Inlägg från: Anonym (Skolan är en papperstiger) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Skolan är en papperstiger)

    Kränkande handling/våld i lågstadiet

    Upplevde nåt liknande för min dotter när hon gick i ettan. Hon berättade att en pojke, en klasskamrat, tagit strupgrepp på henne och att hon var rädd för honom. Jag blev upprörd och såg till att prata med en "fröken".

    "Och du tror på allt vad hon säger?" sa fröken.

    Jag blev stum. Vad menade hon, att min dotter skulle ha hittat på alltihop? Förvånad

    Ännu konstigare när hon sen erkände att pojken brukade göra så när han blev arg, t ex över att det blev trängsel i korridoren och han blev knuffad av misstag.

    Det var medvetna om problemet, även pojkens föräldrar, och de jobbade med det, fick jag veta.

    Ja, hade strypgreppen återkommit hade jag också återkommit och bråkat. Men i stället försvann killen, om nu föräldrarna flyttade honom till en annan skola eller nåt ställe där han kunde få behandling. 

    Man vill ju gärna veta hur skolan behandlar en sådan elev  men det är ju alltid sekretess. I värsta fall får hon byta skola, tänkte jag.

  • Anonym (Skolan är en papperstiger)
    Anonym (M) skrev 2019-06-14 10:36:27 följande:
    Det ska inte ens behövas. Det enda som behövs i detta fall är att barnet som tar stryptag blir avstängd från skolan och flyttad till en annan skola. Två fel ger inte ett rätt.
    När blev självförsvar ett fel?

    Ska inte behövas? Men de vuxna är ofta riktiga papperstigrar. De saknar makt, de kan inte ens flytta på ett barn som slår andra barn. 
  • Anonym (Skolan är en papperstiger)
    molly50 skrev 2019-06-16 11:21:51 följande:
    Men det här handlar ju om barn på lågstadiet.
    Jag tycker det är bättre om skolan och föräldrarna kan se till att barnet som bråkar får hjälp.
    Och kanske sätta in personal som kan punktmarkera barnet.
    Barnen ska inte behöva lösa det själva.
    Dessutom finns en risk att ytterligare våld förvärrar saken.
    Skolan ska vara en trygg plats. Inte en plats där det är fritt fram att bråka och slåss.
    Klart det är bäst om de vuxna kan se till att alla barn är trygga. 

    Men så är det ju ofta inte.  Ska man råda sitt barn att ständigt hålla sig i närheten av "fröknarna" för att vara trygg?

    Jag tycker det snarare är bra om man kan uppmuntra sin dotter att försvara sig. I stället för att lära henne att hon inte kan göra nåt om en våldsam kamrat slår henne. Dvs att hon måste springa undan. Tvärtom är det bra att lära barnen, även flickorna självförsvar. Om några år riskerar hon att bli våldtagen, bättre att ha lärt sig självförsvar än att "frysa" och bli helt hjälplös.

    Om tjejerna började slåss när de blir trakasserade av killar i skolan, så skulle skolan ta det på större allvar. Väldigt bekvämt för skolan att bara killarna bråkar medan tjejerna är passiva och "snälla".
  • Anonym (Skolan är en papperstiger)

    Det är ju just när barnen går i lågstadiet som en tjej har möjlighet att försvara sig mot en kille. I den åldern är det inte självklart att killar är starkare än killar.

    En annan sak är det om det är flera mobbare mot en. Om skolan inte klarar av det (det brukar de inte göra), så blir det att byta skola och sen anmäla till Skolverket.

Svar på tråden Kränkande handling/våld i lågstadiet