• sextiotalist

    Är det inte märkligt att svenska män blir så oerhört provocerade Greta Thunberg?

    Anonym (Zio) skrev 2019-09-02 14:06:14 följande:

    Varifrån kommer antagandet att just svenska män blir så provocerade av Greta och skriver massa nedsättande eller förlöjligande kommentarer? Är det här något slags fenomen eller?

    Sen undrar jag också om det verkligen rör sig om kränkande kommentarer eller om det helt enkelt handlar om att dessa personer inte sjunger med i lovsången. I dagens polariserade samhälle krävs inte mycket för att bli utmålad som att man hatar eller är emot något så fort man inte håller med fullt ut.


    Att inte sjunga med i lovsången är en sak, men det är inte sådant som man reagerar för. Jag har läst en del kommentarer (även här på FL) som inte har något med att inte sjunga med i lovsången, utan direkta elaka saker, personpåhopp.
    Sedan har det varit önskningar att båten ska förlisa, direkt mordhot.
    Så ja, det har varit rent kränkande saker, saker som jag är rätt säker på att, om de är fäder, hade blivit vansinniga om det hade sagts till deras dotter.
    En kommentar jag läste på FB (mannen som skrev detta var nog kring 40) som ändå inte var det värsta, men sammanfattar nog hur dessa män tänker "Greta ska hatas"
  • sextiotalist
    Anna60 skrev 2019-09-02 14:06:40 följande:
    Frågan var ju VARFÖR. Jag tror det är ren avundsjuka. Och JAG blir provocerad när män driver med henne på sociala forum. Så jävligt så det är inte sant.
    Nu tror jag inte det är avundsjuka, utan mer att de personligen känner sig kränkta då hon ifrågasätter den livsstilen som dessa män har valt.
  • sextiotalist
    Anonym (Hmmm...) skrev 2019-09-02 14:24:19 följande:
    Nu riktar sig väl Greta mest mot makthavare så de behöver inte känna sig provocerade för att de inte vill bli vegetarianer.
    De verkar kunna hantera det, men det är en drös, främst män i medelåldern, som inte verkar kunna hantera att ung kvinna/tjej ifrågasätter deras livsstil. För det är det hon gör, hon ifrågasätter även min livsstil och den livsstilen som vi flesta västerlänningar har anammat.
    Men det är väl inte första gången i historien man vill halshugga budbäraren
  • sextiotalist
    Tecum skrev 2019-09-02 15:14:07 följande:

    Menar ni på fullt allvar att man inte ska få ifrågasätta en så mäktig influencer som Greta bara för att hon är ung och kvinna? Demokrati, någon...? Gäller det allt som unga kvinnor säger, ska de ha en gräddfil i debatten? Då måste vi ifrågasätta jämlikheten också... Många har åsikter om klimatet och vad vi ska göra men alla har inte rätt, inte forskare heller. Att inte få ifrågasätta ett påstående bara för att vederbörande har goda intentioner är inget annat än fundamentalism med religiösa förtecken.

    Vad jag kan se finns det lika många kvinnor som män som ifrågasätter Greta, eller rättare sagt, vi ifrågasätter det inflytande hon har och de reaktioner hon får från de som borde lägga sin tid på att göra något konkret för klimatet istället för att bara prata. Greta som person, hennes åsikter och engagemang är det bara några få som ifrågasätter, även om de som alla hatare är högljudda


    OK, man ifrågasätta vad hon säger, men behöver inte ifrågasätta hennes person.
    Anonym (myself) skrev 2019-09-02 15:11:49 följande:

    Jag är en kvinna och förstår inte alls vad man ska hylla Greta för. Klimatet är en viktig fråga, men att använda den som ursäkt för att slippa skolan och bli populär är inte ett bra sätt att kämpa för det. Hon är en tonåring som har sina hormoner sprundlande åt alla håll, så hon bara hittade en riktning för dessa - inte för att det är så extremt viktigt på henne (i alla fall, jag tror inte på det hos henne).


    Hon gick ju ut skolan med skyhöga betyg och nu har hon ingen skolplikt längre. Jag är rätt säker på att hon inte valde detta för att slippa skolan, en skoltrött ungdom får inte skyhöga betyg.

  • sextiotalist
    Anonym (man kan) skrev 2019-09-05 10:17:33 följande:
    Hon har fått miljontaljs följare som lyssnar (ofta okritiskt) på vad hon säger. Hon reser jorden runt och och kan tala med och påverka presidenter och statsminstrar, religiösa ledare och företagsledare. Hon har givits en position som oberörbar "sanningssägare".

    Influencer kallas det med ett modernt ord och ja hon är en makthavare.

    Och makten måste kunna få hånas.
    Jag anser inte att någon makthavare ska hånas, ingen ska hånas. Sedan får man självklart kritisera och argumentera och behöver inte alls hålla med. Jag tycker inte ens om när man driver med offentliga personer i humorprogram, även om jag ogillar det personen står för.
  • sextiotalist
    Anonym (man) skrev 2019-09-05 11:10:36 följande:
    Absolut, men man borde fråga sig varför man hånar någon och i vilket syfte. Är det normalt ifrågasättande eller är hånet en medveten strategi från de som ser sina ekonomiska intressen hotade?
    Jag tror att hån är för underminera personen, när argumenten tryter så tar hånet vid skulle jag vilja påstå
  • sextiotalist
    Anonym (man) skrev 2019-09-05 13:47:25 följande:
    Nej, vårt problem är att människan påverkat klimatet i väldigt hög grad, och därmed stört naturliga cykler. Så det handlar inte enbart om att det är på väg i en viss riktning och alltid varit det, cykler har alltid funnit, men det har störts av vår inblandning. Massutrotning av arter är till exempel ingen naturlig förekomst, det sker av extern påverkan, som meteoriter, vulkanisk aktivitet eller nu människan. 

    Och vår påverkan är liksom ganska bevisat och störtlöjligt att förneka. 
    Och då är det inte bara genom fossila utsläpp etc. Utan även avverkningar som skapar öken. Exploateringar som gör att även naturliga katastrofer får skadar mera. t.ex vid den stora tsunamin i Thailand så var de områden där de orörda träsken fanns kvar som det var mindre skador på än de exploaterade områdena av människan.
    Sedan finns det många små saker vi kan göra. T.ex behålla våra gräsmattor, buskar och lite träd i våra trädgårdar kan ge mikroklimat och bidra till ett bättre klimat
Svar på tråden Är det inte märkligt att svenska män blir så oerhört provocerade Greta Thunberg?