• Anonym (Hoppas era barn blir riktigt ludna, från oss som inte blir bjudna)

    Funderingar i bröllopstider

    Min makes brorsson har gift sig, fick vi reda på för några dagar sedan. Den första i den generationen som gifter sig. Grattis och kul för honom.
    Det kom som en överraskning, inga problem, alla vill inte gifta sig under pompa och ståt.
    Men det visade sig vara ett större bröllop, kring 90 närvarande och ingen på min makes sida var bjuden. Jo far och mor (med respektive), farmor och farfar. Farmor och farfar är så dåliga att de inte kunde närvara (om de ens var medvetna om att de var bjudna).
    Men ingen av pappans syskon.
    Det är fyra syskon som alltid försökt att träffas någon gång per år, de bor utspritt över landet. När kusinerna var små, bodde alla närmare varandra. Minst en gång, ibland fler, per år, träffades vi alla med barnen under lättsamma förhållande och hade det trevligt.  När kusinerna blev äldre, så var de alltid erbjudna, men aldrig tvingade att följa med.
    Det finns inget bråk, inga tråkiga händelser bakåt i tiden, inget missbruk. Ett av syskonen har inte så långt kvar att leva.

    Hur är era tankar kring detta?

    Vi är självklart sårade, vi är fullt medvetna om att det finns en begränsad budget och att man inte kan bjuda alla. Men alla hennes syskon var bjudna, plus lite kusiner.
    Min svåger var lite förvånad själv av storleken, för de hade fått intrycket att det skulle vara ett intimt bröllop med de närmaste. Än konstigare är att far och son har en bra relation, sonen kommer över (med sin sambo/fru) någon gång i månaden och svågern kommer över med sin fru (inte sonens mamma) också. Frun är jättetrevlig och har även en bra relation med svågerns exfru (där hennes syskon var medbjudna).

    Vi kommer inte göra en stor sak av detta, om det är familjesammankomster så kommer självklart de också räknas in.
    Ni som har uteslutet en hel släkt vid ett bröllop, utan att det funnits en bakomliggande historia med bråk och konflikter, där det ändå finns en god sammanhållning mellan syskonen på den sidan, hur har era tankar varit.

  • Svar på tråden Funderingar i bröllopstider
  • Anonym (Hoppas era barn blir riktigt ludna, från oss som inte blir bjudna)
    Anonym (Stella) skrev 2019-07-16 12:57:03 följande:
    Men då är det nog så att hennes släktingar har blivit vänner till de båda eftersom de kan umgås till vardags. Brudgummen släkt blir inte lika nära eftersom ni inte kan umgås lika enkelt. Det blir ju så beroende på omständigheter och inte beroende på er som personer.

    Personligen så tycker jag att det känns ganska meningslöst att kämpa för att hålla liv i relationer som ändå blir väldigt ytliga av naturen. Träffas man bara nån gång om året blir relationen inte nära hur mycket blodsband man än har.
    Jag har vänner sedan barnsben som jag träffar ett par gånger om året och vår vänskap är väldigt stark, det gäller även mina kusiner, en av mina kusiner bor i USA, vi träffas vartannat år och då är det som de två åren är bortblåsta.


  • Anonym (Glöm det)
    Anonym (Hoppas era barn blir riktigt ludna, från oss som inte blir bjudna) skrev 2019-07-16 12:26:32 följande:

    Vi går självklart vidare i våra liv. Däremot så känns det inte lika roligt att träffa detta par längre. Vi kommer inte, som innan, fråga om vi ska komma över (det har inte fungerat innan, så nu frågar vi nog inte längre), artig och trevlig, absolut, men inga ansträngningar längre för att upprätthålla en relation som de nu med all tydlighet visat att de inte är intresserade av.


    Jag förstår att relationen blir kall efter det.

    I vårt fall har svärföräldrarna gratulerat barnbarnen men gått inte på bröllopen . De har gjort markering kring detta om man bjuder så bjuder man alla. De vill inte vara där och känna sig ensamma i fall någon frågar från andra sidan av släkt.

    Relationen är konstig mellan syskon nu. Vid jul och påsk undviker den delen av familjen besök hos svärföräldrar när alla är där , de väljer en annan dag för besök. Tråkigt och synd!
  • Gameofthrones

    Snacka om missförstånd.

