Inlägg från: Anonym (AC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (AC)

    2 åring somnar så sent

    Hen sover middag alldeles för sent! Ha middagsvilan vid 12 senast och begränsa till 1,5 timme. Om hen sover länge på morgonen så börja väcka tidigare så hen kommer upp. Vet att det kan kännas trist att väcka ett sovande barn på morgonen men om hen ska somna tidigare på kvällen då behövs ju det.

    Ta inte bort middagsvilan och börja inte väcka efter 15-20 minuter. Sömn är superviktig i den åldern för hjärnans utveckling. En sömncykel är på 90 minuter och för att tillgodogöra sig sömnen och vakna utvilad krävs att man sover en cykel. Dessutom om hen får vila middag ordentligt kommer hen att orka hålla sig aktivt under resten av dagen och bli trött på kvällen igen. Att få för lite sömn gör barnet trött, slött och grinigt och det blir helt fel till kvällen och det blir svårt att somna. Håll tydliga rutiner på mat och aktiviteter. Se till att varva ned barnet i god tid innan läggdags. Ca 1,5 timme innan så ge hen ett varmt bad, välling och läs saga en lång stund. Helst ingen tv/IPad innan sänggåendet. Lägg inte för tidigt. Sikta på 20:00.

  • Anonym (AC)
    Elin P skrev 2019-07-11 22:02:01 följande:

    Fast att sova 90 minuter på dagen kan vara för länge om man är 2 år. Min son sov så tidigare men då somnade han inte före 22 på kvällen och vaknade sedan 4-5 på morgonen. Allting blev helt fel. Det var därför vi minskade till 45 minuter. Jag har dock fått rådet av en förskolelärare med lång erfarenhet att man inte ska minska mer än till 45 minuter för det är en sömncykel för ett litet barn. Om 45 min är för mycket är det bättre att sluta med dagsömnen helt eller tex låta barnet sova vissa dagar bara.


    Jag är övertygad om att om barnet går upp i tid, är aktivt och har goda rutiner så är 90 minuter inte mycket sömn om man sover innan kl. 14:00. I ts fall blir det stor skillnad då hennes barn sov flera timmar efter 14:00. Sen anser jag att nattningsrutinerna är avgörande så jag håller inte med dig att 1,5 timme är mycket för en 2-åring. Jag har arbetat som förskollärare i 20 år och mina erfarenheter är att middagsvilan har mycket liten effekt på nattsömnen i denna åldern. Det beror på många andra saker som tex utvecklingsperioder och annat. Vh vill gärna minska ned på middagsvilan mer och mer och tror ofta att allt hänger på det. Det visar sig gång på gång att det inte stämmer. Oftast är det så i en övergående period och med ändrade nattningsrutiner och tidigare middagsvila har det blivit bättre. Nyckeln är oftast att justera rutiner när barnet växer. Jag ogillar verkligen trenden att minska ned på så små barns sömn som är så viktig för hjärnans utveckling och inlärningsförmåga.
  • Anonym (AC)
    Diana05 skrev 2019-07-12 21:06:00 följande:

    Har nu provat ett par dagar utan sömn på dagen. Men nej hen är vaken och springer omkring ändå och så somnar av utmattning kring 23. Så blir att försöka få till mindre dagssömn då istället och tidigare som ni skrivit. Hoppas hoppas.

    Spelar ingen roll om vi så flänger på lekland, är ute eller inomhus utan det slutar alltid likadant. Sen ta det lugnt kvällstid eller leka likadant där. Men ja det är nog bara att prova allt för som det är nu fungerar det inte. Tusen tack för alla era tips


    Ja han blir nog övertrött utan lunchvila. Sömn föder sömn tror jag på. Men du. Det är sommar nu och ljusa kvällar och varmt. Det är nog svårt att somna oavsett. Kanske han är i någon utvecklingsperiod också. Ibland får man bara härda ut och ta sig igenom den perioden. Ibland är acceptans det som behövs. Hoppas det blir bättre snart.
Svar på tråden 2 åring somnar så sent