• Katten346

    Underhållsskyldighet för barn

    Två personer med minderåriga barn separerar. Barnen bor växelvis hos föräldrarna (varannan vecka).
    Tidigare hade båda fast anställning med bra inkomst. Den ena parten var därefter arbetslös i ett drygt år och fick sedan timanställning med betydligt lägre inkomst. Hen vägrar nu betala någonting för saker såsom kläder, sportutrustning, aktiviteter och terminsavgift till dagis, med motiveringen att hen inte har råd.
    Dock har personen i fråga sedan tidigare en ganska stor förmögenhet, efter att en gång i tiden ha sålt en bostadsrätt och därefter sparat ganska mycket varje månad under sin yrkesverksamma tid. Likaså köpte vederbörande nyligen att hus för drygt 3 miljoner och har även bil. Men hen hävdar att förmögenhet inte räknas in när underhållsskyldighet fastställs, utan endast nuvarande förvärvsinkomst. Detta innebär att den ena föräldern i nuläget står för 100% av alla kostnader för kläder, skor, aktiviteter och fritids samt andra punktutgifter som kostnad för skolresor. Det enda den andra föräldern bidrar med är mat under de veckor barnen bor där.
    Är detta verkligen hur lagen ska tolkas?

  • Svar på tråden Underhållsskyldighet för barn
  • Katten346

    Ett problem är att den ena föräldern köper alla kläder, skor, sportutrustning mm samt betalar terminsavgifter för sportaktiviteter och fritids. Den andra föräldern har inte bidragit på över ett år sedan vederbörande blev arbetslös (och har sedan dess levt på besparingar). Hen hävdar nu att "jag har inte råd att betala någonting utöver mat de veckor barnen bor hos mig".

    Barn växer och behöver ständigt ny garderob. Kläder och skor som inhandlas av ena föräldern har en tendens att hamna hos den andra (som inte köpt något) och stanna kvar där.

    Sportaktiviteter betalar man normalt terminsvis för och kan en förälder alltså hävda att hen inte har råd och därmed blir det den andra förälderns ansvar om man vill att barnen ska fortsätta motionera?

    Det jag menar är sammanfattningsvis: barnen bor växelvis hos båda föräldrarna. Sportaktiviteter kanske är önskvärda men inte nödvändiga. Men kläder och skor är det. Kan den ena föräldern hävda att hen inte har råd, och att det därmed är den andra som ska stå för 100% av sådana utgifter - samtidigt som hen drar nytta av det genom att barnen tar med sig kläder de fått av andra föräldern och sedan lämnar dem hos den förälder som inte köpt någonting?

    Hoppas det blev tydligare nu.

Svar på tråden Underhållsskyldighet för barn