• Anonym (man)

    Kan man älska sin partner om man är otrogen?

    Oerhörd skrev 2019-07-08 16:08:10 följande:
    Nej, det är inget som är galet i en relation där ena eller båda törs erkänna att den/de känner attraktion och lust till andra. Det som är galet är att så många tror att det måste vara slutet på relationen, trots att den är fantastisk på alla andra sätt.

    Jag förstår inte det där uttrycket, vem vill INTE både äta kakan och ha den kvar??
    Att folk kan KÄNNA attraktion till andra är inte alls svårt att förstå, hur man sen kan välja att agera på attraktionen och såra och förnedra den man säger sig älska är svårare att förstå.

    Du blandar ihop känslor och handlingar. Alla känner saker, men alla egarar inte på det.
  • Anonym (man)
    Oerhörd skrev 2019-07-10 20:34:28 följande:
    Typ allt? Jag vet att det inte är ok för de flesta i monogama förhållanden, men ingen lyckas beskriva varför. ?Jag vill inte? är inte ett genomtänkt argument när det handlar om känslor.

    Väldigt få polyamorösa törs erkänna sin läggning, för monogama tenderar bli så nedrans upprörda över tanken att vi kan känna oss trygga och älskade trots att vår primära partner i samma ögonblick har ångande hett sex med någon annan hen har varma känslor för, eller till och med älskar.
    Jag tycker inte alls folk blir upprörda över att polyamorösa lever som de vill eller kan ha sex med någon utan att ha känslor, det gör ju även monogama när de är singlar. Man kan ha en kk eller ett ONS utan att älska personen. 

    Det som upprör är snarare när polyamorösa inte kan skilja på känslor och handlingar eller skilja på sex och svek. Problemet med otrohet är INTE att folk känner något för någon annan, det är heller inte att folk har sex. Problemer är att man går bakom ryggen på sin partner, sviker och ljuger. Och det kan jag tycka är väldigt märkligt att man tar i försvar enbart för att personen har haft sex med någon annan än sin partner då jag tror att ärlighet och förtroende är precis lika viktigt även i polyamorösa förhållanden.

    Ingen har ju tvingat en otrogen person in i ett monogamt förhållande, personen har ju själv valt ett monogamt förhållande för att sen svika sin  partner. Dessutom är det långt ifrån alla som är polyamorösa och skulle acceptera att deras partner låg med andra. Undersökningar visar snarare motsatsen att majoriteten av otrogna människor inte alls accepterar att deras partner gör likadant och är snarare mer svartsjuka. Så bara för att någon ligger med någon annan än sin partner så betyder inte det att personen är polyamorös, det det visar däremot att personen är egopistisk och feg som inte vågar stä för vad hen vill inför sin partner.

    En annan sak som upprör är när polyamorösa ska missionera och förklara för monogama hur fel de lever och att just polyamori är det som är "naturligt" och hänvisar till otrohet som något slags bevis.utan att fundera över om den som är otrogen verkligen är ok med att leva så om det innebär att hens partner oxå får samma frihet?
  • Anonym (man)
    Oerhörd skrev 2019-07-10 21:23:41 följande:
    Vem har bestämt att det är sårande och förnedrande att agera på attraktion till andra än sin partner? Jag känner mig glad och lycklig när min man agerar på attraktion till någon han träffat. Den känslan äger jag, hans handlingar kan aldrig vara en orsak till mina känslor, de kan vara en utlösare, men hur jag reagerar och känner beror på mig, inte på hans handlingar.
    Vem har bestämt? Vilken märkligt fråga... det har BÅDA bestämt. Den som är otrogen har ju trotts allt självmant valt ett monogamt förhållande med en monogam partner eller hur? Ingen tvingade personen att gå in i ett sånt förhållande. Och har man valt ett sånt förhållande så kan man ju inte i efterhand springa omkring och ligga med andra bakom ryggen på sin partner när man kommit överens om att man inte får det med sin partner.

