• pyssel

    Varför verkar "jag hatar män" vara vanligare än "jag hatar kvinnor"?

    KlantSmurfen skrev 2019-07-14 19:04:32 följande:

    Och nu när du är större sitter du på en ännu större häst och tänker "jamen om tjejerna inte tycker som jag beror det på att de är hjärntvättade"

    "Det är synd att genusfrågorna inte diskuterades överhuvudtaget när vi var mindre"

    Det är också lite synd att genus"forskare" föraktar vetenskapliga metoder.


    Att det finns både politiserad, dålig och tvivelaktig forskning inom flera discipliner, även denna, är väl inget nytt under solen. Det jag undrar är om du/ni som brukar skriva vetenskap och forskning inom citationstecken i samband med detta ämne med det menar att förkasta all sociologisk, psykologisk och pedagogisk forskning och vetenskap som antar ett genusperspektiv eller öht undersöker frågor som handlar om socialt kön/genus/könsroller? Vidare, vilka vetenskapliga metoder är det som återkommande blir förkastade inom genusvetenskapen och som hade varit lämpligast i ditt tycke?
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (Xx) skrev 2019-07-14 19:55:48 följande:

    Ja jag upplever det så, det har blivit de lättkränktas land men det är min upplevelse, jag utger mig inte för att vara någon sanning. Med tiden kommer män kanske bli lika lättkränkta med när de ser att det ibland är en framkomlig väg att dra till med för att släta över en kanske dålig kompetens.


    Vilka metoder anser du istället används av män för att släta över en dålig kompetens?
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (vill ha men inte ta) skrev 2019-07-14 19:36:01 följande:

    Samtidigt som män lär sig att de inte ska vara lättkränkta utan som du skriver knyta näven i fickan och kunna ta lite skit, för annars anses han inte vara man nog.


    Är det inte en väldigt utbredd manlig norm att "anfall är bästa försvar"? Att markera direkt, annars är man feg och "ingen riktig man"? "Stå upp för sig själv" "Inte blotta strupen för då får man skylla sig själv om man blir ett mobboffer"? "Bög, syltrygg" osv.. Eller det kanske oftast är man-till-man detta gäller? Men med kvinnor kan man vara lite stor och den som håller stilen, vara lite överseende - pga deras svagheter? (knyta näven i fickan, eller man kanske är en cuck då?)
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (vill ha men inte ta) skrev 2019-07-14 21:32:01 följande:

    Jo det är en utbredd norm enligt min uppfattning (förr i tiden riskerade väl t o m de män som inte vill strida i krig att bli avrättade). Jag som mer känslig, smal kille har verkligen märkt av den pressen eller stressen i olika situationer. Det finns i luften liksom att man värderas högre om man är stark både mentalt och fysiskt. Det har varit jobbigt att kämpa emot dessa normer eftersom det inte är sån jag är, men nu som vuxen man har jag mer blivit bekväm med att bara vara den jag är. Jag tror det är bra om barn växer upp med att lära sig att män och kvinnor kan vara väldigt olika fysiskt och psykiskt. Annars blir det ju bl a att folk kanske fokuserar på fel saker i sitt liv, som inte alls passar en själv.


    Ja, jag vill mena det.

    Att låta udda vara jämnt är inte i linje med en traditionell mansroll, inte i mer ytliga relationer i alla fall. Så min invändning var egentligen mot att män "i framtiden kanske blir mer lättkränkta", som något slags vapen, som någon kommenterade. Har själv haft lättkränkta auktoritära män runt mig hela min uppväxt så blir lite komiskt ur mitt perspektiv när någon vill få det till ett kvinnligt nypåfund. Minsta lilla uppstudsighet kallades faktiskt väldigt ofta för just "kränkning" i mitt barndomshem och åtgärdades med ett kok stryk eller en örfil, så för mig är det verkligen inget nytt begrepp ifråga om flitig användning.

    Jag skulle säga att den utveckling som skett på "kränkningsområdet" är främst juridisk - inte att folk (eller kvinnor som den andre menade) känner sig mer kränkta idag än förr. Att påstå sig kränkt, som vapen, är framförallt vanligt för misshandlare att använda som bevekelsegrund för våld och andra kränkningar, inte för "kvinnor som vill släta över bristande kompetens". Det har inte förändrats över tid, påstår jag.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-07-14 21:43:33 följande:

    "Att det finns både politiserad, dålig och tvivelaktig forskning inom flera discipliner.."

    det gör ju det så man kallar inte t.e.x psykologi för vetenskap men man kan se vissa saker inom psykologin som någorlunda vetenskapliga.

    "Det jag undrar är om du/ni som brukar skriva vetenskap och forskning inom citationstecken i samband med detta ämne..."

    Det är jag...

    Om du kan förklara genusvetenskapligt hur hormoner påverkar från fosterstadiet och resten av livet, kanske men bara kanske jag kan ta det lite seriöst.

    För att kunna få ett korrekt genusperspektiv måste man också förstå hur vi fungerar biologiskt, hur mycket som är biologiskt och hur mycket som är "social konstruktion", vad jag vet finns det ingen som har alla svaren. Genusforskare verkar ha alla svaren å andra sidan är de också socialkonstruvister eller "bara" skiter i biologi.

