt idag sägas gå emot vår lagstiftning.

    Jag tycker socialstyrelsens val av gräns var feg, jag tror det fanns en rädsla för att sänka abortgränsen, även om det faktiskt hade varit en rimlig sänkning
  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-09 19:06:14 följande:

    Min individuella moral i denna fråga baseras enbart på den medicinska vetenskapen.  (Frågor på det? D.v.s om du inte hantera att det finns folk som kan bygga sin moral på den vetenskaplig fastan som finns)

    Att ha en s.k moralisk ståndpunkt där man tycker annorlunda har jag aldrig sagt emot. Det får man faktiskt ha.  Jag kan ju iofs påtala tillbaka att det är också okey att ifrågasätta och diskutera emot folk som inte tycker som en själv.

    Dock så skall det aldrig ursäktas eller användas som förklaring att, för att rättfärdiga direkt falska påståenden om folk som vill behålla den nuvarande abortlagstiftningen.Inte riktigt. Det är inte "bara Sverige" som har satt den gränsen.

    I USA som har faktisk har en bättre utvecklade neonatalvård än vi i Sverige har inte lyckats att rädda tidigare än vecka 23.  De Facto är att USA var en av de första länderna i världen som lyckades med att rädda från vecka 23 utan nämnvärda konsekvenser för barnet.

    Jag kan hålla med om att gränserna kan ändras. Då det är något jag själv anser. Detta är för att vi har fått bättre abortmetoder, och vi har hemtester idag som är lika pålitliga som testerna hos barnmorskan och man kan upptäcka idag graviditeter rede under de första två graviditetsveckorna. Ja måhända att fostret är friskt, dock så finns det ingen medicinska vetenskapliga bevis att det kan vara livsdugligt utanför livmodern i en kuvös. Inget jag har hitta oavsett hur mycket "googling" jag gör.

    Men visst har du någon (objektiv) källa på det att man kan rädda barn så tidigt som v21+ i minimum kuvös, utan bestående men för barnet, så släng fram den/dem så kan jag vara beredd på att ändra ståndpunkt på den övre gränsen för sen abort med tillstånd från socialstyrelsen. 


    Fast att det är en moralisk fråga utesluter ju inte att man använder vetenskapliga måttstockar och gränsdragningar?

    Det ena utesluter inte det andra.

    Jag säger inte heller att det är en ologisk gräns att utgå ifrån men det hade funnits andra såsom när en majoritet av fostren kan anses livsdugliga, det hade också kunnat vara när fostret kunde anses livsdugligt utan artificiell hjälp men även när hjärtat börjar slå självständigt en vetenskaplig gräns. Oavsett vilken gräns du drar så finns det ingen objektiv sanning vad som är moraliskt riktigt och försvarbart. Det är en individuell känsla och ett individuellt avvägande. Sen att det blir en politisk fråga där tydliga gränser behöver dras har att göra med att vi lever i ett stort samhälle där vi försöker i möjligaste mån skapa ett gemensamt regelverk. Om du inte kan se det direkt så kan du ju överväga ett scenario där en abort blir beviljad och utförd i vecka 21+ 5 men graviditeten visar sig vara feldaterad med några dagar?

    Det är inte konstigare än debatten om kött vs veganskt eller dödsstraff vs ickedödsstraff.

    Att flera länder delar sveriges gräns är inte konstigt, blev lite felsyftning i mitt inlägg, menar bara att det är just en vald gräns att utgå ifrån.

    Jag är personligen inte för ett abortförbud men jag kan ändå se motpartens perspektiv.

    Angående när gränsen sätts så anser jag att det borde ges av sunt förnuft att marginaler borde tillkomma, människor och medicin är inte svartvita oavsett när det tidigaste fostret räddats så kan man aldrig säga en exakt dag när det är möjligt men minus en dag skulle göra det omöjligt. Det är naivt att tro det. Statistik över svenska extremprematurer ger en överlevnadschans(+1år) på 10 % i spannet 22+0 till 22+6. Som en sidonot till statistiken bör tilläggas att ett foster i mindre än 22+0 inte har rätt till livsuppehållande åtgärder.

