Inlägg från: Anonym (oförstående) |Visa alla inlägg
  • Anonym (oförstående)

    Mamma har fått en dödlig cancerdiagnos - syster väljer att resa på bilsemester i sommar

    Anonym (Peter) skrev 2019-06-20 19:53:04 följande:

    Jobbar din pappa fortfarande?


    Nej han är pensionär. 
  • Anonym (oförstående)
    Anonym (Abc) skrev 2019-06-20 18:12:41 följande:

    Min mamma har precis gått bort efter en längre tids sjukdom och min syster är svårt sjuk och kommer antagligen inte leva ens ett år till. En sak som både min mamma, syster och pappa tryckt/trycker på hela tiden är att livet ska vara fyllt av glädje och inte av sorg och att de inte kan stå ut med att vi lever deras sista tid i livet bara för att gråta över deras vedermödor och inte ha ett eget liv utan glädje.

    Du väljer att gräva ned dig i sorg och din syster väljer att mitt i sorgen också leva sitt eget liv. Tror du verkligen att din mamma mår bättre av att ni lägger ert eget liv åt sidan för hennes skull? Självklart vill hon att ni ska vara med henne och blir jätteglad när ni kommer. Men antagligen skulle hon bli väldigt ledsen om hon fick veta att din syster inte åker på sin årliga semester för att vara hemma i sorg och ännu mer ledsen om hon dessutom fick veta dina tankar om det.

    Min familjs sjukdomar ligger som ett skynke över mitt liv, men de vet att jag älskar dem, tar mig tid för dem och att de är prioriterade. Men jag lever också mitt eget liv med resor, middagar och stunder av glädje och om jag slutade med de skulle de inte bara leva sin sista tid med sjukdomen utan också med känslan av att vara en belastning i att alla sätter sitt liv på paus och inte kan känns någon glädje förrän man slutligen är borta.


    Jag beklagar. 

    Tack för ditt inlägg. Jag tänker ofta så. Mamma skulle aldrig vilja att vi blev osams jag och min syster eller att vi fick sämre kontakt pga detta. Men det är så svårt alltihopa just nu. Jag vet varken ut eller in.
  • Anonym (oförstående)
    Anonym (..) skrev 2019-06-20 17:43:05 följande:

    Ni har olika värderingar och olika sätt att hantera sorgen och har förmodligen svårt att förstå varandras val. Kanske ni sett olika på saker även tidigare i livet vad gäller familjens roll och hur mycket man bör stötta varandra.

    Jag pratade med en äldre släkting nyligen, en "hemmadotter" på landet av äldre snitt. Hon nämnde i förbigående: "Ja, de sista två åren när mor var sjuk så var jag ju inte hemifrån mer än för att åka till affären." (Det fanns en bror i hemmet också som lönearbetade och skötte det tyngre utearbetet, någon behövde finnas nära hemmet.)  Det intressamta här är att hon inte sade det för att beklaga sig. Det var arbetsamt förstås men jag tror inte hon upplevde det som ett val. Det slog henne inte ens att det hade funnits något annat att göra när nu mamman behövde hjälp. Idag med vår mer individinriktade kultur är tänkesättet ofta ett annat.


    Ja och jag tror min pappa har lite den synen. Att det är liksom det man gör. Hjälper sin fru. Därför har han och hon inte ens tänkt på hemtjänst.
  • Anonym (oförstående)
    Tiina87 skrev 2019-06-20 20:56:33 följande:
    Och jo man kan vara helt "lost"av sorgen.
    Det förstår jag att man kan. Jag är också lost. Jag ha yrsel nästan varje dag och jag är inte alls i form.
     Dock är jag kvar och det blir ännu värre för oss att hon beger sig av. Det är väl det. Det hade varit bättre för oss alla (förutom för henne då) om hon också var med oss på semestern. 

