Inlägg från: LauraPalmer |Visa alla inlägg
  • LauraPalmer

    Otrohet, men från ett annat perspektiv

    Jag ser det mer som en läggning man har. Jag har inget intresse för att ligga med andra när jag är i ett förhållande. Det är sån jag är och jag vill dela mitt liv med en person som är likadan på den punkten. Jag har aldrig varit otrogen, jag har aldrig ens kommit på tanken att jag skulle vilja ligga med någon annan än min man. Jag har varit i förhållanden där killen varit otrogen, men samtidigt så har jag aldrig träffat någon som skulle ha varit ok med att jag också låg med andra. 

    Jag tycker att man måste skilja på anledningar till otroheten också. Är man är otrogen pga något fattas i förhållandet man lever i. Kärleken håller på att sina av en eller annan anledning. Eller är man otrogen pga man vill ha sex med andra fast man har det bra med och älskar sin partner. 

    Jag skulle inte välja att ha ett förhållande med någon som har ett behov av att ligga med andra. Det går inte ihop med min läggning alls. 

    Hur andra gör i sina förhållanden är upp till dom men att gå emot sin "läggning" tror jag inte att någon vinner något på. Det måste ju vara bättre att från första början vara ärlig med sina behov och se till att träffa någon som är ok med det. 

    Själv ser jag ingen som helst vinst för egen del att försöka jobba med mig själv för att bli ok med att maken skulle vilja ligga med andra. För mig skulle det innebära att jag skulle behöva bli likgiltig i förhållandet, sluta känna och älska. 

  • LauraPalmer
    Oerhörd skrev 2019-08-14 11:33:18 följande:
    Det här! Precis det hände när jag var monogam, jag behövde sluta känna, och det gick inte att sluta känna enbart lust till andra, all lust stängdes av för att jag skulle vara trogen. Det var jag i tjugo år. Det var hemskt, jag ville ju ha lust (till min man) men inget funkade!

    Min man tröttnade på ett liv med oengagerat sex och föreslog ett öppet förhållande. Jag var helt förstörd över att inte duga, var fostrad till seriemonogami i ett samhälle där kvinnors sexualitet skammas hårt, jag hade ganska exakt samma känslor som alla motståndare till sex vid sidan av känner, uttryckte mig faktiskt ganska precis som du skriver. Jag trodde inte alls att ett öppet förhållande skulle vara en bra lösning annat än för honom. Men vi tenderar lösa problem och jag provar hellre än börjar dela upp barn och hushållsartiklar. Visade sig att han vill ha sex ibland, gärna med mig men om jag inte vill så går det bra med någon annan också, och jag är polyamorös. Nu när jag får känna allt jag känner utan skam har jag lust till min man också igen.
    Som sagt, alla gör som det passar sig själv. Jag skulle inte vara kapabel att leva i ett öppet förhållande. Överhuvudtaget så vill jag inte blanda in många människor i mitt liv. Jag har bara en nära vän tex. Vi är alla olika och alla behöver olika saker eller sätt att leva sina liv för att må bra. Men oavsett så vill ju ingen människa leva med någon vars lycka är på bekostnad av sin egen lycka. 
  • LauraPalmer
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-14 19:42:12 följande:
    Och det är ju helkonstigt, det fattar jag verkligen inte hur man kan resonera så. "Ok för mig, men inte för dig". Idiotiskt.
    Nä om din man är monogam och ni är lyckliga tillsammans kan jag förstå att du inte ser nån anledning till det. Men säg om han inte hade varit det? Ni älskar varandra och vill leva tillsammans - hade du då tyckt att det ändå var bättre att kasta bort det än att jobba på det som ställer till det för er? Och även om man är ärlig från början så hindrar det ju inte att man inte faller för varandra. Klart att du inte vill bli likgiltig eller sluta känna och älska, men det är ju det jag menar att det hade varit bra att jobba med. *Om* det hade varit ett problem för dig och din man.
    Hade min man börjat få ett behov av att ligga med andra så hade jag avslutat relationen. Som jag skrev tidigare så beskrev jag det som att man har som en läggning. Alltså inget som jag skulle kunna jobba bort oavsett om jag försökte. Sen skulle jag aldrig se min "läggning" eller mina känslor som något problem som måste lösas. Jag är jag. Hade min man uttryckt en önskan om att ligga med andra så skulle det uppenbarligen finnas allvarliga problem i förhållandet som jag inte skulle kunna kompromissa kring. 
  • LauraPalmer
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-15 00:09:25 följande:
    Ja, jag vet att du beskrev det så, men jag tror helt enkelt du har fel. Det handlar inte om läggning, på det sätt som man t.ex. är gay eller bi. *Där* är det frågan om läggning. Om man är monogam eller inte tror jag mer handlar om vad man har lärt sig, och precis som alla andra inlärda beteenden kan man jobba med att förändra dem. Omvänt kan naturligtvis den som inte är monogam också jobba på att acceptera exklusivitet, men det är där jag menar att det är en större brist att kräva exklusivitet än att inte göra det, varför det är exklusivitetsbehovet som är naturligast att betrakta som det som ska jobbas med. 
    Fast det blir ju ett problem om det hindrar ett förhållande? Och det är ju ganska sorgligt att se det som att det är *du*. Lite som att en missbrukare ser missbruket som en del av sin identitet; en ätstörd ser ätstörningen som en del av sin identitet osv. Jag vet att det kan uppfattas provocerande att göra den här jämförelsen. Jag menar inte att vara provocerande, jag bara menar att tittar man på det så är det ju faktiskt ingen skillnad. I båda fallen rör det sig om helt irrationella, känslostyrda behov, som i vissa fall inte behöver leda till några egentliga problem, men som i andra fall kan leda till stora problem.
     
