• Renesme

    BF Juni 2020

    Hej! Jag vill gärna vara med i fb-gruppen. Jag skickar ett meddelande med mitt namn. Bf 2020-05-16

  • Renesme

    Menade 2020-06-16 så klart he he


    Renesme skrev 2019-10-11 14:39:00 följande:

    Hej! Jag vill gärna vara med i fb-gruppen. Jag skickar ett meddelande med mitt namn. Bf 2020-05-16


  • Renesme

    Jag har berättat på jobbet att jag är gravid! Jag är bara i vecka 6 men jag orkar inte hålla det hemligt, nu förstår ju mina jobbarkompisar varför jag kan vara lite ofokuserad hehe. Vi har dock en fantastisk arbetsgrupp så jag känner att jag även skulle kunna prata med dom om jag får missfall. Hur tänker ni andra med att prata om graviditeten?

  • Renesme

    Hej och grattis!

    Jag har ringt och bokat en tid hos Mvc. Det första samtalet vill dom ta tidigt då det handlar om kost vid graviditet samt vad man som gravid för undvika att göra och äta. Om du känner dig orolig är det ju bra att du pratar med en barnmorska om dina funderingar.

    Jag var mycket orolig när jag var gravid första gången men denna gången vet jag ju hur det känns lite mer.

    Kram


    Anonym (Gravidmedförsta) skrev 2019-10-21 08:19:13 följande:

    Jag är gravid för första gången och är i 4+3,

    Har ni ringt till Mvc ? Ska man vänta ?

    Är dessutom så orolig, jag har noll koll ????


  • Renesme

    [quote=79980713][quote-nick]Anonym (Plus) skrev 2019-10-22 18:55:13 följande:[/quote-nick]Om man sett ett hjärta slå! Även så tidigt. Det är den sista stora kritiska fasen under ?missfallsrisk?. Har man sett hjärtat slå minskar risken därefter markant. :) Talar utifrån erfarenhet och kunskap, inte bara utifrån hörsägen. Dock osäker på vilken procent risken landar på, men stensäker på att den sjunker mycket.[/

    Jag hittade detta på missfall.se

    ?De flesta missfall sker innan vecka 12

    De siffror som finns är att ungefär 15 procent av alla kända graviditeten slutar med missfall. 80 procent av dessa sker innan graviditetsvecka 12. Sker ett missfall efter vecka 16 så kallas det för ett sent missfall.

    Om fostret har hjärtslag minskar risken

    Om det har konstaterats ett hjärtljud vid vecka 6 så minskar risken för missfall betydligt. Enligt studier så är risken för missfall bara 1,6 procent om det hörs hjärtljud vid vecka 6 och om graviditeten i övrigt är normal.?

  • Renesme

    Det enklaste är att googla beräkna bf. Det finns många sidor där man fyller i uppgifter och sedan redovisar den beräknat befruktningsdatum och bf med mera. Den jag använde frågade efter menstruationscykelns längd. Jag tycker det var bra då detta kan påverka längden på graviditeten.


    Lulea123 skrev 2019-10-22 19:39:33 följande:

    Jag plussade i söndags, sista mensens första dag 25/9. Är enligt räknesättet 4 veckor från och med imorgon Hade ett MA i slutet av juli, så ser verkligen fram mot en ny graviditet. <3

    Funderade på hur man räknar BF, läste att de flesta är gravida i 40 veckor, 4 av dom har ju redan "gått åt", så eg är man gravid i 36 veckor. En standard månad är ju 4,33 (inte 4), då är man gravid i drygt 8 månader (8,30) från "plusset". Är jag då beräknad till juni? 9 mån från sista mensen/ca. 8 från plusset? *fundersam*


  • Renesme

    Jag vet faktiskt inte hur rutinerna är för tidiga ultraljud. Jag tror att den kan skilja mellan olika landsting. Bekosta det själv på privat klinik går ju men jag tror även att man kan få tidiga ultraljud för att fastställa olika saker exempelvis att fastställa graviditetens längd, utesluta MA osv.

