• Cox Orange

    Vad tycker du bör införas i läroplanen?

    Anonym (Delli) skrev 2019-09-11 16:06:32 följande:

    Jag var en aning obstinat som tonåring. I högstadiet var jag värst. Läroplanen var usel och jag hade redan arbete och tyckte bara skolan var skit.

    För att vi inte lärde oss:

    -Att deklarera (något som alla ska göra men knappt någon fattar)

    -värderingar och normer för ett friskt samhälle

    -privatekonomi

    -körkortsteori

    -hur man tar ett sunt lån och räntor

    -ordentlig sexualkunskap av sexolog

    -psykologi

    -sociala kunskaper

    Fyll på min lista. Vad saknar ni i att ungdomar lär sig i skolan. Jag menar. Det finns ju mängder med onödigt skräp som knappt någon har användning för som vuxen och så är det ingen som får lära sig att deklarera ens!

    Ta det inte för allvarligt nu. Detta är ingen vetenskapsartikel. Jag har inte suttit i skolbänken på över 20år så förhoppningsvis har jag fel på en del.


    Allvarligt. Vad tycker du att föräldrar ska lära sina barn? Om inte ens normer och värderingar ska vara med hemifrån? Socialism i sin renaste form, ge staten det fulla ansvaret för barnen.
  • Cox Orange
    Anonym (Delli) skrev 2019-09-13 05:27:50 följande:

    Fortfarande ingen som känner sig manad att svara på min fråga vad en analfabet kan lära sina barn. Istället satte någon en ogilla markering. Troligtvis för att de trodde jag drog upp rasistkortet. Men jag är seriös. Vi har många analfabeter och många föräldrar som inte kan svenska samhället alls. Hur ska de kunna lära barnen att bli en god svenska medborgare om de inte själva har utbildning eller kan lära sig om landet barnen gör i skolan. Hur ska en mamma kunna lära sin son om kvinnors rätt, när hon själv anser sig vara lägre stående än honom?

    Jag vill knappt ens föreställa mig hur det är i skolan idag.


    Vad har det med din diskussion att göra? Det är väl ändå en helt annan diskussion. Vi har haft allmän folkskola sedan 1842 och du tycket att läroplanen ska anpassas efter en minoritet analfabeters barn?

    Svara istället först på vad föräldrar ska antas ta för ansvar att lära sina barn. Analfabetism t ex är heller inget statiskt tillstånd.
  • Cox Orange
    Anonym (Delli) skrev 2019-09-13 12:56:43 följande:
    Om du läste trådstarten så var jag obstinat om läroplanen redan i mellanstadiet men värst i högstadiet. Jag bråkade ofta med rektor och lärare för att jag ansåg mig behöva andra kunskaper än vad de kunde erbjuda.

    Jag ifrågasatte ofta varför jag var tvungen att lära mig kullerbytta på gympan, se vem som åt lakritssnöre fortast, slafsa med grodkadaver osv.

    Att lära sig mogna, vuxna saker gör att man lär sig ta ansvar snabbare.

    Idag är det knappt några ungdomar som jobbar ens. Inte ens hemma med att hjälpa till. De finns ju tom ett namn på det. Curling.

    Och ensamkommande barn. Vem uppfostrar om deras värderingar så de passar vårt samhälle och våra lagar?
    Ursäkta, men jag har svårt att se att det ska gå att lära en obstinat unge i lägre tonåren att deklarera en villaförsäljning. (Att läsa innantill,  plus, minus och procent fick man däremot däremot lära sig.)
Svar på tråden Vad tycker du bör införas i läroplanen?