    Varför är det uppenbart?
    Jag tror inte att jag har fel. På samma sätt känner jag kring att jag är barnfri. Jag har aldrig någonsin i hela mitt liv ens haft ett ögonblick där jag varit osäker på den punkten. Jag vet vad jag vill ha i mitt liv och inte. Skulle min man säga att han har ett behov av att ligga med andra så skulle mina känslor för honom dö. Det skulle inte finnas något att jobba på för min del. Jag ser det inte som att det skulle vara jag som hindrade ett fortsatt förhållande. Det hindret skulle han stå för helt själv då han helt plötsligt skulle ändra villkoren för vårt förhållande. Att han vill ligga med andra och samtidigt fortsätta leva med mig är hans problem, inte mitt. 

    Att jämföra att vara monogam med drogmissbruk och psykisk ohälsa visar bara att du inte har någon som helst förståelse för vad det handlar om. Gör du samma liknelse när det kommer till att jag inte vill ha barn? Om man man helt plötsligt skulle vilja skaffa barn så ska jag jobba bort att jag inte vill ha barn för hans skull? Med ditt resonemang så skulle det ju vara bäst om man inte hade någon identitet alls då den kan ställa till med hinder. 

    Vad är ok att göra till sin identitet? 

    Din frågeställning borde vara: Varför är inte alla polyamorösa? 
    Svar: För att alla är olika. 
  • LauraPalmer
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-15 10:56:18 följande:
    Ok, ja, vi tycker och tror olika helt enkelt. Ganska egocentrerad åsikt att det skulle vara bara den ena parten som hindrade ett förhållande dock - det måste väl för 17 vara båda två som hindrar?? Och då får man komma fram till vem det är som rimligen bör ändra sig om man tycker att förhållandet är värt besväret. När det gäller att inte vilja ha barn är det ju en helt annan sak, eftersom det innebär ett otroligt, otroligt stort åtagande, som påverkar ditt liv på precis *alla* punkter (att din partner har sex med nån annan emellanåt påverkar ju däremot inte ditt liv öht annat än i ditt huvud). Dessutom involverar det andra helt oskyldiga människor (nämligen barnen), som skulle få en mamma som inte egentligen ville ha dem. Tycker ärligt talat att liknelsen är helt absurd (vilket du uppenbarligen tycker om min liknelse också). När det gäller vad som är ok att göra till sin identitet menade jag inte att du är dum eller elak eller moraliskt förkastlig som gör det till din identitet. Jag menade att jag tycker att det är sorgligt och tragiskt att du ska behöva se det så, på samma sätt som jag tycker att det är sorgligt med t.ex. en missbrukare som inte ser att hen inte *är* sitt missbruk. Å andra sidan verkar du ju inte lida av det, och då är det ju ok antar jag. Slutligen: min frågeställning borde definitivt inte vara "varför är inte alla polyamorösa", eftersom det inte alls är det jag undrar över. Du verkar också ha missförstått vad polyamori är. Läs gärna #81, stycket efter näst sista citatet.
    Grejen är ju att förhållandet skulle inte vara värt besväret längre i en sån situation för mig. Min man skulle inte vara samma person för mig längre och även ifall han skulle backa och säga sig vilja jobba bort sina behov så skulle det inte intressera mig. Jag skulle inte vilja leva med någon som måste bearbeta och komma över sina viktiga behov för att jag skulle må bra och trivas i relationen. Det är inte egocentriskt att vilja leva i en relation på sina egna villkor. Det är inte egocentriskt att inte acceptera något som får en att må dåligt. Jag skulle inte känna någon som helst skuld över att förhållandet tog slut då det inte är jag som kräver en fundamental förändring hos min partner. Han sätter nya villkor och får räkna med att jag inte går med på dessa. 