    Menar du att du är 100% säker på att sannolikheten för ett foster i 21+6 är noll?? Och till det lägger vi att det även finns felmarginaler i dateringen av en graviditet.

    I sverige har 6 barn vårdats som prematurer födda mellan 21+0-21+6. Av dessa överlevde 1 till utskrivning

    lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2017/04/Nya-nationella-riktlinjer-for-extremt-for-tidigt-fodda/

    I USA kan såvitt jag hittar den yngsta neurologiskt intakta extremprematuren vara den som behandlas i följande(21+4):

    pediatrics.aappublications.org/content/140/6/e20170103

    Oavsett hur mina personliga känslor kring abort är så känns det groteskt att inte ha en buffertzon i gränssättningen. För en tredjedel av aborterna i de senaste veckorna 18-22 är inte fosterskador utan olika psykosociala faktorer.
  • möjligt
    KillBill skrev 2019-06-09 21:18:56 följande:

    När en abort utförs så sent som i vecka 21 så handlar den nästan alltid om grava fosterskador. 


    Källa på det tack.

    Den enda statistik jag kan hitta täcker bara början av 2000talet och då var det inte så
  • möjligt
    KillBill skrev 2019-06-09 21:39:08 följande:

    Det går inte att hitta exakt statistik men den särklass vanligaste  anledning till aborter efter vecka 18 är fosterskador och ansökning om abort med anledning av fosterskador har ökat de senaste åren. Det beror på att många gravida inte får göra ultraljud förrän i vecka 19 och att eventuella fosterskador inte upptäcks förrän då.


    Jag kan inte komma åt socsty egna statistiksida från telefonen men denna artikel utger sig vara baserad på soc styr statistik från 2017 och där anges ca 30%

    Enligt deras statistik jag kunnat hitta för tidigt 2000tal visar ovkså drygt 30%

    manniskovarde.se/abortstatistik/
  • möjligt
    KillBill skrev 2019-06-09 22:02:11 följande:

    vad menar du är 30% ?


    Av de sena aborterna(mellan 18-22) så har 30 % psykosociala skäl.

    Och jag kan inte se att den siffran ändrats drastiskt
  • möjligt
    KillBill skrev 2019-06-09 21:18:56 följande:

    När en abort utförs så sent som i vecka 21 så handlar den nästan alltid om grava fosterskador. 


    Upprepar att jag inte har åtkomst till socsty egen statistik men här är en hänvisning till deras statistik från 2010, 44% av de utförda aborterna mellan 21+0 och 21+6 var grundade på sociala skäl

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/andrad-praxis-for-sena-aborter_H5021626

    Denna motion nämner också hur grundriktlinjerna på 70talet sattes upp för att ha 4 veckors marginal, då v24 vs v28.

    Nu finns i praktiken ingen marginal alls utom 1 teoretiskt dygn, politisk korrekthet och rädsla verkar hålla en ändring av detta stången.

    Ibland är folk så hetska att rösta ned allting bara för att det är SD men samvete, moral eller vetenskap, i just detta fall torde de dock vara överrens. Inför maginaler!
  • möjligt
    KillBill skrev 2019-06-09 22:30:33 följande:

    Tyvärr inte men enligt socialstyrelsen så har det skett en ökning av antalet ansökningar av sena aborter med anledning av fosterskador (pga av sena ultraljud) och det är rimligt att anta att andelen aborter pga av fosterskador är högre i vecka 21 än vecka 19. 


