Inlägg från: Anonym (Europa) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Europa)

    Vad är det för fel på amerikanskt?

    Anonym (fredde) skrev 2019-08-23 21:08:52 följande:

    Allt som är amerikanskt är inte WT. Men att gå på och anamma högtider som är skapade och vidareutvecklade av endast kommersiella syften tyder på låg intelligens. Här faller både Halloween och Babyshower in, ännu värre är det med Black Friday skitet som kommit på senare år, det ger en viss dräggkänsla när man tar till sig av det.

    En del amerikanska traditoner som blivit vanliga bara på grund av TV och filmer kan också vara ganska WT, som att många låter sin far lämna över sig till brudgummen vid bröllop, det är en tradition som egentligen inte borde finnas i detta land. Var det inte Kronprinsessan Victoria som gjorde så vid sitt bröllop? Det visar ju hur kungafamiljen som ska vara en bärare av traditioner uppenbarligen skiter i dessa och bör avskaffas.

    Amerikanska namn är WT dels för att de ofta inte passar, här finns undantag, namn som Jack och William. Platsnamn brukar kännas WT oavsett, speciellt om de syftar till sydstater där själva begreppet WT verkar härstamma, såsom Texas eller Alabama. 

    Att äta Mac N Cheese, lyssna på Elvis och bära Jeans känns ju som väldigt amerikanskt, men det är nog få som verkligen tycker det är WT.


    Är Jack (diminutivform av John) ett typiskt amerikanskt namn?
  • Anonym (Europa)
    Tiina87 skrev 2019-08-23 22:45:33 följande:

    Halloween är förövrigt inte amerikanskt från början...


    Alltså allting i stort sett är importerat från företrädelsevis den gamla världen. Men Halloween är att betrakta som en Amerikansk företeelse vågar jag nog påstå
  • Anonym (Europa)
    Tiina87 skrev 2019-08-23 22:53:10 följande:

    Förutom att Halloween inte är amerikansk.


    Nej och inte utbildningssystemet, eller språket de talar, och bla bla bla.. alltså är ingenting amerikanskt
  • Anonym (Europa)
    Tiina87 skrev 2019-08-23 23:06:14 följande:

    Nej, det är inte en amerikansk företeelse. Det är dock en företeelse USA har tagit från Irland och Skottland. Trodde alla visste det...


    Jo det är väl en gammal keltisk grej har jag för mig, (har jag känt till sedan 1997 ungefär) men den genomkommersialiserade familjehögtiden Halloween som vi känner den från TV och film får nog betraktas som en amerikansk företeelse i modern tid.
  • Anonym (Europa)
    Anonym (ace) skrev 2019-08-23 23:07:01 följande:

    Jag har inte läst några inlägg om hat mot USA. Fördomar, ja, men inget hat. Du får gärna citera några exempel för att illustrera din ståndpunkt.

    Hat själv bott i USA i omgångar, totalt ca 11 år. Mest i New England, även Florida. Jag är beredd att hålla med om att många av de sederna vi svenskar har importerat från USA är till största del kommersiella och tungt influerade av amerikansk film och TV.

    I USA är det väldigt mycket "allt eller inget", antingen är man bildad (ej nödvändigtvis utbildad) eller ignorant, med ganska få som ligger mitt emellan. Till och med amerikanerna själva vet om detta, kolla några av Jay Lenos Jaywalking-klipp på youtube som målande exempel.

    Det finns mycket positivt med USA, men även mycket negativt. Sverige genomsyras av ett (fallerande) socialistiskt tankesätt, och USA genomsyras av ett kapitalistiska synsätt där man i mångt och mycket får ta hand om sig själv och i värsta fall hoppas på främlingars välgörenhet.

    Att ta en weekendresa till NYC eller semestra en vecka i FL kommer inte ge någon det perspektiv som behövs för att kritiskt granska sina fördomar.


    Var i New England har du bott?

    Trodde den delen av USA var betydligt mer europeisk på många vis, än övriga delar av USA.
  • Anonym (Europa)
    Tiina87 skrev 2019-08-23 23:19:04 följande:

    Du verkar vara bra på att googla...


    Hur så?
  • Anonym (Europa)
    Anonym (ace) skrev 2019-08-23 23:30:27 följande:

    MA, CT, ME, även NYC (vilket iofs inte är New England).

    De har väl ett starkare band till sitt brittiska förflutna, men de är mer konservativa än många stater på västkusten.


    Statistiskt är de väl samtidigt också betydligt mindre religiösa i den delen av USA? Har lite mer liberal lagstiftning.. Mindre dödstraff och mer sexualkunskap i skolan (mer europeiska) och så..

    Hur var ME att bo i jämfört med Skandinavien?
  • Anonym (Europa)
    Anonym (L) skrev 2019-08-24 14:26:48 följande:

    Hahaha jaa åk dit på semester och se hur uuunderbart det är :D. USA är ett skitland i otroligt många avseenden. Se bara nu till hur kvinnors behandlas med nya aborträtten tex. Så många religiösa hjärndöda mönniskor som det finns i USA kan du knappt hitta någon annanstans i världen. Och så pratas det om muslimer hit och muslimer dit.