    Jag skulle inte ta det personligt. Men jag tycker att man ska bjuda in personer som betyder ngt. Arbetskamrater, vän, familj. Om man vill ha det så. Finns det konflikter redan i släkten. Om man vill bjuda in så ska man vara konsekvent det är en bröllopsdag var trevlig en dag.

    Sådant är jobbigt. Har dem en annan tro?! Då får man komplettera. Tycker jag har man den möjligheten så. Min kusin gifte sig med en judisk person hon kristen.

    Dem firar jul och har Hanukka.

    Finns det inga pengar till bröllop så får man göra bästa utav situationen. Ha middag henna med vänner, familj, ha enkelt och vackert.

  • Anonym (Hoppas era barn blir riktigt ludna, från oss som inte blir bjudna)
    Anonym (Glöm det) skrev 2019-07-16 13:06:04 följande:
    Jag förstår att relationen blir kall efter det.

    I vårt fall har svärföräldrarna gratulerat barnbarnen men gått inte på bröllopen . De har gjort markering kring detta om man bjuder så bjuder man alla. De vill inte vara där och känna sig ensamma i fall någon frågar från andra sidan av släkt.

    Relationen är konstig mellan syskon nu. Vid jul och påsk undviker den delen av familjen besök hos svärföräldrar när alla är där , de väljer en annan dag för besök. Tråkigt och synd!
    Det är ju en stor risk man tar. Hade något av mina barn gjort något liknande, då hade jag också markerat.
    Man läser hur, speciellt de yngre, klagar på att man inte bryr sig om varandra, man värderar inte varandra, och ändå är det de yngre som aktivt bryter mot de sociala koderna som visar att man bryr sig om varandra.
    Vi bjuder hellre vänner än släkt, skriver några, det kanske är samma som klagar över att de inte får hjälp av sina föräldrar vid barnvakt, eller någon annan släkting. Ni behöver absolut inte slösa pengar på "onödigt släktdeltagande" vid bröllop och andra tillställningar.
    Men den dagen det krisar och ni behöver hjälp, så kanske det var den släktingen som ni uteslöt som kunde var den som gav er den hjälpen ni behöver.
    Eller när skilsmässan står för dörren och det enda nätverk ni har kvar är det blivande exets familj och gemensamma vänner.


  • Anonym (Jobbigt)

    Uppenbarligen är inte er sida av släkten så viktig för brudparet. Och gissningsvis visste svågern mer än vad den sa, för vilken förälder har så dålig koll på sitt barns bröllop? Men för husfridens skull låter det bäst att säga så.

    Jag tror också att kvinnor kan vara mer styrande i det här läget (om mannen värnar mer om husfriden än om sin egen släkt).

    Jag var med om något liknande när min morbror fyllde jämna år. Då blev inte vi syskonbarn bjudna medan fruns syskonbarn fick gå. Jag hade förstått det om det var fruns födelsedag men inte min morbrors. Den dagen förstod jag att han hade varit mycket viktigare för mig än vad jag var för honom. Och det gjorde riktigt riktigt ont och jag kände en stor sorg en lång period (trots att jag är vuxen och har en egen familj). För det jag trodde fanns var bara ensidigt. Dessutom hade det pratats om att det skulle firas med mina syskon eftersom de träffas oftare (har landställe nära varandra och umgås mycket på somrarna).

    Så ja, det gör ont att bli bortvald och inse att man inte är tillräckligt underhållande för att få vara med.

  • Gameofthrones

    Håller med där. Bjuder in hellre vänner än släkt.

    Jag står lite på två sidor faktiskt. Jag tycker att familj är så viktig för det kan drabba mina barn. Jag vill att släktträdet ska gå vidare liksom. ( skriver som jag tänker) väljer man barn så tycker jag att försöka hålla i släkten så länge man kan

    Jag vill att den ska ha en faster., moster, farmor, komma ihåg deras hemlagade mat, hembakat, ha ett skafferi med smått och gott. Kanske kroppkakor, o h ha en farfar som röker pipa, fiskar. Ni förstår vad jag menar? Jag hade sådant. Jag håller på för över min kultur, tradition till mina barn med mat o h gott sällskap, baka matbröd, dem ska kunna ha ett inbyggd minne som dem ska föra över.

