• DVQ

    får knappt träffa mina barn, vårdnadstvist

    LuciferIV skrev 2019-08-14 17:38:46 följande:

    Å andra sidan visar du på oerhörd stort ansvarstagande om du gör det, och som nämnts, att skriva över vårdnaden betyder INTE att du inte får träffa dina barn.

    Då har du lagstöd i ryggen om han förvägrar dig att träffa barnen.


    Nej, det ska hon absolut inte göra...

    TS, givet att det inte finns några andra problem som vi inte fått veta, tror jag du har goda chanser i domstol. Ett enstaka återfall vid ett tillfälle då du inte ens hade hand om barnen väger inte särskilt tungt om du frivilligt lämnat negativa prover i tre månader samt går på antabus.

    En rimlig reaktion från ditt ex hade kanske varit att hålla kvar barnen i ett par veckor för att vara säker på att ditt återfall inte var början på en ny missbruksperiod eller försöka komma överens med dig om att du t ex bara ska ha barnen dagtid under en period.

    Det han gör nu låter som umgängessabotage. I synnerhet när det är så pass stora barn som uttrycker en vilja att vara hos dig.
  • DVQ
    Anonym (förstörd) skrev 2019-08-14 18:35:29 följande:

    [quote=79831384][quote-nick]DVQ skrev 2019-08-14 18:11:34 följande:[/quote-nick]

    ja precis. Han gjorde en orosänmälan till soc när han fick veta om mitt återfall..dom valde att inte gå vidare med det och jag trodde att jag skulle få ha barnen som vanligt igen men det blir bara värre och värre. Han beter sig som att han har ensam vårdnad. Dom åkte till Norge utan att säga något till mig. Han blockade mig på min dotters telefon..


    Solklart umgängessabotage. Han kan omöjligt motivera att det skulle vara negativt för ett äldre barn att prata med sin mamma i telefon.
  • DVQ
    Anonym (Nej) skrev 2019-08-15 08:17:45 följande:

    Hur fungerar det när det inte finns någon sådan dom (för det gör det ju inte i detta fall)? Kan jag t.ex. hävda att mina barns pappa supit hejdlöst i en månad och bara dra iväg med barnen, och dessutom ha rätt till det? Kan en förälder ta det beslutet innan något ens har beslutats av domstolen? Man hinner ju faktiskt 'försvinna' helt innan en sådan sak ens tas upp i rätten tänker jag.


    Jag är ingen familjerättsexpert men jag har förstått det som att en förälder har rätt att skydda sina barn och hålla dem ifrån den andra föräldern i väntan på en dom om så nödvändigt.

    DÄREMOT är det väldigt restriktivt vilka situationer där det kan anses nödvändigt. Missbruk i sig är inte skäl nog, om inte missbruket är så gravt att föräldern är helt inkapabelt att ta hand om barnen, typ lämnar barnen ensamma på natten, glömmer viktiga saker som mediciner och mat upprepade gånger, osv osv.

    Det ligger en också i fatet om man hållit barnen från den andra föräldern utan rimliga skäl. Därför brukar de flesta jurister råda till att försöka hålla sig till överenskommelser om umgänge så länge barnen inte utsätts för direkt fara hos medföräldern.
  • DVQ

    Och för att förtydliga: Det finns inte en snöbolls chans i helvetet att en högfungerande alkoholist som tar enstaka återfall kan anses som skäl nog att hålla barnen ifrån den andra föräldern.

    Jag tvivlar på att det ens skulle räcka om föräldern supit i en månad.

  • DVQ
    Anonym (En som varit där och vet) skrev 2019-08-15 10:44:13 följande:

    Jag har under perioder hållit mina barn borta från deras pappa pga hans drickande. Det är soc som har uppmuntrat mig till det. Eftersom vi inte har någon dom eller avtal om umgänge är detta ok att göra eftersom jag inte bryter mot något avtal. Även vi har gemensam vårdnad. 

    I mitt fall har mitt ex jobb, hus och bil. Men både jag och barnen har farit väldigt illa av hans drickande. Något han inte har förmåga att inse.

    Den som själv har ett olämpligt förhållande till alkohol inser det oftast inte och förskönar och förvränger ofta sanningen.

    Så TS... handen på hjärtat... nog ligger det mer bakom detta. Låt barnen bo hos sin far för deras skull. Ni kommer att kunna få till ett bra helgumgänge på sikt.


    Fast när du skriver "under perioder" uppfattar jag att du menar att du hållit barnen därifrån när han haft en aktiv missbruksperiod.

    Är ju viss skillnad mot att som pappan i det här fallet kräva enskild vårdnad och övervakat umgänge för överskådlig framtid.
  • DVQ
    Anonym (TrHr) skrev 2019-08-16 22:29:14 följande:

    På vilket sätt skulle Förvaltningsrätten bli inkopplad i detta ärende?, jag tror att du blandat ihop korten lite


    Det är väl FV som beslutar om umgängesstöd? Men med tanke på att soc lagt ned utredningen mot Ts lär det inte bli något av det.
  • DVQ
    Anonym (bobsan) skrev 2019-08-22 17:05:24 följande:

    Varför gick de inte vidare med utredningen?


    Antagligen för att de inte tyckte uppgifterna var särskilt oroande.
  • DVQ
    Anonym (bobsan) skrev 2019-08-22 21:53:51 följande:

    Först skrev du att pappan håller barnen efter påtryckningar från socialtjänsten. Nu säger du att socialtjänsten inte alls gör det utan att det är pappan som gör det på eget bevåg.