    Jag förstår hur du tänker men jag håller inte med dig, såvitt jag kan se har det på fosterskadebiten gått från 67 till 73 ish på drygt 10 år men iom att siffrorna för totala antalet också verkar ha ökat från ca 400-530 så verkar det inte rimligt att anta att de som ansöker för sociala skäl(och blir beviljade) skulle blivit färre. Möjligen procentuellt men i så fall är det ju bara för att det tillkommit fler sena aborter från de försenade ultraljuden
  • möjligt

    Du uttrycker dig som att du anser att det är svartvitt när du mellan raderna har ett nedlåtande tonfall såsom i denna kommentar:

    * (Frågor på det? D.v.s om du inte hantera att det finns folk som kan bygga sin moral på den vetenskaplig faktan som finns)

    Varför skulle jag inte kunna hantera det?

    Jag är inte korkad och jag har hyfsad kännedom om den vetenskapliga faktan. Du antyder att din moral är överlägsen för att den baserar sig på vetenskaplig fakta. Men eftersom du i den vetenskapliga faktan verkar tycka det är en självklarhet(!) att följa 22+0 så ifrågasätter jag din känsla för vad som är svartvitt. Tom läkarkåren verkar ställa sig tvivlande till den exakta gränsen i artikeln jag länkade tidigare. Så jo, tycker du det är en självklar gräns så anser jag att det är rimligt att I inlägget utveckla kring svartvitt tänkande.

    Du skrev sedan enligt nedan:

    Ja måhända att fostret är friskt, dock så finns det ingen medicinska vetenskapliga bevis att det kan vara livsdugligt utanför livmodern i en kuvös. Inget jag har hitta oavsett hur mycket "googling" jag gör.

    Men visst har du någon (objektiv) källa på det att man kan rädda barn så tidigt som v21+ i minimum kuvös, utan bestående men för barnet, så släng fram den/dem så kan jag vara beredd på att ändra ståndpunkt på den övre gränsen för sen abort med tillstånd från socialsturelsen.

    Och jo det finns barn som överlevt så tidigt, flickan i vetenskaps artikeln är nu en till synes helt normal 4åring på förskolan utan bestående men. Och att du sen väljer att blanda ihop detta med livsduglighet med men för barnet förstår jag inte? Kan du motivera det? Det finns barn födda i v22, v23, v24 med bestående men. Det är verkligen inte okänt är ju tidigare desto högre risk för sådana konsekvenser. Gills då inte de som överlevt i v 22 som fått men?

    Du blandar ihop, när kan ett foster anses livsdugligt med när bör alla åtgärder tas för att rädda ett foster. Detta är olika frågor. Men aborträtten bör enligt svensk lag vara uppåt begränsad av när ett foster kan anses livsdugligt(och jo foster inte barn som är livsdugligt, det är nämligen precis det uttrycket som används i själva abortlagen). Och med utgångspunkt att man i livsduglighetskriteriet tar med att all potentiell vård ges så kan man faktiskt göra slutledningen att flera aborter i sverige de senaste åren skett i strid mot lagstiftningen.

    Det som gör det extra vidrigt är att det inte verkar finnas några Humana rutiner för dessa sena aborter utan det lämnas upp till de aktuella vårdgivarna som ibland försöker distansiera sig. Men hur kan det inte få dig att ens öppna tanken för att sänka den övre abortgränsen när ett aborterat foster i v21 som läggs för att självdö i en sköljränna och där helt ensamt i en kall steril miljö kämpar för sitt liv i upp till ett par timmar. Hur kan det för dig vara en fråga om det kunnat överleva i en kuvös eller ej den dagen? När det istället blir en fråga om att hade man gett detta foster 3 dagar till så hade det haft 10% chans så sätter det perspektiv tycker jag, iaf för mig.

    Är som sagt inte mot aborter generellt men detta med att utveckla adoptionssystemet i sverige tycker iaf jag borde undersökas vidare


    EnAnonumius skrev 2019-06-09 22:44:49 följande:

    Nej just det det ena utesluter inte det andra. Vilket jag aldrig gjorde heller.  Jag har aldrig påstått det och kommer aldrig att påstå det heller.

    Jag skrev ENKELT att min moraliska ståndpunkt BYGGER just på medicinsk vetenskaplig fakta. 

    Så hur kan du "läxa upp" mig på något som jag använder mig redan av?