    Man behöver inte ha släkt som gör så men att ha en bra grund till livet oavsett släkt eller inte.

    Mina barn ska kunna vända sig till mina vänner /släkt om det är ngt. Jag ska kunna lita på mina vänner / släkt om det skulle hända något. Jag har ett testamente att mina närmaste vänner tar vårdnaden och att den inte utesluter träffa våran släkt. Det måste komna från dem själva. Min bäste vän är gudmor o h jag är gudmor till antal barn. Det mina barn ska ta med sig i livet det är grunden till familj, vänner. Det är viktigt med sociala nätverk. Att man har en eller flera i sitt liv.

  • Anonym (Blå)
    Gameofthrones skrev 2019-07-16 12:54:08 följande:

    Många har sin dröm om giftermål. Mitt motto är Äktenskapet är viktigare än fest och personerna. Smycket / ringen ska vara symboliskt billigt eller dyrt. Tolkning. Det finns billiga smycken verkligen. Leta på nätet.

    Har man nån som kan sy? Klänning och kostym?

    Köp secondhand klänning bröllopsklänning / vanlig.

    Hyr en lokal. Typ om man bor i BRF / hyresrätt. Eller fråga nån som haren sådan. Kyrkan har tillgång om man vill ha enkel förtäring efter det.

    Fråga restauranger om boka bord alla får betala för sig.

    Jag sydde min klänning den var redan klar men gjorde den till min egen. Min man köpte en kostym som han vilke använda på fritiden. Vi bjöd in familjen och våra vänner som är verkligen våra kompisar.

    Man ska göra sitt bröllop till sin egen. Inget är fel. Jag hoppas att det blir bröllop

    Äktenskapet är viktigare än allt annat. Vi lade pengar till resan. Och vi sa till våra gäster inga presenter. Kanske ett bidrag till vår bröllopsresa och det fick vi. Vi hade redan budget för det och det vi fick in var bara plus.


    Menar du att gästerna s
    Gameofthrones skrev 2019-07-16 12:54:08 följande:

    Många har sin dröm om giftermål. Mitt motto är Äktenskapet är viktigare än fest och personerna. Smycket / ringen ska vara symboliskt billigt eller dyrt. Tolkning. Det finns billiga smycken verkligen. Leta på nätet.

    Har man nån som kan sy? Klänning och kostym?

    Köp secondhand klänning bröllopsklänning / vanlig.

    Hyr en lokal. Typ om man bor i BRF / hyresrätt. Eller fråga nån som haren sådan. Kyrkan har tillgång om man vill ha enkel förtäring efter det.

    Fråga restauranger om boka bord alla får betala för sig.

    Jag sydde min klänning den var redan klar men gjorde den till min egen. Min man köpte en kostym som han vilke använda på fritiden. Vi bjöd in familjen och våra vänner som är verkligen våra kompisar.

    Man ska göra sitt bröllop till sin egen. Inget är fel. Jag hoppas att det blir bröllop

    Äktenskapet är viktigare än allt annat. Vi lade pengar till resan. Och vi sa till våra gäster inga presenter. Kanske ett bidrag till vår bröllopsresa och det fick vi. Vi hade redan budget för det och det vi fick in var bara plus.


    Menar du att gästerna ska betala för sin mat själva?

    Den middagen hade jag tackat nej till.

    Är verkligen äktenskapet viktigare än allt annat?!
  • Anonym (Hoppas era barn blir riktigt ludna, från oss som inte blir bjudna)
    Anonym (Jobbigt) skrev 2019-07-16 13:34:03 följande:

    Uppenbarligen är inte er sida av släkten så viktig för brudparet. Och gissningsvis visste svågern mer än vad den sa, för vilken förälder har så dålig koll på sitt barns bröllop? Men för husfridens skull låter det bäst att säga så.

    Jag tror också att kvinnor kan vara mer styrande i det här läget (om mannen värnar mer om husfriden än om sin egen släkt).

