Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Vad gör man med en helt oregerlig tonåring

    Elmas skrev 2019-08-07 20:50:19 följande:

    Önskar jag kunde känna så :-/

    Jag ser bara alla av hennes gamla klasskamrater som är iväg och gör trevliga utflykter och semestrar med sina familjer. Jag önskar så att vi också kunde få ha en dela v det...

    Har en äldre dotter också som inte betett sig i närheten av det här.

    Är dessutom rätt orolig då jag vet att det figurerar en del annat än bara alkohol och cigaretter. Sömnbrist under småbarnsåren är inget om man jämför med det vi går igenom just nu. Kan man spola fram några år?


    När jag var i tonåren, så avskydde jag trevliga familjesammankomster, det var pest. Jag gjorde allt för att slippa, arbetade hellre under sportlovet än reste med mina föräldrar på en skidresa.
    Min lediga tid tillbringade jag hellre med min mormor.

    Du får nog acceptera att din dotter är som hon är, släppa drömbilden om mysiga semesterdagar hela familjen.
    Jag är rätt säker på att om du släpper dessa förväntningar och ser din dotter som hon är som person, inte den du vill att hon ska vara, så slipper hon känna pressen och en del konflikter kommer med all sannolikhet försvinna. Självklart, erbjud henne att följa med, men se det som ett erbjudande, vill hon inte, skippa sura och besvikna miner och sluta inte erbjuda. Som min far gärna sa "en dag kanske du säger ja"
  • sextiotalist
    Elmas skrev 2019-08-08 13:07:11 följande:
    Det kanske låter som att jag tjatar och tvingar henne men det har jag slutat med. Påpekar ibland att jag gärna vill att hon kommer hem till middagen så vi får se att hon lever nån gång ibland. Vill ändå försöka få henne att veta att vi gärna vill vara med henne ibland även om hon mest tycker vi är jobbiga och elaka (oftast utan någon större anledning). Jag har nog ändå accepterat att hon helst hänger med kompisar 24/7... vägrar dock betala utemat mm för vi har faktiskt mat på bordet hemma som är gratis för henne.

    Drömbilden med mysiga familjeutflykter lever mest i mitt huvud men försöker såklart få med henne när vi gör något.

    Det är väl det här med att rymma hemifrån, röka och dricka. Jag kan ju liksom inte bara rycka på axlarna och tycka att det är ok för det är så hon är?
    Du får välja dina strider helt enkelt. Frågan är varför hon rymmer hemifrån och festar om. Av henne kommer du inte få något svar, men kolla av med hennes vänners föräldrar
    Det kan vara en tonårsrevolt, det kan vara att hon inte mår bra, det kan vara att hon har hamnat i fel gäng.
Svar på tråden Vad gör man med en helt oregerlig tonåring