    Halva min släkt är från USA och bor där fortfarande. Ändrar inte min ståndpunkt om att USA är ett jävla skitland.


    Alltså när jag läser det här känner jag att det kan vara på plats med lite perspektiv. USA är ett stort land med 50 delstater. Stora skillnader över allt..

    För att ta ett exempel.. Min kompis bodde ett par år i en amerikansk småstad. Typ 50-60 tusen invånare. Småstad med amerikanska mått mätt alltså..

    Han beskrev stället som ett lugnt och civiliserat tillhåll faktiskt. Någon svensk vardagsbrottslighet existerade inte!! Det förekom bara inte.. Klotter, vandaliserade busskurer, inbrott i garage, stölder.. Ungdomar som slogs på fyllan.. Never heard of! Sånt fanns inte..

    När det lokala ishockeylaget spelade match i nån ruffig islada utanför staden kunde det va 10000 pers där och titta på. Inte en enda polis behövdes på plats för att hålla ordning. Inte en enda ordningsvakt.. Man kunde ställa ifrån sig en cykel lutad mot en lyktstolpe olåst och den stod kvar på samma plats nästa dag. Rastplatser längs med motorvägarna rund staden var rena och städade. Det fanns typ tio McDonaldsrestauranger och likande runt staden som ändå var ganska liten. Trots det fanns det även massor med restauranger och barer och biografer och teatrar inne i staden. Ett kulturutbud som en svensk stad av samma storlek knappast skulle kunna visa upp.

    Människor var lugna och sansade. Föreningslivet blomstrade. Invånarna var aktiva och rörde på sig. Så ett sådant USA existerar också..

    När kompisen kom hem till Sverige igen såg han allt med nya ögon. Brottsligheten var tio ggr högre..
  • Anonym (Europa)
    AniieeHär skrev 2019-08-24 17:58:22 följande:

    Vad det är för fel på amerikanskt vet jag inte rent allmänt, men nåt jävla fel är det på Amerika i alla fall. Där de 15% fattigaste delar på 1,3% av ekonomin, och de 1,3% rikaste delar på 85% av ekonomin.


    Sverige är väldigt ojämställt också..
  • Anonym (Europa)
    Anonym (***) skrev 2019-08-24 15:37:00 följande:

    Vilken stad är det?


    Anonym (***) skrev 2019-08-24 15:37:00 följande:

    Vilken stad är det?


    Jag tänker inte namnge staden eller delstaten av privata skäl (anonymitet). Men det finns garanterat hundratals sådana där lugna småstäder tvärs genom USAz
  • Anonym (Europa)
    KlantSmurfen skrev 2019-08-24 22:00:37 följande:

    Vi driver med norrmän, finnar, stockholmare, skåningar, norrlänningar varför skulle amerikaner få frikortVilka går i grus, lera och annat skit och sen skitar ner i hela huset för att de inte har "uppfunnit" iden att ta av sig skorna?


    Det är väl inget typiskt amerikanskt att ha skor på sig inne?

    Det har väl invånarna i större delen av västvärlden?

    Till och med i Sverige är det standard i övre medelklass och uppåt..
  • Anonym (Europa)
    Anonym (X) skrev 2019-08-25 11:03:35 följande:

    Eh... nej. Vi har aldrig haft det, och ingen i umgänget heller -om du inte räknar inneskor?

    Kanske beror på var i landet man bor?


    Okej standard var kanske fel ord men frekvent förkommande
  • Anonym (Europa)
    Åsa skrev 2019-08-25 15:29:45 följande:

    Det förekommer  i de övre klasserna som du nämner och även bland äldre på landet som är vana vid kalla golv. Dock ger detta fortfarande en minoritet av befolkningen som har skor inomhus, och en hel del yngre tycks över huvud taget inte ha stött på skor inomhus så jag tycker lugnt man kan säga att det är svenskt att inte ha skor inomhus. Sedan gäller förstås sådana generella uttalande aldrig för alla i en befolkning.


    Ja precis. Det förekommer i de övre klasserna. Inte så att alla gör det, men det är inte jätteovanligt heller. Magkänslan säger att det var vanligare förr att medelklassen gjorde det.
  • Anonym (Europa)
    Åsa skrev 2019-08-26 10:54:38 följande:

    Min känsla/erfarenhet är att det [att ha skor på inomhus] var vanligare förr i alla samhällsgrupper men att vanan överlevt olika mycket i olika grupper. Som barn såg jag, mestadels på landet, både äldre och medelålders göra det i betydligt högre grad. Mammas vänkrets i stan däremot tog av skorna.

    Det ligger nära till hands att spekulera i att vanan att ta av sig skorna kom i takt med att golven blev varmare och slätare. Kanske aristokratins marmorgolv fortfarande är kyliga .


    Så är det säkert..
Svar på tråden Vad är det för fel på amerikanskt?