Inlägg från: Anonym (V) |Visa alla inlägg
  • Anonym (V)

    Lättast ålder att bli blöjfri?

    Finns inte så mycket vi vuxna kan göra om inte barnet är moget och har förmågan och viljan själv att bli blöjfri. Man måste invänta detta. När barnet nått fysisk mognad så hänger det på deras vilja. Barnet bestämmer själv. Sen är det förmågan. Det går inte på tre dagar. Sånna metoder är förkastliga anser jag och kan snarare stjälpa än hjälpa. Ta det lugnt, låt det ta tid och invänta. Låt det komma naturligt från barnet. Jag har alltid haft en potta ståendes och erbjudit den till mina barn.

    Jag arbetar med barn och 3 år är vanligast att bli blöjfri. Då säger de till själva eller går på toaletten själva och det händer minst olyckor. Det är då jag anser att de är helt blöjfria. Yngre barn slutar också med blöja ibland och de kan oftast hålla sig och minimera olyckor men de säger inte alltid till och går själva utan de går på toa vid våra rutiner när vi påminner och kan således fixa det utan olyckor. De har oftast blöjan på ute. Det händer dock fler olyckor ju mindre de är. Det är ju inte hela världen att det händer olyckor men hade de väntat lite så hade det nog gått bättre. Dock är det ju bra att passa på när barnet är nyfiket och vill så då kan det ju bli tidigare ibland.

    Mina egna erfarenheter av mina barn:

    Mitt första barn slutade helt med blöja när han var 2 år både nattetid och utomhus. Hände över en natt. Han valde det själv och det hände sällan några olyckor. Extremt tidigt enligt mig.

    Mitt andra barn var 4,5 år. Då tog vi bort blöjan helt på BVC-psykologens uppmaning. Han var fysiskt mogen men ville inte. Vet inte vad det berodde på men en anledning kan vara att vi kanske pushade på för mycket så att det låste sig. Det tog sedan 2 veckor så fick han in rutinen. Det hände dock lite olyckor emellanåt. Han var sen.

    Mitt tredje barn slutade med blöjor vid tre års ålder. Hade blöja på natten ett tag och det hände lite olyckor i början men inte så mycket. Tog ett par veckor. Hon hamnar i normalspannet när barn brukar bli blöjfria.

    Tänk på att om man börjar för tidigt kan man ta bort barnets egen nyfikenhet och egen vilja. Det funkar allra bäst när den får komma själv. Det är själva drivkraften. Finns inte den fysiska mognaden där är det ingen idé alls. Ta fram en potta och erbjud barnet att prova den varje dag exempelvis när vi själva går på toa. Pressa inte barnet. Det är inte roligt om det låser sig och barnet får en obehaglig upplevelse. Då kan det bli problem! Rätt som det är kommer det något i pottan och det blir intressant. Låt det vara en naturlig del av rutinerna utan tvång. Låt det ta tid.

  • Anonym (V)
    nernu skrev 2019-06-09 11:02:21 följande:

    Dömer ingen. Men det är ju konstigt att en hel generation barn i västvärlden plötsligt inte mognar innan tre års ålder. Som jag har förstått det så är barn i resten av världen oftast blöjfria när de är 18 månader.


    Det där är nog sanning med modifikation. För det första tror jag inte att resten av världen är blöjfria vid 18 månader. I många länder tar de bort blöjan tidigt men oftast är de barnen inte på förskolan. De flesta barn i andra länder är hemma/nanny när de är under tre år och kan få hjälp med att sättas på pottan regelbundet så inga olyckor sker. Blöjfri enligt deras sätt att se på det. I Sverige har vi en annan syn på detta. Dessutom är vi unika med vårt förskolesystem att lämna bort våra barn tidigt så barnen behöver nå mognad och klara det själva innan man tar bort blöjan.
  • Anonym (V)
    Anonym (103) skrev 2019-06-09 11:13:27 följande:

    Vi har alltid haft pottan som ett självklart inslag i badrummet, sonen satt där vid varje blöjbyte från 6 månader. Ibland kom det något, ibland inte. Runt året kom aldrig något i pottan under säkert ett halvår men plötsligt vände det igen.

