Inlägg från: BurningDiamond |Visa alla inlägg
  • BurningDiamond

    Får hon göra såhär?

    Acke76 skrev 2019-08-02 09:37:50 följande:

    Har försökt ringa familjerätten men nu under semestertider finns ingen där.

    Mitt problem. Sambon stack till sina föräldrar med vår son. Fick panik.

    Hon bor där nu,i annan kommun och annat län. Får hon göra så? Hon

    nekar inte mig umgänge och jag träffar min son några timmar/vecka.

    Jag jobbar och hon är mammaledig,sonen är 4,5 månader.

    Hon festar,går på bio och reser i Sverige med sonen,jag får inte veta

    nåt utan hon lämnar sonen till sina föräldrar som barnvakt. Vi har ff

    gemensam vårdnad.

    Vad gäller?


    Har du vårdnad? Om inte så kan hon göra i princip vad hon vill så länge hon ger dig rätt till umgänge.
  • BurningDiamond
    BurningDiamond skrev 2019-08-02 13:52:05 följande:
    Har du vårdnad? Om inte så kan hon göra i princip vad hon vill så länge hon ger dig rätt till umgänge.
    Missade att du skrev gemensam vårdnad. Ring polisen, det kallas egenmäktighet med barn tror jag.
  • BurningDiamond
    viseversa skrev 2019-08-02 15:43:18 följande:
    Fast han är 4,5 månader. Hade ta tänk vv på
    på en sån liten? För hon förbjuder honom inte att träffa sonen. Samt att ta vet var hon bor och gör. Så jo man har rätt att göra slut och flytta. Sen får han ju träffa sonen.
    Jag trodde verkligen du visste bättre än så. Gemensam vårdnad handlar inte om handlar inte om vv. Boende och umgänge har inget alls med vårdnad att göra. I detta fallet handlar det om man inte får att ta ungen och dra. Gemensam vårdnad innebär att ingen vårdnadshavare bara kan ta ungen och flytta, båda ska vara överens om flyttar och skriva på papper om folkbokföringsadress osv.
  • BurningDiamond
    möjligt skrev 2019-08-02 21:32:46 följande:
    Fast i fall som dessa blir den faktan ganska mycket en mute point.

    Om föräldrarna bestämmer sig för att separera och mamman inte vill/har möjlighet att bo kvar i det gemensamma boendet själv så är hon naturligtvis fri att flytta. Är barnet då så litet som 4.5 mån och mamman tagit hela föräldraledigheten så är hon den primära anknytningspersonen och det blir därför helt självklart i barnets bästa intresse att hon blir boendeförälder(med antagandet att hon inte har någon annan problematik)

    Att det blivit så att hon flyttat längre bort än TS hade önskat är ju jättetråkigt och i långtidsperspektiv inte det ideala för barnet men samtidigt så ligger det nära till hands att tro att hon nog inte hade oändliga möjligheter om hon flyttade hem till sina föräldrar och inte till ett eget boende. Idealt så hade TS kunnat önska att hon flyttat någonstans närmre men även då hade han inte haft något att säga till om hurvida hon har barnvakt nån timme.

    Det enda rätten kan säga till om är att TS har rätt till umgänge(vilket hon redan samarbetar om) och de kan vid en meningsskiljaktighet gå in och besluta vilket av de tillgängliga alternativen som är i barnets bästa intresse, de kan inte diktera vilka alternativen ska vara. På samma sätt som man inte kan tvinga frånvarande föräldrar att umgås med sina barn.

    Det är egentligen lite oklart vilken bit som TS protesterar mot så TS får gärna utveckla men självklart kommer man som förälder inte kunna ha samma tillgänglighet till sitt barn efter en separation. Framförallt med ett SÅ litet barn, jämställdheten må vara fin i en ideal värld men växelvis boende är inte alls för ett så litet barn och det är då i barnets bästa intresse att stanna hos personen som vid tidpunkten är barnets primära anknytningsperson oavsett om det är mamman eller pappan
    Åter igen, jag pratar inte om vv boende. Jag pratar om att ta ett barn och dra. Det finns lagar och regler som säger så får inte ske.
  • BurningDiamond
    möjligt skrev 2019-08-03 00:12:31 följande:
    Hur definierar du, ta ett barn och dra?
    Jag definierar "ta ett barn och dra" som att utan att ha gått genom rätt kanaler (familjerätten eller tingsrätten) flytta ett barn från dess folkbokföringsadress, mot den andra vårdnadshavarens vilja.
  • BurningDiamond
    möjligt skrev 2019-08-03 17:31:23 följande:
    Man behöver inte alls gå igenom varken tingsrätt eller familjerätt innan man flyttar det finns ingenting tvingande som säger så. Det skulle bli en helt ohållbar lagstiftning då familjerätten tekniskt sett inte har någon bestämmanderätt utan endast medlar och tingsrätten har så långa handläggningstider. Ska en person då tvingas sammanbo i ett kanske destruktivt förhållande i kanske ett halvår ytterligare tills tingsrätten tagit beslut? Och vad menar du att tingsrätten skulle bestämma om i detta fallet? De kan knappast besluta om exakt var exsambon får flytta, skulle de då magiskt trolla fram en ny bostad till henne?