    "Vidare, vilka vetenskapliga metoder är det som återkommande blir förkastade inom genusvetenskapen..."


    Jag är inte ett fan av den genusvetenskap som bortser från biologiska perspektiv, så just den förklaringen kan du inte få av mig. Jag förhåller mig snarare till "arv OCH fostran" än "eller". Jag är däremot ett stort fan av att problematisera förväntningar och konsekvenser av dessa - även när arv kan ha betydelse men det samtidigt finns spörsmål kring hur fostran/förväntningar kan vara kopplat till lidande och annan ohälsa.

    Istället för ett filmklipp, har inte möjlighet att se nu, kan du återge för mig vilka vetenskapliga metoder du anser att sociologisk forskning negligerar (eller bara genusvetenskap)?
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-07-14 21:52:46 följande:

    "Är det inte en väldigt utbredd manlig norm att "anfall är bästa försvar"?"

    ja, om det finns risk för att man kommer att få skit mycket stryk

    "Att markera direkt, annars är man feg och "ingen riktig man"?"

    Det beror på situation. Är man trygg i sig själv känner man inget behov större av att hävda sig.

    "Stå upp för sig själv" "Inte blotta strupen för då får man skylla sig själv om man blir ett mobboffer"

    Det är snarare så att mobbare ger sig på den som blottar strupen och inte kan stå upp för sig själv.

    Understanding The Three Types of Men...




















    Det blir ingen filmstudio här nu:) Vet inte vad du menar, okommenterat, att de filmerna tillför(?)

    "Det är snarare så att mobbare ger sig på den som blottar strupen och inte kan stå upp för sig själv. "

    Det var ju exakt det jag skrev. Att normen påbjuder att en riktig man ska stå upp för sig själv och blottar han strupen får han skylla sig själv.

    "Det beror på situation. Är man trygg i sig själv känner man inget behov större av att hävda sig"

    Det jag skrev var en kommentar till påståendet att det är manlig norm att knyta näven i fickan. Inte att markera är något alla män gör eller behöver göra för att hävda sig. (Att knyta även i fickan är f.ö det "en svensk gör").
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-07-14 21:43:33 följande:

    "Att det finns både politiserad, dålig och tvivelaktig forskning inom flera discipliner.."

    det gör ju det så man kallar inte t.e.x psykologi för vetenskap men man kan se vissa saker inom psykologin som någorlunda vetenskapliga.


    Psykologi kallas vid universiteten för en "vetenskaplig disciplin" eller "vetenskap".
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-07-14 22:43:48 följande:

    'Jag förhåller mig snarare till "arv OCH fostran" än "eller"'

    Gör genus"vetenskap" det?

    "Istället för ett filmklipp, har inte möjlighet att se nu, kan du återge för mig vilka vetenskapliga metoder du anser att sociologisk forskning negligerar (eller bara genusvetenskap)?"

    Jag var lat och citerade men det kom inte med.


    Jag är bara bekant med den genusteori som utgör ett inslag i andra discipliner, i egna studier och yrkesliv. Där har det inte framställts i ett motsatsförhållande till arv och biologiska egenskaper. Men visst har sociala konstruktioner som förklaringsmodell måhända lyfts som d e t som är möjligt att påverka, och önskvärt, när man t ex arbetar mot psykisk ohälsa (inte medicinskt, där biologiska perspektiv också betraktas). Detta eftersom det inte heller alltid går att göra så mkt åt det biologiska i de fält jag verkat inom och eftersom de personliga berättelserna hos patienter och klienter handlat om förväntningar och könsnormer de värjer sig mot och mår dåligt av.

    Jag är mer bekant med, och "akademiskt fostrad", med den forskning som bedrivs med parallella vetenskapssyner, än hermeneutik och positivism som oförenliga och som ett strikt "antingen eller" för forskaren eller hela disciplinen. Problemet med (all? viss?) genusforskning som har hermeneutik som ansats blir när/om den gör anspråk på absolut kunskap - Hermeneutiken gör inte dessa anspråk.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-07-14 22:58:37 följande:

    "Vet inte vad du menar, okommenterat, att de filmerna tillför("

    jag trodde Understanding The Three Types of Men skulle säga en hel del.

    "Det var ju exakt det jag skrev. Att normen påbjuder att en riktig man ska stå upp för sig själv och blottar han strupen får han skylla sig själv."

    Skrev jag att han får skylla sig själv eller att mobbare ger sig på?

    Det handlar inte om att vara en riktig man det handlar helt enkelt om att mobbare ger sig på de som är svagare och kan man inte stå upp för sig själv eller har någon som står upp för en så sitter man i skiten, det är ingen norm det är en naturlag.


    Nu har du missförstått mig. Jag skrev om normer, förväntningar och hur domen låter, mot i synnerhet, en man som inte kan försvara sig. Det var förväntningar och normer den ursprungliga diskussionen handlade om när du kom in i den efter ett tag, inte hur man - också och de facto - stryper mobbning i sin linda.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-07-14 22:58:37 följande:

    "Vet inte vad du menar, okommenterat, att de filmerna tillför("

    jag trodde Understanding The Three Types of Men skulle säga en hel del.


    Vad är det du tycker jag ska förstå mha filmerna?
    Alla hästar hemma
Svar på tråden Varför verkar "jag hatar män" vara vanligare än "jag hatar kvinnor"?