    Från 18 månader hade vi nog ca. 5 bajsblöjor totalt,  och några få kissblöjor per dag. Veckan före 2-årsdagen behövdes inte blöja längre, han gick på pottan helt enkelt. Nu är inte detta ett råd till just TS men kanske någon annan med yngre barn läser.

    Att barn inte är blöjfria förrän vid 3 är rätt nytt, på 80-talet fanns inga friska 3-åringar med blöja. Dagens blöjor är så torra att barnet inte känner att det har kommit kiss. Det är inte en mognadsfråga att känna sig kissenödig, det kan även mycket små bebisar känna men de stänger med tiden av dessa signaler eftersom inget ändå verkar hända. Allt är bara torrt hela tiden.

    Någon skrev här ovan att man ska vänta in barnet, jag är så fascinerad över att detta bara tycks gälla potträning, medans föräldrar gärna stressar upp sig över att en 12-månaders inte går, eller en 18-månaders inte pratar. 

    Om någon är intresserad av något annnat än att göda Pampers och Libero i 3-4 år kan jag rekommendera att erbjuda potta tidigt (utan krav på att det ska komma något i, ha det som ett komplement) och tygblöjor så barnet känner att det kissat.


    Man ska naturligtvis inte stressa över att en 12-månaders inte går eller att en 18-månaders inte pratar heller. Ingen skillnad.

    Ja barn känner när de är nödiga men de agerar inte själva på signalen när de inte är mogna. Man kan lära sig tyda bebisars signaler genom sk. EC-metoden och erbjuda potta eller handfat men det kräver ett nära föräldraskap och inget som fungerar i förskolan. Dessutom agerar fortfarande inte barnet på signalen utan det krävs en vuxen som tolkar och gör åt barnet. Med EC kan en nyfödd bli blöjfri.

    Att det ska ha att göra med för torra blöjor att göra tror jag inte alls på. Har hört många prata om det men ingen har haft nåt belägg för det. Verkar vara nåt som bara florerar utan grund. En mognad når barnet oavsett torr eller fuktig blöja.
  • Anonym (V)
    Anonym (tänk till) skrev 2019-06-09 12:08:56 följande:

    USA har ett annat mer unikt system. Barnen får inte börja i skolan om de inte blivit torra vid 3 års ålder.

    Sverige har ett generöst system. Där barn tillåts vara unika och olika både i

    "färg & form" men framför allt i sin utveckling.

    Det är inte tidigt i att lämna barnen vid 12 månader som tidigast så som Sverige har. England har föräldraledighet i någon vecka och usa har inte många veckor extra. I Danmark har de förskola från 6 månader...


    Ja vi har ett generöst föräldraledighetssystem i jämfört med alla länder. I England börjar de dock inte på förskolan så tidigt utan de har oftast nannys. Förskola i England är svindyrt. Danmark är nog inte med i de länder nernu refererade till i sitt inlägg som jag svarade på.
  • Anonym (V)
    Fjäril kär skrev 2019-06-09 17:29:19 följande:

    Vad många tycks glömma är att det är stor skillnad på att vara blöjfri och att vara torr.

    På mina barns förskolor (olika kommuner och landsändar av Sverige och många år mellan) mötte jag ofta många barn med välpackade ryggsäckar med många ombyten för att olyckor hände dagligen/relativt ofta. De var blöjfri ja men långt ifrån torra.

    Jag upplever att majoriteten bär blöjor till ca 3 år, de som blir torra tidigare och har noll olyckor är ju dom som sticker ut och uppmärksammas.


    Precis!
Svar på tråden Lättast ålder att bli blöjfri?