Inlägg från: Anonym (man) |Visa alla inlägg
  • Anonym (man)

    Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?

    TS, när man läser dina inlägg så framstår du faktiskt som väldigt girig/snål.

    Redan i trådrubriken så kommer det upp om du tjänar på detta. Du verkar inte så intresserad av att riva upp äktenskapsförordet om du måste dela med dig av din miljon, utan bara om du tjänar på det. 

    Du tog upp att du förlorat 1000 SEK i lön på att flytta, men eftersom du inte betalar något för boendet så har du ju sparat sisådär 5000 skattade kronor i månaden ända sedan du flyttade dit?!

    Om din man nu äger huset och betalar det ur egen ficka, varför ska han skänka dig halva huset? Du tog upp att du måste förlåta honom vid otrohet, men hur tror du själv det blir om ni river äktenskapsförordet och DU är otrogen? Då måste han lösa ut dig till halva värdet av huset - ett hus som var helt och hållet hans innan dess! 

    Om du inte tänker köpa in dig i huset så skulle jag aldrig riva upp något äktenskapsförord om jag vore din man, särkilt inte som du verkar rätt ovillig att dela på din miljon. Du betalar dessutom ingenting för boendet idag.

    Du får väl kolla med barnen om de kan tänka sig att hyra ut till dig om det värsta händer - för du förväntar dig väl inte att få bo kvar där gratis även då?

  • Anonym (man)
    Kjell2 skrev 2019-06-19 15:27:36 följande:
    Kan lösas via testamente
    Men man kan ju inte testamentera bort laglotten? Barnen i det här fallet är ju särkullbarn och har rätt till sin laglott direkt, dvs 50%.Mannen kan inte testamentera huset till TS om det påverkar deras laglott utan att de har möjlighet att bestrida (och vinna).

    Eftersom TS inte har råd att lösa ut barnen kommer hon att få flytta oavsett, såvida inte barnen väljer att vara snälla och låta henne bo kvar. Allt under förutsättning att det inte finns tillräckligt med övriga tillgångar för att täcka upp dessa 50%
  • Anonym (man)
    Anonym (Smulan) skrev 2019-06-20 14:04:24 följande:

    Som jag ser det vore den bästa lösningen:

    --------------------------------------------

    Riva upp äktenskapsförordet

    Göra ett avtal om att om det blir skilsmässa ska maken hjälpa mig till en bostad som minst motsvarar den lägenhet jag gav upp för hans skull och jag avstår samtidigt från huset

    Ordna med testamente eller vad som krävs så att jag så långt som möjligt får sitta i orubbat bo - att särkullbarnen får ut sitt arv först när jag går bort.

    --------------------------------------------

    Om vi skiljer oss blir jag inte bostadslös och min man mister inte heller sitt hus. Barnen kan ev få vänta med att få ut en del av sitt arv, men de kommer att få ut det så småningom. Det är väl detta som min man inte vill. Han tror att jag är som hans ex och att jag kommer att bränna alla pengarna så att det inte finns nåt arv kvar sen. Jag är precis tvärtom och det borde han veta vid det här laget. Hans barn kan ju dessutom få ärva mig när jag går bort eftersom jag inte har egna barn.

    Jag tror att mina föräldrar har ordnat det så, att den efterlevande sitter i orubbat bo och att jag och mina syskon inte får ut något förrän båda gått bort. Helt OK för mig. Jag känner mig inte det minsta sidosatt av det, som jag, enligt min mans sätt att tänka, borde göra.

    Om inte min man kan gå med på detta eller liknande förslag skulle jag bli väldigt sårad. Då återstår bara alternativet särbo.


    Hur ska maken hjälpa dig med en lägenhet efter skilsmässan? Tänker du dig att han ska köpa dig en bostadsrätt? Varför ska han ge dig ett par miljoner efter skilsmässan? Det kan ju lika gärna vara du som initierar den, eller beter dig på ett sådant sätt att du driver fram det?

    Du är mån om att trygga din framtid, är det så konstigt att maken också är det? 

    När det gäller dina föräldrar och orubbat bo - bröstarvingar kan tvingas vänta på att få ut arvet, men inte särkullsbarn.

    Och du - det var ditt val att ge upp lägenheten. Ditt val att flytta. Såvida han inte med hot tvingade dig, men det har jag rätt svårt att tro.
Svar på tråden Vinner jag nåt på att ta bort äktenskapsförordet? Och hur ska jag klara ett dödsfall?