    Jag var med om något liknande när min morbror fyllde jämna år. Då blev inte vi syskonbarn bjudna medan fruns syskonbarn fick gå. Jag hade förstått det om det var fruns födelsedag men inte min morbrors. Den dagen förstod jag att han hade varit mycket viktigare för mig än vad jag var för honom. Och det gjorde riktigt riktigt ont och jag kände en stor sorg en lång period (trots att jag är vuxen och har en egen familj). För det jag trodde fanns var bara ensidigt. Dessutom hade det pratats om att det skulle firas med mina syskon eftersom de träffas oftare (har landställe nära varandra och umgås mycket på somrarna).

    Så ja, det gör ont att bli bortvald och inse att man inte är tillräckligt underhållande för att få vara med.


    Att vår sida inte är viktigt, det har vi fått kvitto på nu.
    Svågern, han har många fina sidor, men att han inte har koll på bröllopet, det förvånar mig inte alls. Han hade missat sitt första barns dop om hans fru inte hade haft koll.
    Ja, idag är jag ledsen och sårad, i morgon kommer jag släppa det. Maken är mer sårad, det har även med att ett av hans syskon är så sjuk, att föräldrarna är så dåliga som de är och nu exkluderad av en brorsson som han verkligen uppskattat genom åren.
  • Anonym (Stella)
    Anonym (Glöm det) skrev 2019-07-16 13:06:04 följande:
    Jag förstår att relationen blir kall efter det.

    I vårt fall har svärföräldrarna gratulerat barnbarnen men gått inte på bröllopen . De har gjort markering kring detta om man bjuder så bjuder man alla. De vill inte vara där och känna sig ensamma i fall någon frågar från andra sidan av släkt.

    Relationen är konstig mellan syskon nu. Vid jul och påsk undviker den delen av familjen besök hos svärföräldrar när alla är där , de väljer en annan dag för besök. Tråkigt och synd!
    Anonym (Hoppas era barn blir riktigt ludna, från oss som inte blir bjudna) skrev 2019-07-16 13:17:03 följande:
    Det är ju en stor risk man tar. Hade något av mina barn gjort något liknande, då hade jag också markerat.
    Man läser hur, speciellt de yngre, klagar på att man inte bryr sig om varandra, man värderar inte varandra, och ändå är det de yngre som aktivt bryter mot de sociala koderna som visar att man bryr sig om varandra.
    Vi bjuder hellre vänner än släkt, skriver några, det kanske är samma som klagar över att de inte får hjälp av sina föräldrar vid barnvakt, eller någon annan släkting. Ni behöver absolut inte slösa pengar på "onödigt släktdeltagande" vid bröllop och andra tillställningar.
    Men den dagen det krisar och ni behöver hjälp, så kanske det var den släktingen som ni uteslöt som kunde var den som gav er den hjälpen ni behöver.
    Eller när skilsmässan står för dörren och det enda nätverk ni har kvar är det blivande exets familj och gemensamma vänner.

    oj vad snarstuckna vissa är. Jag avstod bröllopsfest delvis för att jag inte orkar med dyligt drama. Vi gifte oss i hemlighet med bara barnen närvarande. Min mamma blev visserligen arg och stött ändå. Men hon är snarstucken så hon hade nog blivit ledsen och kränkt över något annat om vi hade haft ett traditionellt bröllop. 

    Jag förväntar mig verkligen ingen hjälp av mina farbröder och mostrar eller någon annan jag inte står nära. Jag bygger inte mina relationer på att jag kanske kommer behöva hjälp av den eller den i framtiden. De som passar mina barn oftast är mina närmaste vänner, vi hjälper varandra. Farfar har passat två gånger i ett par timmar på sju år och mormor en gång i en timme. 
  • Gameofthrones
    Anonym (Blå) skrev 2019-07-16 13:53:18 följande:

    Menar du att gästerna sMenar du att gästerna ska betala för sin mat själva?

    Den middagen hade jag tackat nej till.

    Är verkligen äktenskapet viktigare än allt annat?!


    Det är Ett förslag var att betala var för sig.

    Ja äktenskapet är viktigare vill du leva med personen hela livet så är det viktigt och sätta det först. Vill du gifta dig fler ggr så gör annat då.
Svar på tråden Funderingar i bröllopstider