    När jag väntade min son och var i vecka 8 ville den barnmorskan göra ett ultraljud. Jag var inte alls beredd på det, jag tror att syftet var just att få ett tillförlitligt svar på graviditetens längd. Jag vet att rutinerna är uppdaterade gällande ultraljud nu (detta var 2014). Nu försöker man att minimera antalet ultraljud under en graviditet.

    Men mitt råd är att du vänder dig till en Mvc som du kan tänka dig att gå till och prata med personalen där. Det är ju inte bra att vara helt stressad och orolig. Jag tror att du kommer känna dig tryggare efter att du har fått ställa dina frågor.


    snutt skrev 2019-10-22 21:57:43 följande:

    Tack för all info! För att få höra hjärtslag måste man boka privat då? Är så nervös hela tiden att det skiter sig. Har inte vågat ringa mvc ännu för jag vill inte boka tid å så blir det inget. Tänker att ju längre jag väntar desto bättre....


  • Renesme

    Jag är också ganska känslig av mig. Mitt råd är att du tar med dig någon du litar på när du går till MVC. Jag brukar må ganska dåligt efter kontakt med vården. Jag kan få en känsla av att dom har fördomar eller bara en dålig attityd. På BB fick jag panik på många barnmorskor. Dom var präktiga och kom med råd man inte ville ha eller hetsade om amning vid fel tillfälle.

    Jag tänkte även på det du sa om känslor över graviditet. Jag tänker att precis alla känslor är tillåtna och precis lika ?normala? som alla andra. Att inte känna känslor alls är ju en reaktion det med. Jag tror att det är viktigt att vara ödmjuk mot sig själv och ge sig själv tid. Sedan tror jag ju även att många ser det som tabu att inte uppleva en total kärlekschock i samma sekund som man plussar. Att känna mindre eller inget alls skrivs det inte så mycket om..


    norrlänningen89 skrev 2019-10-31 13:36:05 följande:

    Hjälper tyvärr inte. Och jag fick ju som inte bara en, eller två gravidsymtom och i så där snäll och måttlig skala. :/ plus så blev jag rejält förkyld för några dagar sen, och bl.a. reumatisk sjukdom och sensitisering sen tidigare.

    Ja, jag har ju det.

    Fick just jag ä n t l i g e n återkoppling av MVC och JAG BLEV BEVILJAD ett VUL på torsdag 7/11. :D nu mår jag istället dåligt över att kvinnan jag pratade med lät otrevlig.-_-


  • Renesme

    Hej! Det är helt normalt att ha gått upp 4 kg redan. Om man från början har ett lite lågt BMI så kan man ju gå upp lite mer men det räknas ändå som normalt. Om du triggas av siffror kan du ju be om att inte få se vikten hos bm? Den första viktökningen kan vara så mycket mer än fett. Ofta kan man samla på sig extra vätska, tarmarna fungerar mer långsamt vilket leder till mer i tarmarna. Vissa behöver äta lite och ofta för att stilla sitt illamående det kan ju leda till en viktuppgång.

    Försök att inte fokusera på vikten! Det viktigaste är att man mår bra.

    Kram


    Idas123 skrev 2019-11-12 19:47:10 följande:

    Hej tjejer!

    Jag hoppar också in här, har följt er ett tag men inte riktigt vågat tro på min resa förrän nu.

    Jag väntar mitt första barn och är idag i vecka 8+0.

    Jag mår precis som du illa hela tiden, dock är det ?bara? det än så länge, vilket jag är tacksam över.

    Jag har dock redan gått upp ca 4kilo, är det ens normalt?

    Jag slutade snusa när vi började försöka så jag vet inte om det kanske har med en ändrad ämnesomsättning att göra också. Men jag har tidigare haft ätstörningar och det triggar lite att jag har börjat gå upp redan nu. Tog upp det hos bm och det känns som att hon fångade upp mig väldigt bra. Men jag tycker att det är jobbigt, någon som har liknande erfarenhet?


Svar på tråden BF Juni 2020