    Jag vet faktiskt inte vad jag ska tycka. Ska man alltid sätta sig själv främst menar ni? Är det viktigast jämt att inte "pausa" sitt liv även om ens mor kanske har sin sista sommar i livet? Jag kan ändå inte förstå att det är viktigare än att vara ett stöd och sällskap till den som just nu har ångest inför att ha fått denna dödliga diagnos och inte kan göra någonting alls själv, inget roligt alls själv utan är helt beroende av oss för att ens ta sig utanför dörren. Hur kans ens eget ego vara viktigare än det. Varför är det så himla OK att tänka på sig själv i en sådan situation. Jag tycker inte det, jag tycker verkligen inte det. Och jag förstår inte hur så många här försvara det. För mig är det helt obegripligt hur man kan sätta sig själv först hur himla jobbigt det än må vara att se mamma tyna bort. Jag kan bara inte förstå det. 

    För mig är det ett val ändå. För mig vill hon inte vara med oss. Hon vill inte ha semester med oss bara för att det är jobbigt. Hon har gjort ett val. Lost eller inte. 
  • Anonym (oförstående)
    Mantrasina skrev 2019-06-20 21:08:06 följande:

    Hej TS!

    Beklagar verkligen, det är tufft att se sina anhöriga i den situation ni befinner er i nu. 


    Jag vill främst komma med en varning: Det låter som att din pappa drar ett alldeles för stort lass. Det är din pappa som behöver stöd för att kunna släppa vardagliga saker och bara kunna vara anhörig istället för att vara vårdare! Genom att någon annan (hemsjukvård, hemtjänst, hospice, avancerad hemsjukvård, avslastningsboende) tar över den grundläggande omvårdnaden och markservicen så kommer din pappa och din mamma, och du och övriga familjen, att kunna få kvalitetstid med din mamma istället för att all ork går åt till att bara hålla vardagen på fötter. Att din mamma inte vill är visserligen en viktig punkt - men det är inte bara hon som får tycka till i det här. Din pappa har rätt att få stöttning! Jag lovar att det finns ett upplägg som funkar åtminstone hyffsat för er om ni verkligen tar tag i diskussionen med biståndshandläggare och alternativ! 


    Ni verkar alla vara i behov av någon form av anhörigstöd, till exempel kuratorkontakt via mammas ansvariga klinik eller via vårdcentralen. Du måste också ta en paus och fokusera på dig själv ibland! Och var inte bitter på din syster. Du kan inte veta hur hon känner och hanterar denna stora sorg. Det låter som om både du och hon behöver hitta sina vägar att ta sig an sorgen över att livet inte blivit som ni förväntade er just nu.


     


    Jag håller med dig. Jag vet att pappa gör mer än han orkar. Jag vill att han ska få lite hjälp varje dag med något åtminstone så att han bara kan få ta det lugnt. 

    Jag ska försöka ta detta som en diskussion i sommar och se vad jag kan göra. 

    Tack för ditt inlägg och att du delade dina tankar med mig <3
  • Anonym (oförstående)
    Tiina87 skrev 2019-06-20 20:55:59 följande:
    Tror du att alla ska göra likadant, bete sig likande i en sorgprocess? Annars är det inte acceptabelt?

    De finns de som faktiskt inte psykiskt klarar av att vaka vid en dödsbädd och då ska de inte känna sig tvingade till det.

    Dessutom alla döende vill inte ha en massa besök.
    Självklart beter sig alla olika. Jag vet inte vad som är acceptabelt och inte. Det är väl förmodligen inte acceptabelt att jag är irriterad på min syster heller. 

    Men hennes val gör att jag kanske kraschar i sommar. Hennes val påverkar mig. Genom att hon lämnar mig ensam hemma kommer jag få ta desto mer ansvar och jag kommer känna mer att jag måste hitta på saker med mamma, vilket jag också vill såklart. Men man blir psykiskt påverkad av att hon är så sjuk. Och det leder till att jag också blir knäckt och kommer bli mer knäckt. Hade hon varit kvar, kunnat ta ut mamma ett par gånger i veckan och jag ett par gånger i veckan hade jag kunnat känna mig lite mer lugn, fått andas jag också, tänka på något annat jag också om jag visste att mamma ändå hade sällskap den dagen av henne. 