    Du kan inte tvinga någon att stanna i en gemensam bostad

    Du kan inte ?Pausa? barn tills tingsrätten har fattat beslut så det enda du kan göra är att skicka in en stämning till tingsrätten och be om ettintermittent beslut men i detta fallet där barnet är ett spädbarn så blir det uppenbarligen i barnets bästa intresse att bo med den primära anknytningspersonen, i just detta fallet mamman.

    Vad menar du skulle ske I TS situation?
    Fast frågeställningen är ju "får hon göra såhär?", och svaret är "nej, det får hon inte.". Just eftersom de har gemensam vårdnad så får ingen lov att flytta barnets stadigvarande boende från dess folkbokföringsadress utan att båda skriver på en adressändring. Reglerna är väldigt tydliga för vad som gäller vid gemensam vårdnad och flytt.

    Om du kan lyckas släppa din känslomässiga övertygelse om att mamman alltid har rätt och enda anledningen till att ett par separerar är för att pappan prylar mamman, och fokuserar på vad gemensam vårdnad innebär, och om du har den intellektuella kapaciteten att läsa på om reglerna, så kommer även du förstå att nej, mamman får inte bara ta barnet och flytta.

    https://www.vårdnadstvist.nu/vad-hander-med-vardnaden-om-en-foralder-flyttar
  • BurningDiamond
    Körsbärsdalen skrev 2019-08-03 20:08:20 följande:
    Fast i praktiken behöver ju bebisen följa med henne, om hon beslutar sig för att flytta på stört. Hon är primär anknytningsperson efter 4,5 månaders förläldraledighet. Och bortser man från den biten så blir det ändå jäkligt svårt för bebisen att stanna om mamman flyttar på stört - pappan kanske inte för föräldraledigt med ca 1 dags varsel. Vem ska då vara hemma med bebisen..?
    Frågan "får hon göra så här?" har ett och endast ett korrekt svar.
  • BurningDiamond
    Körsbärsdalen skrev 2019-08-03 20:18:04 följande:

    Och ändå fortsätter det hända och den som "gör så" får boendet, så teori och praktik kan skilja sig åt.


    Ja. Precis som man inte får köra berusad eller våldta folk, vilket också fortsätter ske trots att det bryter mot lagarna.
  • BurningDiamond
    Körsbärsdalen skrev 2019-08-03 20:25:25 följande:
    Men det får du varken göra i teori eller praktik. Varför jämför du med det..?
    Du får inte ta ett barn hur som helst heller vare sig i teori eller praktik.
  • BurningDiamond
    möjligt skrev 2019-08-03 21:46:08 följande:
    Så det korrekta svaret är väl då egentligen att mamman inte har rätt att skriva barnet på en ny address men hon har rätt att själv flytta och att sedan genom rättssystemet ansöka om att ändra barnets boende.
    Exakt så är det korrekta förfarandet. Så frågeställningen i TS, under de förhållanden som TS anger, ger otvivelaktigt svaret "nej, hon får inte göra så".
  • BurningDiamond
    möjligt skrev 2019-08-03 23:16:18 följande:
    TS skriver ingenting om att hon skrivit barnet på den nya adressen. Det står inte heller hurvida hon ansökt till Skatteverket eller tingsrätten om att ändra barnets boende. TS skriver inte heller att han sas officiellt till henne har sagt nej till att skriva barnet på hennes nya adress. Så vilka förhållanden är det du syftar på?

    I detta fallet har hon rätt att fysiskt förflytta sig själv till den nya adressen, om hon flyttar sig själv har hon även rätt att(och givet de fakta som finns i detta fallet, bör hon) fysiskt ta med sig barnet. Hon kan inte omedelbart ändra var barnet sas officiellt har sin hemvist, utan då får hon gå genom officiella kanaler för det är inte möjligt för henne att göra det själv.
    Acke76 skrev 2019-08-02 09:37:50 följande:

    Har försökt ringa familjerätten men nu under semestertider finns ingen där.

    Mitt problem. Sambon stack till sina föräldrar med vår son. Fick panik.

    Hon bor där nu,i annan kommun och annat län. Får hon göra så? Hon

    nekar inte mig umgänge och jag träffar min son några timmar/vecka.

    Jag jobbar och hon är mammaledig,sonen är 4,5 månader.

    Hon festar,går på bio och reser i Sverige med sonen,jag får inte veta

    nåt utan hon lämnar sonen till sina föräldrar som barnvakt. Vi har ff

    gemensam vårdnad.

    Vad gäller?


    Jag tolkat TS som att mamman inte är på semester hos sina föräldrar utan att hon faktiskt bor där, eftersom TS i samma inlägg skriver att kvinnan reser i Sverige med barnet.

    Även om kvinnan bara "tagit barnet på en semesterresa" så är det ett knivigt läge, eftersom hon gjort detta utan att TS i egenskap av vårdnadshavare inte blivit informerad.
  • BurningDiamond

    Sedan kan jag inte förstå varför det är så viktigt för några av er att skydda och ursäkta en individ som väljer att totalt ignorera de regler som finns gällande gemensam vårdnad. Hade det varit en man som varit hemmavarande i 4.5 mån och som bara dragit med barnet på detta sätt hade det tagit hus i helvetet och mannen hade blivit anklagad för kidnappning och blivit mer eller mindre arkebuserad.