    Parallellen med barn handlar mer om att vissa saker kan man bara inte ändra på med sig själv. Att vissa saker är för stora helt enkelt. Var gränsen går är upp till var och en. 

    Jag har inget som helt problem att förstå att en del människor vill ha öppna förhållanden och mår bra av det. Jag ser inget fel med det heller. Jag anser inte att deras sett att se på relationer är sorgliga eller konstiga på något sätt. Allt handlar bara om att människor ska leva sina liv och ha den typen av relationer som dom mår bra av. Du är inte så intresserad av att ta del och förstå hur andra tänker. Du är mest intresserad av att hävda att alla som inte lever och tänker som du tänker och känner fel, är egoistiska och att deras känslor är fix idéer som bör arbetas bort för deras eget bästa.  
  • LauraPalmer
    Anonym (BBW) skrev 2019-08-15 11:42:28 följande:
    Förstår och acceptera helt hur du tänker och känner.

    Tyvärr öppnar det dock upp för smygande och lögner.

    Om vi leker med tanken att din man nu skulle bli sugen att att ha lite sex vid sidan om så känner han dig förmodligen så väl att han vet att det finns inget att vinna på att vara öppen och ärlig om detta.

    Inte jättekonstigt om han i så fall väljer det som många kallar den fega vägen och går bakom ryggen.

    Se det inte som att jag vill att du skall ändra dig men mer som en förklaring till varför folk ibland väljer att gå bakom ryggen.

    Man bör också vara klar över att folk förändras och får nya fantasier, önskemål och värderingar hela tiden och ibland tycker man helt enkelt att det är värt risken för att tillgodo se sina behov trots att en partner ser helt annorlunda på saken.

    Nu hoppas jag innerligt att du inte blir utsatt för något men om det händer så är självklart en regid hållning en del av förklaringen till att det smyga och smusslas.
    Det finns inget sätt han skulle kunna vinna något i en sån situation. Skulle han vara ärlig så skulle det ta slut. Skulle han inte vara det så skulle det ta slut direkt som det kommer fram. Enda skillnaden är att jag inte skulle tappa hans respekt om han var ärlig. Men relationen skulle vara över oavsett. 