    Eller skall jag citera mina egna ord igen till dig? Så ser du hur dum och ovidkommande din kommentar om "det ena utesluter inte det andra" är i praktiken?Foster är aldrig livsdugliga utan kvinnas hjälp. Barn däremot är livsdugliga utan kvinnas hjälp. Man räknar faktiskt att det är ett barn vid v23, då man kan använda kuvös (artificiell hjälp) för att hjälpa barnet att utvecklas färdigt. Men barnet är _inte_ beroende av moderns navelsträng s.a.s för sitt livsuppehälle. Det är däremot ett foster.Jaha, vad fint att du kan se abortmotståndarens perspektiv..

    Vet du Jag ser också se motpartnerns perspektiv. Men jag behöver inte klä mig i rollen som "Djävulens advokat" för den saken skull.

    Och som du själv påpekade "Det ena utesluter inte det andra", så kanske du skall ta till dig de orden till dig själv först och använde den meningen när du läser och tolkar andras inlägg i framtiden. För du verkar tolkar andras inlägg efter just en svartvitt mall. och utgår från att din motpart tänker/resonerar just svartvitt (aka Det ena inkluderar/utesluter det andra pers se).Värst vad du är manisk på detta med s.k "svartvitt" och #det ena utesluter inte det andra".

    Nej just det medicinen är inte svartvitt och då är det ju bara bra och vettigt att jag aldrig har hävdat detta. Eller hur? För som sagt, det ena utesluter inte det andra" det var  så du skrev, så  återigen en malplacerad påtalande du gör här med att med..."människor och medicin är inte svartvita ..."

    Då jag läst länken så kan jag i fortsättningen sträck mig att säga "rekommenderat av läkare v22". 

    Då den amerikanska artikeln är från 2017 så vet man ännu inte långtidseffekterna av detta., 2år är inte lång tid. Många "men" kan komma senare än så i livet och kanske inte alltid upptäcks förens barnet är i tonåren. Så jag kommer inte att lägga så stor viokt vi den då jag skrev tydligt Hur var det nu du skrev? Ah så var det ja... "det ena utesluter inte det andra".  Jag har aldrig g använt mig av orden ingen/alla eller 100%.. Så vad bygger du denna fråga på om jag skulle vara 100% säker? Jag har aldrig påstått detta, att jag är 100% säker,  och kommer aldrig att påstå det heller.  Så du saknar helt grund att ställa den fråga.


  • möjligt
    EnAnonumius skrev 2019-06-09 22:44:49 följande:

    Nej just det det ena utesluter inte det andra. Vilket jag aldrig gjorde heller.  Jag har aldrig påstått det och kommer aldrig att påstå det heller.

    Jag skrev ENKELT att min moraliska ståndpunkt BYGGER just på medicinsk vetenskaplig fakta. 

    Så hur kan du "läxa upp" mig på något som jag använder mig redan av?

    Eller skall jag citera mina egna ord igen till dig? Så ser du hur dum och ovidkommande din kommentar om "det ena utesluter inte det andra" är i praktiken?Foster är aldrig livsdugliga utan kvinnas hjälp. Barn däremot är livsdugliga utan kvinnas hjälp. Man räknar faktiskt att det är ett barn vid v23, då man kan använda kuvös (artificiell hjälp) för att hjälpa barnet att utvecklas färdigt. Men barnet är _inte_ beroende av moderns navelsträng s.a.s för sitt livsuppehälle. Det är däremot ett foster.


    Du missar min poäng. När du skriver att du baserar din moraliska ståndpunkt endast på vetenskapliga fakta så får du det att låta som en universal moral baserad på vetenskaplig fakta. Men du kan lika väl ha en person som säger exakt samma, jag baserar min moral endast på vetenskapliga fakta, men vars moral dömmer ut abort efter att fostrets hjärta börjat slå. Det blir också ett moraliskt ställningstagande 100% baserat på vetenskap.
Svar på tråden Ska kvinnor ha rätt att göra abort på livsdugliga bebisar under graviditeten?