    Jag uppfattade det som att det var pappan som från början påstod att han gjorde det i samråd med soc.
  • DVQ

    Definitivt ett hot. Jag skulle diskutera med min advokat och överväga polisanmälan. Även om det inte finns en inspelning gissar jag att det ökar trovärdigheten i vårdnadsförhandlingarna om det redan finns en anmälan.

  • DVQ
    Giftskåneman skrev 2019-09-13 13:49:54 följande:

    Nix, kan du inte bevisa att hotet skett ska man inte ta upp det i rätten, då kan rätten tror du är en lögnare och oärlig, och då kan de tro att allt du säger är lögn. Men snacka med advokat men lär inte tas upp i förhandlingen utan bevis.


    Ja, jag funderade också på det, men å andra sidan måste det vara rätt vanligt att rätten får ta ställning till uppgifter där det står ord mot ord när det gäller hot och våld. Därför tycker jag det är värt att diskutera med advokaten för att få en professionell åsikt. Det är ju också en förklaring till varför ts inte bara hämtat sina barn, annars kan hon lätt framstå som passiv. Men som sagt, advokaten har troligen bäst koll!

    ****
    Anonym (Anonymm) skrev 2019-09-13 13:57:50 följande:

    Han kanske kan menat något annat ? Att något händer då , har de på dagiset hört att du dricker mycket ?


    Men då borde han sagt det. Han hade haft ett starkare "case" om han kunnat säga "skolpersonalen lämnar inte ut barnen till dig".

    Om jag var ts hade jag inte kunnat låta bli att fråga exakt vad som skulle hända om jag nu hämtade barnen.

    Och ts, överväg att spela in alla samtal med ditt ex från och med nu. Det finns bra appar för det och du behöver inte berätta för honom att du gör det.
  • DVQ
    Kjell2 skrev 2019-09-14 11:52:46 följande:

    Allt sånt här, inspelning, hämta barnen, kontakt med familjerätten, yrkanden mm bör du diskutera med din advokat.


    Ja, självklart. Men det är inget som hindrar ts att börja spela in samtal och sedan ta ställning till om/hur de ska användas tillsammans med sin advokat.
  • DVQ
    Kjell2 skrev 2019-09-14 11:52:46 följande:

    Allt sånt här, inspelning, hämta barnen, kontakt med familjerätten, yrkanden mm bör du diskutera med din advokat.


    Ja, självklart. Men det är inget som hindrar ts att börja spela in samtal och sedan ta ställning till om/hur de ska användas tillsammans med sin advokat.
  • DVQ
    Kjell2 skrev 2019-09-14 11:52:46 följande:

    Allt sånt här, inspelning, hämta barnen, kontakt med familjerätten, yrkanden mm bör du diskutera med din advokat.


    Ja, självklart. Men det är inget som hindrar ts att börja spela in samtal och sedan ta ställning till om/hur de ska användas tillsammans med sin advokat.
  • DVQ

    Grattis! Min gissning är att de vill se hur det funkar och ge barnen tid att vänja sig. Sedan kan det mycket väl bli aktuellt med varannan vecka.

    Är det två dagars umgänge varannan vecka nu då?

  • DVQ
    Anonym (förstörd) skrev 2020-04-08 08:13:39 följande:

    Behöver lite råd. Pappan har kommit med ett förslag till mig, att barnen ska vara hos mig varannan helg. Om jag accepterar hans förslag så kommer vårdnadstvisten att avslutas och barnen kommer vara hos mig varannan helg framöver. Om jag inte accepterar hans förslag så fortsätter vårdnadstvisten och det som tingsrätten har beslutat interimistiskt fortsätter. Har knappt sovit något inatt, tankarna bara snurrar i huvudet.

    Jag vill att vi ska ha varannan vecka men går jag med på hans förslag så kommer det inte bli så.

    Min magkänsla säger mig att jag inte ska gå med på hans förslag utan gå vidare med tvisten med chans att få varannan vecka.

    Barnen har fått vara här torsdag - söndag 2 gånger för pappan och funkade det bra så skulle vi utöka så det till slut skulle bli varannan vecka. Alla tyckte att det funkade bra men nu har alltså pappan ändrat sig.

    Fick vårdnad och bo utredningen från familjerätten häromdagen. Barnen har uttryckt väldigt tydligt att dom vill vara varannan vecka, att om dom fick önska sig något så är det d dom önskar.

    Familjerätten rekommenderar fortsatt gemensam vårdnad och umgänge torsdag till måndag varannan vecka.

    Jag är mycket väl medveten om att tingsrätten kan dömma till torsdag till måndag men det finns ju fortfarande en liten chans att dom dömmer till varannan vecka.

    Hjälp mig, vad ska jag göra?


    Diskutera igenom det här grundligt med din advokat.

    Men spontant tycker jag att det låter som en desperat åtgärd från pappans sida. Han har insett att han kan förlora och nu försöker han skademinimera. Tänk också på att det kan vara bra att få ett beslut på papper om hur umgänget fortsatt ska vara, oavsett om det är det beslut du helst önskar eller inte. Det gör det svårare för pappan att krångla i fortsättningen.

    Att barnen tydligt uttryckt en önskan om varannan vecka tycker jag väger mycket tungt. Jag tänker också att det inte är sannolikt att du får en sämre deal i tingsrätten. Du kan som sämst få ungefär samma som pappan nu erbjuder.

    Jag är dock inte säker på att jag förstått det helt. Skulle det alltså vara varannan helg torsdag till söndag med fortsatt gemensam vårdnad enligt pappan? Varifrån kommer det här med att på sikt utöka till varannan vecka om allt fungerar bra? Är det tingsrättens interemistiska beslut?
Svar på tråden får knappt träffa mina barn, vårdnadstvist