• Ess

    Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?

    Jag hade skaffat en lägenhet nu men jag hade inte hyrt ut den, utan den hade fått stå tills jag ville flytta in i den.
    För att ha råd till det så hade jag prutat ned hyran hos mannen, då allt faktiskt tillhör honom och jag inte får ett skit vid separation/dödsfall.
    När jag flyttade in hos maken innan vi skaffade gemensamt hus, så betalade jag bara de ökade omkostnaderna som kom när jag flyttade in. Allt annat stod han för eftersom jag inte heller fått något mer än mina personliga saker med mig därifrån. 

  • Ess
    Åsa skrev 2019-06-12 22:51:46 följande:

    Om äktenskapsförordet som  undantar huset från giftorättsgodset rivs så ingår huset i bodelning. Om det innebär att du har råd att lösa ut arvingarna har du bäst insyn i själv - vi vet ju inte hur stora de andra nettotillgångarna på din mans och din sida är.

    Min spontanta tanke var annars om ni har äktenskapsförord även för din egen miljon. Om inte, och om inte din man skulle ha samma eller större nettotillgångar förutom huset, är det viktigt att du vid ev dödsfall anmäler att ingen bodelning ska ske utan att du vill behålla ditt eget giftorättsgods (och dödsboet behåller sitt). Om bodelning sker kan dödsboet (arvingarna) annars kräva dig på pengar. (Kanske självklarheter för dig men då är ju ingen skada skedd.)


    Där nämnde du en viktig grej. Ts gäller äktenskapsförordet bara huset, eller det gäller alla era egna saker och pengar?
    För det är inte så himla kul om hans ungar får både huset och hälften av dina tillgångar.
  • Ess

    Ts-en fråga. Omfattar äktenskapsförordet endast hans hus, eller det reglerar även att det som tillhör dig verkligen är ditt, vad som än händer?

  • Ess
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-20 20:47:08 följande:
    Ja jag valde att flytta, eftersom han sagt att han ville skaffa barn med mig. När jag väl sagt upp lägenheten och sagt upp mig från jobbet (var tjänstledig ett halvår) så ändrade han sig. Min man är tyvärr väldigt bra på att övertala folk. Han lyckades ju övertala sitt ex om att barnen skulle bo hos honom. Hon har bara haft dem varannan helg.

    Jag kan behöva hjälp att hitta en lägenhet. Hjälp att flytta. Osv. Vill minnas att någon annan här i tråden gjort nåt liknande.

    Jag blir ledsen om min man inte är mån om att jag ska klara mig efter hans död.
    Jag fattar faktiskt inte varför du inte dumpat honom långt tidigare.
    När han sagt att det inte blir några barn så hade jag svarat -Dra åt helvete! och gått därifrån, samma när det gäller flytten. Maken var likadan och skulle inte flytta och skaffa fler barn, men jag började leta annan bostad och då kom han väl på att det skulle bli väldigt tomt att sitta i ensam kvar i huset, för vi flyttade och skaffade tre barn. Fast jag var väldigt bestämd på att jag aldrig skulle leva hans liv och leka familj med hans barn, som jag dessutom inte tycker om något speciellt. 
Svar på tråden Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?