  • BurningDiamond
    möjligt skrev 2019-08-03 23:51:42 följande:
    Det handlar för mig inte om att försvara och hade det varit exakt samma situation där mannen varit primär anknytningsperson direkt från födseln så hade jag inte sagt något annorlunda.
    Om du menar att du inte försvarar kvinnans agerande, vad kallar du det du gör i denna tråden?
  • BurningDiamond

    Fakta: Kvinnan har full rätt att flytta vart hon vill i universum. Inga problem alls.
    Fakta: Kvinnan har inte rätt att ta med sig barnet utan att andra vårdnadshavaren godkänner.
    Fakta: Vill kvinnan flytta omedelbart, och ta barnet mot den andre vårdnadshavarens vilja, och utan att ha gått via de rätta kanalerna så har TS all rätt i världen att polisanmäla kvinnan för egenmäktighet.
    Fakta: Tråden handlar inte heller om umgänge.
    Fakta: Tråden handlar inte om kvinnans möjligheter att kringgå reglerna för gemensam vårdnad utan om mannens fråga om det får lov att gå till såhär.
    Fakta: En individ ska vara folkbokförd på sin primära boendeadress, vilket betyder att om kvinnan har flyttat och tagit barnet med sig så ska barnet skrivas på den nya adressen. Att underlåta att göra detta är ytterligare ett övertramp på de regler som finns här i Sverige.

  • BurningDiamond
    möjligt skrev 2019-08-04 00:40:55 följande:
    Jo kvinnan har rätt att ta med sig barnet när hon flyttar. Hon borde sedan snarast kontakta officiella kanaler om den andra vårdnadshavaren efter diskusioner inte vill acceptera en adressändring.

    Man kan polisanmäla vad som helst men sannolikheten att det resulterar in en dom i ett sådant fall är minimal.

    Jag upprepar min fråga till dig, vad anser du att kvinnan i situationen borde göra givet att hon vill lämna omedelbart och inte har något boende på orten?

    Borde samhället vara medhjälpligt till att hålla henne gisslan i ett samboskap hon önskar lämna?

    Angående skriven adress så är det osannolikt att någon går i taket över om man står kvar på sin gamla adress om man flyttat till ett tillfälligt boende medans man söker efter ett permanent boende för jag antar att hon inte planerar att spendera resten av sitt liv hos sina föräldrar
    Jag är inte intresserad av att lösa kvinnans problem. Om hon nu har valt att ha gemensam vårdnad om barnet så får hon också acceptera de regler som gäller. Om det är såpass bråttom att lämna det gemensamma boendet att det inte går att följa det regelverk som finns, så bör hon lämna mha polis och kvinnojour för att styrka sitt behov av att inte följa regelverket. .

    Jag tycker att det är väldigt obehagligt att det finns individer som tycker att detta rättsvidrigt beteende är OK.
  • BurningDiamond
    möjligt skrev 2019-08-04 08:15:31 följande:
    Återigen så svarar du inte på frågorna angående vad du anser att kvinnan bör göra eller exakt vad hon i detta exempel brutit för lag(då vi inte vet om hon redan vänt sig till Skatteverket och ev tingsrätt så är det möjligt att hon gjort precis som hon borde) jag lämnar nu tråden. Du kan tycka att det är hemskt och orättvist men verkligheten måste respekteras och en person kan inte av staten tvingas att stanna i ett samboskap hon önskar lämna. Idealt så hade hon naturligtvis hittat en bostad närmre men att hon har rätt att flytta och att hon i denna situation i nuläget är den som bör bli boendeförälder är liksom ganska självklart i barnets bästa intresse såtillvida där inte finns någon grav problematik hos mamman. Hade hon flyttat inom samma stad som TS så hade han ändå inte haft rätt att bestämma hurvida hon ber någon annan vakta barnet och går på bio. Han hade fortfarande fått träffa och umgås med barnet precis som han gör nu. Växelvis boende är inte lämpligt för ett så litet barn och därför blir en separation med ett så litet barn ganska automatiskt så att den som varit föräldraledig är den barnet ska bo med efter separation. Om det finns en konflikt mellan vårdnadshavare där den ena vill att den andra ska tvingas tillbaka till ett gemensamt samboende(?) så får denne vända sig till tingsrätten som får dömma.
    Jag har svarat på frågan: Jag är inte intresserad av att lösa kvinnans problem. Från  den info vi har fått har kvinnan  betett sig rättsvidrigt och du håller henne bakom ryggen. Tråden handlar inte om vad kvinnan ska göra, tråden handlar om mannens situation. Så det är bara bra om du väljer att lämna tråden och låter de som vill hjälpa mannen i denna situationen få diskutera, och så kan du starta en egen tråd om hur vi ska hjälpa folk att använda "mamma-kortet" för att köra över papporna vid separationer.
Svar på tråden Får hon göra såhär?