    Nu blir det inte så. Även om mamma skulle ha hemtjänst är det inte samma sak: Mamma vill ju umgås, hon vill komma ut. Jag vill ta henne ut. Men jag är också knäckt. 

    Det känns som alla i den här tråden mer tycker att min syster behöver en paus och måste få den. Men ingen tänker på hur mycket hennes frånvaro påverkar tyngden som läggs på mina axlar. Jag som också är i en extrem sorg och just nu lever i en mardröm.
  • Anonym (oförstående)
    Anonym (Lena) skrev 2019-06-20 21:48:19 följande:
    Konstigt, du skriver att ni inte vill lägga er i, men ni har ju sagt att ni vill ha hjälp dygnet runt men sedan vill ni inte ta emot den hjälp ni kan få, för då kan ni tydligen klara det själv. Får inte ihop det. 

    Tycker din mamma är egoistisk, som inte tänker på sin man. 
    Jag har skrivit tidigare i tråden men du kanske missat det. Vi ville att pappa skulle bli anställd som vårdare eftersom han gjorde allt och eftersom min mamma behöver hjälp dygnet runt och eftesrom vi inte vill att hon ska bo någon annastans så måste han hjälpa henne. Men det fick vi inte. Han blev inte anställd. 

    Efter det lämnade vi det. Men sen har jag tänkt på detta med hjälp allt eftersom mamma har blivit sämre. Men pappa vill inte ha hjälp han säger att det går bra. 
  • Anonym (oförstående)
    Anonym (Lena) skrev 2019-06-20 21:48:19 följande:
    Konstigt, du skriver att ni inte vill lägga er i, men ni har ju sagt att ni vill ha hjälp dygnet runt men sedan vill ni inte ta emot den hjälp ni kan få, för då kan ni tydligen klara det själv. Får inte ihop det. 

    Tycker din mamma är egoistisk, som inte tänker på sin man. 
    Jag tycker det är fräckt att påstå att mamma är egoistisk i en sits som denna. Hon vill helst inte ha hjälp av utomstående och eftersom min pappa inte heller vill de i nuläget så är det så här. Det är bådas val: Skulle min pappa säga att han inte orkar skulle självklart mamma inte neka honom att ta in hemtjänst. 

    Var inte så himla hård i dina ord. Det är en dödssjuk människa du pratar om.Det är inte så himla lätt för henne om du kan föreställa dig lite hur det känns.
  • Anonym (oförstående)
    Anonym (Lena) skrev 2019-06-20 21:56:47 följande:
    Så det din syster slipper undan nu är att ta ut er mamma ett par gånger i veckan?
    I princip ja.
  • Anonym (oförstående)
    Anonym (Peter) skrev 2019-06-20 21:53:34 följande:
    Men varför tar han inte den hjälp han kan få, och vad skulle det hjälpa om han blev anställd, arbetsbördan är ju precis densamma?

    Har ni inte blivit erbjudna något samtalsstöd?

    Finns det anhöriggrupper?
    Jag vet faktiskt inte. Han kanske vill ta hand om mamma. Han kanske känner att han orkar det. 
    Det var jag som ville att han skulle bli anställd. Jag tänkte att om vi ändå skulle betala hemtjänst för att duscha mamma så kunde väl han få betalt istället. Han jobbar ju faktiskt som en personlig assistent just nu dygnet runt, även om det är självvalt. 
    Han själv har aldrig sagt att han vill ha betalt. 

    Mamma har blivit erbjuden samtalsstöd på sjukhuset. Hon har pratat ett par gånger. 

    Anhöriggrupp har jag inte hört talas om.
Svar på tråden Mamma har fått en dödlig cancerdiagnos - syster väljer att resa på bilsemester i sommar