    DU känner dig glad när din partner agerar på attraktion för ni har ingen deal som säger att man inte får det och därmed innebär det inget svek och inga lögner, förstår du skillnaden?
  • Anonym (man)
    Oerhörd skrev 2019-07-12 14:24:58 följande:
    Det är inte så enkelt att bestämma en massa när en är i förälskelsefasen, och det är möjligt att vilja flera saker samtidigt. Kommer folk verkligen överens om att de ska vara monogama eller är det en outtalad förväntning?

    Min deal med maken är inte en orsak till mina känslor. Jag känner mig glad för att jag älskar honom och det gör mig varm inombords när han är lite extra lycklig. Dealen är en konsekvens av den känslan, inte orsaken.

    Jag är nyfiken på vilken känsla som är orsaken till monogami.
    Det spelar väl ingen roll vilken fas man är i eller vad man känner det, ger väl inte någon rätt att bryta det man kommit överens om med sin partner? Om du helt plötsligt hamnar i en fas dör du känner att det är ok för dig att spela bort era gemensamma besparingar ska din partner acceptera det enbart för att du kände det? Om man nu hamnar i en sån fas, vore det kanske inte bättre att man är ärlig med sin partner med det man känner än att man går bakom ryggen?

    Ja din deal med din partner är absolut en del av det du känner för du är ok med det han gör och det bryter inte mot något ni kommit överens om att ni inte får göra. Skulle din partner göra något annat som du inte är ok med och som ni kommit överens om att ni inte får göra så skulle du förmodligen inte vara lika glad.

    Jag är nyfiken på vilken känsla som får dig att tro att just ditt sätt att leva är så mycket bättre än andras trotts att de allra flesta inte lever som du gör? Om du vill att andra ska acceptera ditt sätta att leva, varför kan inte du göra likadant mot andra?

    Ingen här ifrågasätter ett öppet förhållande, det som ifrågasätts är otrohet. Du verkar fortfarande ha svårt att skilja på dessa. 
  • Anonym (man)
    Anonym (jo på sitt usla sätt) skrev 2019-07-13 13:38:55 följande:
    Det är så svartvitt i alla kommentarer, precis som att vi människor är förprogrammerade robotar i total kontroll över vårt öde och vårt känsloliv.

    Livet och omständigheter kan FÖRÄNDRAS!!! Inte konstigare än så. Majoriteten av alla som är otrogna har troligtvis inte planerat att såra sin partner, även om de kanske haft en realistisk syn på kärlek och tvåsamhet. Det räcker ju med att kolla statistiken för att förstå hur svår denna förhållandeform är. Det innebär ju inte att man inte vill försöka och hoppas på att just din kärlek ska vara för evigt.

    Sen finns det säkert en del som varit otrogna i tidigare relationer och kanske borde känna sig själv så pass bra att de inte bordeinleda nya sådana med så dåliga förutsättningar, men herregud vi är människor som lever på hoppet att förändras och tar tillfällen i akt för vår överlevnads skull. Alla som tror annat och är så pretentiösa s sina åsikter och sitt dömande av andra, kan mycket väl sitta där själv en dag!! För ingen vet på förhand hur livet kommer se ut och hur ni kommer att reagera i en specifik situation.

    Åh nej ni är inte bättre människor för att ni tror er kunna kontrollera ert beteende och varje beslut och sätter er till doms över andra som agerar annorlunda:)
    Ja det är väl klart att det är svartvitt? Att bedra någon ÄR svartvitt vilket man inte kan snacka bort med att livet förändras. Livet förändras för ALLA men alla beter sig inte som idioter för det. Att vara människa ger ingen rätt att behandla andra illa, även dem de sviker är väl människor?

    Statistisken säger oxå att de som är otrogna är oftast MER svartsjuka än andra, den säger oxå att det inte alls är problem i förhållandet som är den vanligaste anledningen utan variation och spänning. Så det enda statistiken säger är att det tydligen finns väldigt många människor som anser sig ha rätt att göra saker som de aldrig skulle acceptera att deras parner gjorde, de vill kunna ligga med andra med vill ha en monogam partner, de vill äta kakan och ha den kvar. Och det är INTE pollyamori det är ren egoism.

