Inlägg från: Anonym (H) |Visa alla inlägg
  • Anonym (H)

    Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?

    Äktenskapsförordet gör att ditt är ditt och hans är hans.
    Nu vill du vill ha rätt en del av hans tillgångar för att säkra din framtid. Vill han att du ska ha det bra även om han går bort? Om inte måste du börja se om ditt hus. Ställa dig i bostadsköer och spara ännu mer.

  • Anonym (H)
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-11 14:45:05 följande:
    Exakt! Jag är egentligen inte intresserad av hans pengar eller värdet på huset. Jag vill vara säker på att jag får bo kvar om han avlider innan mig. Det är det hela. Jag har satt mig i bostadskö. Det är c.a 10 års väntetid på bostäder där jag bor och bara ett fåtal är på markplan såklart. Även bostadsrätter är få och jag kan ju bara köpa en som ligger i markplan utan trappa in i huset.
    Du vill vara säker på att få bo kvar när han dör. Och det är det hela. Menar du att du ska bli garanterad att få köpa huset om han avlider?

  • Anonym (H)
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-11 15:11:50 följande:

    Eh, jag försöker inte pressas honom på några tillgångar. Jag vill inte bli hemlös.


    Det är ett motsatsförhållande om du tänker dig ert nuvarande hus. Du har inte råd att köpa ut honom, hur ska du då säkra dig att kunna bo kvar om han avlider utan att pressa honom på tillgångar?
  • Anonym (H)
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-12 07:45:35 följande:
    Man kan inte pressa en död person på tillgångar. Jag antar att det är hans barn du menar. Om jag bara skulle få bo kvar med 100% säkerhet behöver jag inte äga huset, duh!
    Duh! Väljer att missförstå. Jag pratar om att säkerställa att du ska få bo kvar redan nu, innan han avlider. Hur har du tänkt att med 100% säkerhet bo kvar utan att äga huset? Den som äger har makten och kommer inte skriva på några avtal att du ska bo kvar så länge det passar dig. Den som äger kan behöva sälja för att få ut sina pengar precis när som helst. Finns det andra tillgångar så särkullsbarnen får sitt och din man vill kompromissa kan ha testamentera huset till dig. Men eftersom du inte är intresserad av att få något av hans tillgångar så duger väl inte det heller. Lycka till.
  • Anonym (H)
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-12 07:48:37 följande:
    EXAKT! Jättebra sammanfattat. Jag kan tillägga att jag dessutom gick ner 1000:- i lön när jag flyttade upp. Om jag haft kvar det jobb jag hade innan hade min löneutveckling också varit bättre. Jag har alltså gått miste om ganska mycket pengar. Förutom det måste jag flyga ett antal gånger per år för att hälsa på släkt och vänner.
    Gå till en familjejurst och förklara situationen. Vill inte mannen följa med så gå själv. Då får du kunskap om vilka vägar som är framkomliga.
  • Anonym (H)
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-12 09:12:21 följande:
    Ja, det är också ett alternativ. Kanske samma jurist som fixade äktenskapsförordet och testamentet.
    Inte nödvändigtvis samma :). Äktenskapsförordet och testamentet är vardag för en familjejurist. Nu handlar det om dig. Inte hans önskemål i första hand. Att ni sedan måste komma överens om någon ändring ska ske känns som en större utmaning. Att din man blir sur när du tar upp det till diskussion är omoget och han borde lyssna på dina farhågor istället. Det är respektlöst för din oro för framtiden.
  • Anonym (H)
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-12 10:50:16 följande:

    Vad jag menar är att jag tror att den juristen/den firman tar sådana frågor också.


    Helt säkert :). Det viktigaste är att du gör det.
  • Anonym (H)
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-18 15:19:12 följande:
    Det är exakt det jag vill. fast jag är osäker på om det går när det är särkullbarn inblandat.
    Det går, men allt hänger tyvärr på din sambos goda vilja. Eller att särkullsbarnen frivilligt väntar med sitt arv tills du dör.
    Du bor väldigt billigt nu, din sambo kanske tycker han subventionerar ditt boende tillräckligt? Inte för att jag tycker att han inte ska ta hänsyn till din trygghet som äldre för det. Bara en reflektion.
  • Anonym (H)

    TS, det finne en komplikation till. Du önskar att ärva huset om maken dör, eller åtminstone kunna bo kvar och att särkullsbarnen får vänta på det arvet.
    Om ni river äktenskapsförordet och gör ett testamente som ger dig den rätten, är allt bra för dig.

    Men! Sätt nu på dig makens hatt. Utan äktenskapsförordet har du även rätt till halva huset (eller motsvarande giftorättsgods) även vid skilsmässa. Det går inte hur som helst att i äktenskapsförord skriva att egendom ska hanteras olika bereonde på skilsmässa eller dödsfall.  Så, teoretisk och hårddraget skulle ni kunna riva äktenskapsförordet och en vecka senare tar du ut skilsmässa. "Din" miljon kommer också in i mixen om äktenskapsförordet rivs. Men troligtvis är det du som tjänar ekonomiskt på det eftersom huset kommer in.

    En duktig familjejurist kanske kan komma runt detta på något sätt. Vi lyckades aldrig med äktenskapsförord och testamente få det exakt som vi vill ha det och skilja på hur det ska bli vid skilsmässa resp dödsfall. Men varje situation är unik.

    https://www.lawline.se/answers/kan-ett-aktenskapsforord-innehalla-olika-bestammelser-for-skilsmassa-respektive-dodsfall

  • Anonym (H)
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-19 15:07:23 följande:
    Man skulle kunna tänka sig att jag får ärva vid dödsfall, men vid skilsmässa endast får en del som skulle kunna ge mig en bostad motsvarande den jag gav upp för hans skull. Det var inte så stor bostadsbrist när jag flyttade dit, men skulle jag vilja ha en motsvarande bostad idag skulle det troligtvis inte bara krävas kötid på 20 år eller så utan även pengar under bordet.
    Det är just detta scenrio som är svårt att få till och som på något sätt krockar med äktenskapsbalken. Att saker och ting ska delas olika vid skilsmässa och dödsfall.
  • Anonym (H)
    Anonym (V) skrev 2019-06-20 14:39:49 följande:

    Kan man ta bort äktenskapsförord..


    De kan tas bort och ändras precis när som helst.
  • Anonym (H)
    Anonym (H) skrev 2019-06-20 16:18:13 följande:
    De kan tas bort och ändras precis när som helst.
    ... förutsatt att de som är nämnda i det gör det gemensamt förståss. I det här fallet verkar TS man inte så angelägen.
  • Anonym (H)
    Anonym (H) skrev 2019-06-20 16:18:13 följande:
    De kan tas bort och ändras precis när som helst.
    ... förutsatt att de som är nämnda i det gör det gemensamt förståss. I det här fallet verkar TS man inte så angelägen.
  • Anonym (H)
    Anonym (H) skrev 2019-06-20 16:18:13 följande:
    De kan tas bort och ändras precis när som helst.
    ... förutsatt att de som är nämnda i det gör det gemensamt förståss. I det här fallet verkar TS man inte så angelägen.
Svar på tråden Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?