Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?

    TS, om du har råd kan du ju köpa ett annat boende nu, och hyra ut det. Det verkar som om du tycker det är traumatiskt att flytta, annars kunde du ju bara strunta i att oroa dig över detta. Om mannen överlever dig, uppstår aldrig detta problem. Om mannen dör före dig, vet du ju inte nu vilket boende du vill ha då, villa, radhus, lägenhet, ålderdomshem ... Du verkar ju inte ens vilja bo i detta hus; problemet verkar ju vara din ovilja att flytta. Nu vet jag inget om detta, men det borde väl finnas ett antal möjligheter att hitta en bostad som kan anpassas efter dina behov. En möjlighet är ju att sluta ett avtal med din mans barn om att du får bo kvar i X månader efter hans bortgång (om det blir före din) så du har tid att hitta något.

  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-19 13:15:58 följande:

    Min man och hans bror kommer att ärva föräldrarnas sommarstuga och min man kommer då att köpa ut sin bror. (de har redan diskuterat detta tillsammans med föräldrarna). Jag är inte det minsta intresserad av stugan. Det är alltid kallare där än i stan och det är inte så lätt för mig att ta mig fram där. Den får han gärna behålla - men - om vi nu stryker äktenskapsförordet och han (inte för att djävlas med mig utan av ekonomiska/praktiska skäl) ytterligare belånar huset för att kunna köpa ut sin brors del i stugan, då kan jag ju stå där med ett ärvt hus med bara en massa skulder på. Eller?


    Då skulle skulderna öka med lånet, och tillgångarna öka med stugans värde. Blir kanske ingen skillnad.
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-19 13:37:19 följande:

    Var lite otydlig: min man lär vilja skriva ett nytt äktenskapsförord med endast stugan inkluderad och det har jag inget emot eftersom jag inte vill ha stugan ändå. Dock kan han ju belåna huset, som jag alltså då skulle få ärva, för att bekosta stugan, som jag inte får ärva. I så fall skulle jag ju riskera att bara ärva skulder. Hur löser jag det?


    Tja, ökas hans enskilda egendom och giftorätt gods minskas, är det som det är, du löser inget utan hans medverkan. Skulder ärver man inte men det som ska delas mellan er blir ju mindre.
  • FuckGoggleAskMe

    Du säger ju i trådstarten att han inte vill att barnen ska vänta på sitt arv, och han verkar ju inte vilja ändra äktenskapsförordet. Låter inte så troligt att han vill testamentera något till dig tyvärr under dessa förutsättningar, så det kanske inte är något att spekulera om. Du hinner väl spara en slant till innan du måste leta bostad, om du överlever honom, så kanske blir det lättare att hitta ny bostad då.

  • FuckGoggleAskMe

    Bröstarvingar = barn, barnbarn. Särkullsbarn = bröstarvingar till endast en av två äkta makar. Om TS föräldrar är gifta med varandra, blir det enligt lag så att gemensamma barn får vänta med arv tills båda är borta. Särkullsbarn har rätt att få arv efter sin förälder på en gång. Om TS och maken inte har äktenskapsförord: allt läggs i en pott, tillgångar minus skulder = 2 miljoner. 50% är makens dödsbos del = 1 miljon. Finns det två barn, blir deras arvslotter 500 000 plus 500 000, för dom ska dela lika. Som minimum har dom rätt till 50%, dvs 250 000 var = laglotten (detta kan inte testamenteras bort).

  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-20 14:04:24 följande:
    Som jag ser det vore den bästa lösningen: -------------------------------------------- Riva upp äktenskapsförordet Göra ett avtal om att om det blir skilsmässa ska maken hjälpa mig till en bostad som minst motsvarar den lägenhet jag gav upp för hans skull och jag avstår samtidigt från huset Ordna med testamente eller vad som krävs så att jag så långt som möjligt får sitta i orubbat bo - att särkullbarnen får ut sitt arv först när jag går bort. -------------------------------------------- Om vi skiljer oss blir jag inte bostadslös och min man mister inte heller sitt hus. Barnen kan ev få vänta med att få ut en del av sitt arv, men de kommer att få ut det så småningom. Det är väl detta som min man inte vill. Han tror att jag är som hans ex och att jag kommer att bränna alla pengarna så att det inte finns nåt arv kvar sen. Jag är precis tvärtom och det borde han veta vid det här laget. Hans barn kan ju dessutom få ärva mig när jag går bort eftersom jag inte har egna barn. Jag tror att mina föräldrar har ordnat det så, att den efterlevande sitter i orubbat bo och att jag och mina syskon inte får ut något förrän båda gått bort. Helt OK för mig. Jag känner mig inte det minsta sidosatt av det, som jag, enligt min mans sätt att tänka, borde göra. Om inte min man kan gå med på detta eller liknande förslag skulle jag bli väldigt sårad. Då återstår bara alternativet särbo.

    För dig är det väl bästa lösningen, men är det det för maken? Om ni tar bort äktenskapsförordet, och han ska behålla huset, innebär det en massa pengar för dig, till samma värde som huset, vid en bodelning. Om ni skiljer er, menar du att han ska dessutom köpa dig en lägenhet, eller på något sätt trixa fram en hyreslägenhet? Han skulle kunna testamentera 50% av sin del efter en bodelning, till dig, men han kanske vill att hans barn ska få allt på en gång och slippa vänta. Han har inga garantier för att hans barn ska få ärva efter dig, du kan skriva ett nytt testamente och ge allt till mig (haha). Eller kanske blir du en dag dement och bränner alla pengar på att köpa femtioelva millioner kilo äpplen.
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-28 09:04:39 följande:

    Med tanke på hur många familjer som påverkas negativt av nuvarande lagstiftning kan man hoppas att de ändras. Många lever ju i bonusfamiljer, regnbågsfamiljer och stjärnfamiljer.

    Om vi skaffat ett gemensamt barn hade nuvarande lagstiftning inneburit att två av barnen fått ut sitt arv direkt vid pappans död medan det tredje barnen fått vänta med att få ut arvet. Hur rättvist är det? Och i mitt och många andras fall har man faktiskt levt med barnen som om det vore ens egna (mannen är alltså boendeförälder) men ska behandlas som om man var en elak styvmor som på sin höjd träffade barnen nån gång då och då.


    Ändras lagstiftningen påverkas ju andra negativt, barnen. När du säger att familjer påverkas negativt nu, menar ju du bara dig själv. Tycker inte det är så konstigt att många prioriterar sina barn i stället för partnern, men bäst är väl om alla kan klara sig själva utan att behöva vara beroende av make eller föräldrar för att ha ett drägligt liv.
Svar på tråden Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?