    På vilket sätt menar du att bedra andra är "för överlevnads skull"?. Dör man om man är ärlig? Kommer man drabbas av hjärnblödning om man gör som polltamorösa par gör, kommer överens om att BÅDA får ha sex med andra?

    Ja ingen vet hur livet kommer se ut i framtiden och alla drabbas av motgångar och frestelser. Och ändå verka många kunna hantera det galant UTAN att bete sig som svin? Det kanske bara är så att vissa kan hantera saker bättre än andra?
    Då vore det kanske bättre om de som inte lyckas så bra lär sig något av de som lyckas bättre istället för att bortförklara sina brister med, "mänskligt", "omständigheter" och "situationer".
  • Anonym (man)
    Anonym (eftersom normen är monogam...) skrev 2019-07-14 09:37:20 följande:
    Även fast jag är monogam tycker jag att din beskrivning av Oerhörds relation med sin man är fruktansvärt oförskämd! Att nedvärdera någons relation och känslor för en person på det viset är fruktansvärt trångsynt. Bara för att du sätter ditt sätt att leva på som "bättre" och "rätt" eftersom det faller inom normen betyder inte att du kan säga att de har en kk-relation.
    Sådär som Oerhörd gör med monogama?
  • Anonym (man)
    Oerhörd skrev 2019-07-13 16:32:16 följande:
    Men det är ju just där vi inte är överens, det är väldigt svartvitt att säga att det är som du säger. Ja, du har rätt i sak, det är mer ärligt att vara ärlig. Men det betyder inte att det är mest rätt för varje person i varje situation. Helt uppenbart är det inte så, eftersom så många väljer otrohet. Jag TROR helt enkelt inte på att majoritetens anledning till otrohet är ren och skär ondska och egoism. Livet och relationer och människor har alldeles för många nyanser för att dela in saker i rätt och fel rakt av.
    Så det du säger bara man själv tycker det är rätt att bedra sin partner så är det ok?

    Det 'r väl klart att det handlar om egoism, vad skulle det annars vara? Om man inte vore en egoist så skulle man väl vara ärligt med vad man vill med sin partner så att även hen får chansen att välja?

    Ja livet är full av nyanser och ändå verkar inte all bete sig på det sättet? Hur kommer det sig?

    På vilket sätt menar du att det INTE skulle vara fel att svika och ljuga?
  • Anonym (man)
    Anonym (jo på sitt usla sätt) skrev 2019-07-15 11:55:29 följande:
    Alldeles riktigt ger inte mänskliga omständigheter en rätt att såra andra människor. Jag säger bara att det händer pga att vi är just mänskliga. Vi felar, tar dåliga beslut, sårar både oss själv och andra på vår livsresa. Vi är alla förstagångsresenärer på detta skepp och lär oss efterhand.

    Att otrogna människor oftare är svartsjuka själv ligger det något i, men också motsatsen. Jag har varit den som varit minst svartsjuk i mina relationer trots att jag har haft mest benägenhet att bedra.

    Dina resonemang har många poänger men är i mångt och mycket svartvitt på exakt det sätt jag syftade på, där det blir lönlöst att föra en diskussion eftersom den nyanslösa muren står emellan. Vi tänker helt enkelt för olika.

    Avslutningsvis har mitt ändamål, aldrig varit att såra någon men jag har inte haft förmågan i mig att förhindra just detta även om förnuftet sagt annorlunda.
    Ja, alla vet att folk klantar sig ibland, det är ingen nyhet. Men frågan är inte om folk klantar sig eller inte, frågan är om det är ok eller ej. Att vi alla är förstagångsresenärer är inte heller en bra ursäkt, för som sagt, alla resenärer beter ju inte så sådär, bara vissa. Och de som inte beter sig på det sättet är väl oxå människor, så då kan man väl inte påstå att vara mänskligt är en bra ursäkt, eller hur?

    Rätt eller fel ÄR svartvitt, det finns inga "nyanser" i rätt eller fel, om det är fel att svika och ljuga för sin familj. Vad skulle det vara för nyanser? Det var fel men ändå rätt? Det var rätt för att jag är en människa? Det var rätt för att livet är komplicerat? Det finns massor med nyanser i varför folk gör så, men det är en förklaring och inte en ursäkt och fel är det likt förbannat.

