Inlägg från: Anonym (Soc.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Soc.)

    CSN - socialbidrag

    Förstår inte din undran riktigt.

    Socialbidrag får man inte till privata skulder så som studieskulder eller bostadslån, billån etc. så är det såklart. Vore ju märkligt om kommunen skulle betala folks personliga lån. Socialbidrag är till för att man ska överleva och inte tänkt som en långvarig lösning. Väljer du att använda bidraget till att betala personliga lån så blir det svårt att överleva. Det du kan göra är att kontakta CSN och be om att få slippa betala.

    Det man annars får göra i det läget är rent krasst att låta bli att betala och låta skulderna gå till kronofogden.

    Enda lösningen är att skaffa en egen inkomst annars.

  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Fuckup) skrev 2019-06-12 19:22:31 följande:

    Jag utbildade mig till ingenjör. Fick under utbildningen en psykos som är relaterad till ospecificerad bipolär sjukdom. Fortfarande sjukskriven 3 år senare pga kan inte ens hantera en normal vardag i lågt tempo. Har försökt arbetsträna flera ggr men faller då in i psykos igen. Har ansökt om nedsättning av återbetalning men har nu fått återbetalningskrav pga ej uppfyllda studier under låneperioden. Samt för hög inkomst vid insjuknande. Jobbade då som outbildad skötare inom psykiatrin. Ska betala 1376 kr i månaden. Har två barn som jag fick innan jag påbörjade utbildningen och insjuknade.

    Får välja mellan mat och räkningar. Naturligtvis kommer barnen och maten först. Har två multiallergiska barn så deras matkostnader plus min (är också allergiker) överstiger normen rejält. Sedan det nya upphandlingsavtalet trädde i kraft försämras kosten avsevärt trots att vi betalar samma summa. Nu får jag även prioritera bort underhållsstödet. Har statliga skulder på tot 174000 kr och min närmsta räddning är ett rep på Biltema som kostar. 174 kr. Försöker spara till det.


    Och på vilket sätt visar du att du sätter barnen först genom att hänga dig?
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Fuckup) skrev 2019-06-12 20:03:00 följande:

    De slipper leva med fogden hack i hälarna. Vilket jag gjort som barn och tonåring. Önskade mig varje dag en annan uppväxt och andra föräldrar. Föräldrar som hade råd med barn, hobbys och fritidsaktiviteter. Det hade inte jag och jag försökte att slå igenom som maskrosbarn men har uppenbarligen inte lyckats. Jag var alltid utanför pga att föräldrar inte hade råd. Hamnade i dåligt sällskap och såg 8/10 vänner dö. Jag önskar mina barn ett bättre liv. Att betala av sina skulder är ju ett alternativ, men som det ser ut idag är jag skuldsatt för livet utan möjlighet till skuldsanering pga saknar arbete och inkomst. En annan möjlighet är att bli sambo. Då går det. Men vem fan vill bli sambo med en sådan som jag. Jag ÄR en parasit, och sådana bör man bekämpa.


    Att leva fattigt eller med vetskapen om att ens förälder tog sitt liv och lämnade en tror du ens är jämförbart? Så dumt.
  • Anonym (Soc.)
    Tiina87 skrev 2019-06-12 21:06:49 följande:

    Troligen inte.


    Varför tror du att normen bara ligger på drygt 2000?
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Sälj något) skrev 2019-06-13 10:57:43 följande:

    Ash -att sälja ett par stolar kan inte räknas som inkomst det förstår väl vem som helst - om der är nu inte så att man försörjer sig på det och säljer tio stolar varje månad ... vilket handläggare som helst måste förstå att om man sålde sina stolar en gång så kan man i te sälja de igen


    Fel. Alla pengar som kommer in på kontot kommer att räknas som inkomst, vare sig det är sålda stolar, ett återbetalat lån, eller födelsedagspengar från farmor.
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Sälj något) skrev 2019-06-13 16:46:53 följande:

    Gud! Det är ju inte alls rättvis ... födelsedagspresent får man inte varje månad, inte heller annat du nämnde


    Kan tyckas men så funkar det och födelsedagspengar överlämnas bäst kontant.

    Lika så om man tagit emot swish av nån. Låt oss säga att du och en kompis varit och käkar pizza, du tog räkningen och kompisen swishar sin del till dig. Vips så blev det en inkomst som kommer att dras av vid nästa normberäknkng.
  • Anonym (Soc.)
    Tiina87 skrev 2019-06-13 20:01:07 följande:

    Att ts har csn lån att betala bryr sig soc inte om. Det är hennes val.


    Det påstod inte heller vederbörande. Hon räknade på en ungefärlig norm. Dvs hyra+El+hemförsäkring, plus normen på ca 4000 kr. Så ja TS ligger under norm. Om hon sedan väljer att betala CSN på en del av normen så blir det knapert, men det är inget som socialtjänsten kommer att lägga sig i.
Svar på tråden CSN - socialbidrag