    Att en relation tar slut är inte det värsta som kan hända. Det kan hända av en massa olika orsaker. Det viktiga för mig är att relationerna jag har är bra, att jag är lycklig och trivs. 
  • LauraPalmer
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-15 12:54:56 följande:
    nä, ok det köper jag absolut. I en situation där premisserna plötsligt ändras kan jag se att det blir en annan situation
    Så du skulle inte vilja leva med en människa som har t.ex. tvång, men som försöker jobba med dem för att ni ska kunna leva ihop? Tycker att det låter som en konstig inställning... i sista änden måste det ju innebära att du måste hitta nån som inte har några problem av något slag, eftersom du inte vill leva med en person som måste jobba på några problem för att saker ska fungera? Tycker att det är en naturlig del av alla förhållanden: att man anpassar sig och jobbar på saker som ställer till problem. Fast ok... det tycker kanske du också. Det är bara det att du inte ser just oviljan att låta partnern ha sex med andra som ett problem. Du ser det som ett viktigt behov, som det är helt ok att vilja vårda och nära. Jag menar inte det nedlåtande (jag inser att det kanske låter så), jag bara konstaterar att du ser det på ett helt annat sätt än jag, att du inte kan förstå mitt sätt att se det, och att jag inte kan förstå ditt sätt att se det.
    Fast det var ju inte överhuvudtaget det jag sa heller. 
    Och jag sa inte heller att du skulle känna nån skuld. Det enda jag sa var att båda parter är lika mycket anledning till att förhållandet kollapsar, om det kollapsar. Det är lika mycket pga att den ene vill vara monogam som att den andre inte vill vara det som det kraschar, eller hur? Sen kan man diskutera vem (om nån) som har gjort fel osv, men det var inte det jag kommenterade. Och: situationen du pratar om här, att din man plötsligt efter en lång tid tillsammans skulle ändra sig beträffande en sån här sak är ju en speciell situation, det var inte riktigt den situationen jag hade i åtanke när jag startade tråden.
    Nja, jag är intresserad av att få relevanta argument för varför det *inte* skulle vara en fix idé som man kan må bra av att jobba med om den ställer till problem. Självklart anser jag att jag har rätt, precis som alla människor anser att de har rätt i det de anser att de har rätt i, det blir liksom konstigt att säga att man aldrig skulle få anse att man har rätt angående nånting. Och självklart anser jag att motsatsen till det jag tror (nämligen att monogamt tänk *inte* skulle vara en fix idé osv) är fel, det hade ju varit konstigt annars. Du säger att jag bara är intresserad av att hävda att alla som inte lever och tänker som jag har fel, men där har du tagit miste. När jag bemöter de argument jag får så är det inte för att slå mina åsikter i huvet på andra, utan det är för att det är mitt sätt att utvärdera de argument jag får, mitt sätt att se om de håller eller inte. Om nån kan ge mig övertygande argument så kan jag absolut ändra åsikt. Det är bara det att hittills är det ingen som har gjort det. Eller, förresten, det var inte sant, för det var nån som tog upp oönskade graviditeter och sjukdomar, och *det* kan jag hålla med om är rationella anledningar till att inte vilja att partnern ska ha sex med andra, men det är ju ändå anledningar som är hyfsat lätt att kontrollera. Alla andra argument som har kommit upp har haft att göra med "hur det känns", vilket bara stärker min poäng att det bara sitter i huvet.

    Jag inser att jag låter otroligt hård och kall, men det är faktiskt inte min mening. Jag lägger faktiskt ingen värdering i "fix idé" (hade det funnits nåt annat ord jag kände till som betydde samma sak, men som inte hade den värdeladdning det har, så hade jag använt det), eller i att nånting "sitter i huvudet". Jag anser inte att det är moraliskt förkastligt eller att människor som känner så här känner "fel" (i ordets moraliska betydelse), och jag har, vad jag vet, aldrig någonsin sagt att de är egoistiska, så det känns lite märkligt att du säger att jag anser det.
    Det du inte förstår är att vi inte diskuterar fakta här utan känslor. Jag kommer inte med några argument, jag förklarar bara hur jag känner och jag har inga problem med hur jag känner, ingen annan heller för den delen. För mig är mina krav i ett förhållande inte något problem. Det spelar ju ingen roll vad du anser. Faktum är att människor vill leva på det sätt dom trivs bäst med. Det är det enda svaret man kan ge. 

    Åter igen så är det sjukt att jämföra preferenser i ett förhållande med psykisk ohälsa. Jag lider själv av det och har gjort i hela mitt liv. Det är något som påverkar hela mitt liv negativt och som jag ständigt måste jobba med. Att jag vill leve monogamt har aldrig någonsin i hela mitt liv varit ett problem för mig. Det finns ingen anledning för mig att ändra på det. Det påverkar inte min hälsa övht. Jag går inte runt och oroar mig för otrohet eller att min man ska gå bakom min rygg. 

    Vi tänker helt olika och det är inget fel med det. Du kommer aldrig att kunna ge mig något argument som skulle få mig att ända mig. För det handlar åter igen inte om fakta här. Du kan ifrågasätta hur jag känner hur mycket som helst. Men så länge du inte kan ta in att andra helt enkelt fungerar annorlunda så kommer du ju aldrig att få några svar. 
Svar på tråden Otrohet, men från ett annat perspektiv