    Ja vi har onekligen olika sätt att se det, men det är inte så konstigt, i stort sett alla som varit otrogna använder exakt samma argument som du gör, man vill på alla sätt rationalisera bort sitt agerande och tycker alla som inte delar deras rationaliseringar inte förstår och är dömande och svartvita. Men man verkar inte inse att man rationaliserar och att alla som ser det förstår att det är rationaliseringar. Men problemet med rationalisering är att det känns skönt men det förhindrar självinsikt, det förhindrar att man gör upp med sig själv och växer som människa. 

    Jag tror dig när du säger att syftet inte var att såra någon, syftet var att förse dig med sex, kärlek, bekräftelse, spänning, etc... men du kan ju inte förneka att du inte redan från början visste att det skulle vara sårande om det kom fram?
    Bra att du inser att din otrohet berodde på din egen svaghet (förmådde inte bättre) Men så länge du rationaliserar och normaliserar din egen svaghet för dig själv så kommer du heller aldrig bli stark. Frågan du istället borde fråga dig är... hur kommer det sig att jag inte förmådde bättre när andra kunde det?
  • Anonym (man)
    Anonym (Anonym) skrev 2019-07-16 12:21:51 följande:

    [quote=79762509][quote-nick]molly50 skrev 2019-07-16 11:39:40 följande:[/quote-nick][/quote]

    Ibland gör man omedvetna val. Kanske man inte kan stå emot när frestelsen dyker upp? Man klarar det inte. Men frågan finns ändå om kärleken till sin kära är för svag för att stå emot? Säkert individuellt svar.


    Jag tror absolut att man kan älska sin partner och barn och vara otrogen. Men den stora frågan är om man är mogen för ett förhållande om man är så svag att man inte kan låta bli att såra och förnedra sin familj och vilka konsekvenser att ha ett förhållande med en sån person får?

    I så gott som alla andra sammanhang så burkar man be folk hålla sig borta från människor som sårar dem, om man har en kompis som sviker och ljuger så brukar man säga att det där är ingen bra kompis och det är nog bäst att inte umgås mer med personen, man går sällan in i detaljer kring exakt varför kompisen gjorde så , vad personen kände och vilka orsaker hen ansåg sig ha utan fokus läggs på vilka konsekvenser kompisens agerande får för den drabbade.

    Men när det gäller parrelationer så verkar det vara helt andra bullar som gäller, där läggs det enorm fokus på anledningar, vad personen kände och tänkte och hur mänskligt det är att göra fel och alla förtjänar en andra chans, osv. Hur kommer det sig undrar jag? Är det mindre fel att svika en partner än att svika en kompis? Blir konsekvenserna mindre för en sviken partner än en sviken kompis?
  • Anonym (man)
    Anonym (jo på sitt usla sätt) skrev 2019-07-16 12:35:36 följande:
    Jag tror inte det är så enkelt eftersom varje person älskar efter sin egen förmåga. Sen är ju kärlek så klart olika stark i perioder och kanske för olika personer.
    Men jag tror snarare uppväxt, personlighet, anknytningsmönster, inre rastlöshet och sådant spelar roll. Tror inte alls det har med styrkan på kärlek att göra. Möjligen självkontroll, moral och vissa förväntningar på livet t ex.
    Håller med, jag tror inte det är situationen som avgör hur man agerar utan hur man är som person, hur var och en hanterar situationen. Alla går ju inte ut och är otrogna så fort de saknar något eller känner sig missnöjda, om det var situationen som var avgörande så skulle alla agera likadant och så är det ju inte.

    Däremot tror att personen som misslyckats med att hantera sina känslor på ett bra sätt gärna vill tro att just deras känslor var så mycket starkare än någon annans och att just deras situation av så mycket svårare än någon annans att det var helt omöjligt att agera på något annat sätt. Ingen vill ju gärna se sig själv som svag och falsk eller att andra ska se en så. Då är det bekvämare att skylla det på känslorna och situationen, det var inte mitt fel, det var omständigheternas fel.
Svar på tråden Kan man älska sin partner om man är otrogen?