Inlägg från: Anonym (Anonym 666) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Anonym 666)

    Hur f*n sparar man pengar egentligen?

    trudellutt skrev 2019-09-27 22:58:27 följande:

    Helt ärligt nu, hur kan man spara mer?
    Det är ganska logiskt att personer som tjänar +30k kan lägga undan 10k i månaden, men om man får ut runt 12 000, och räkningarna landar kring 7000-8000 i månaden(innan mat), vad tusan gör man då?

    Sitter som vanligt med samma vanliga ångest som jag gör jäkla varje månad. Räkningarna är betalda och kvar har jag ca 1000 på kontot samt 1500 på sparkontot.

    Som tur är så tjänar min sambo mer så vi klarar oss, men jag vill ju såklart känna mig självständig och kunna spara osv, vilket jag verkligen inte kan.

    Tips som att "sälja saker" osv känns onödiga, har sålt massor och fortsätter göra det kontinuerlig. Försöker dryga ut kassan på alla möjliga sätt men känns ändå som att jag landar på samma, tom mindre vid månadens slut.

    Uppenbarligen har jag för lite i lön, men det kan jag inte göra något åt just nu,  jobbar både på min arbetsplats och har eget vid sidan av så har varken tid eller ork till annat. Ja, förutom att sälja saker för några slantar här och där. 

    Seriöst, vad gör jag för fel?

    Hur gör ni andra med låg inkomst och med höga utgifter?

    Mår seriöst skit över min ekonomi...


    Ekvationerna stämmer ju inte, som du ser.

    1) Prioritera ffs. Vilka räkningar är helt onödiga? Ni måste betala el, hyra/lån, försäkringar, mat och om ni har ev. djur eller barn.
    2) Ta gärna en titt på hur mycket pengar som riksnormen räknar i utgifter för två personer, då har ni något att jämföra mot, t ex kanske ni inte har dagstidning men hur mycket spenderar ni på kläder t ex i månaden?
    3) Sluta spendera i vardagen! Man måste faktiskt inte gå till frissan var sjätte vecka, låt bli den där lilla fikan på stan osv, det kan vara vad som helst. Vill man ha koll skriver man ner sina utgifter under en månad, detaljerat.
    4) Ta bara med så mycket pengar ut som du förväntar dig spendera, t ex vid matinköp.
    5) När ni handlar mat (hur mkt per månad kostar det?) gör ni en inköpslista och håller er till den, titta på kg-priser och annat.

    Allt handlar om att i första hand minska utgifterna, i andra hand öka inkomsterna.

    Jag skulle gärna vilja veta vilka räkningar ni har på en månad, och ffa, vad gör du/ni av era pengar egentligen??

    Så här har mitt liv sett ut: Levde mest på soc fram tills jag var 25 men lyckades ändå spara flera hundra i månaden, trots att jag gillade att gå på krogen med kompisarna nästan varje helg. Jag fick 100 000:- av morsan när jag var myndig, de sparade jag tills jag började plugga på universitetet. Tog inga studielån utan levde på de där pengarna i ca 6 års tid och hade väl lite över efteråt också. Skaffade jobb. Började spara stora mängder, dvs allt jag inte spenderade. Som sambo lyckades jag spara femsiffrigt varje månad, då hade jag ändå rätt låg lön.

    Fundera på vad du gör av dina pengar, det är mitt genomgående tips.
  • Anonym (Anonym 666)
    Anonym (Fattiglapp) skrev 2019-09-28 08:18:05 följande:
    Gick du på soc tills du var 25 fast du hade 100.000 kr sparade som du fått av din mamma? Hur gick soc med på det?
    Pengar i madrassen syns inte, som bekant.
    Anonym (SaraAnna) skrev 2019-09-28 08:31:18 följande:
    Levde du under sex år på 1389 kr/mån? Eller tog du studiebidrag också så att du kom upp i typ 4500 kr? Det täcker ju knappt en normal lägenhetshyra...
    Var får du dessa siffror ifrån? Det jag fick från csn var ca 2700-2800:- per månad. Jag hade bostadsbidrag med förstås. Innan det fick jag existensminimum från soc, dvs ca 6000:- totalt, inkl bostadsbidraget.


  • Anonym (Anonym 666)
    Anonym (SaraAnna) skrev 2019-09-28 09:09:48 följande:
    Du nämnde inte bostadsbidraget tidigare. 100 000 kr fördelat på sex år blir 1389 kr/mån.

    Men 6000 kr är fortfarande inte mycket mer än en normal månadshyra. Var bodde du den aktuella tiden? När du pluggade och när du snodde pengar från soc som egentligen ska gå till folk som behöver dem?
    Mina hyror har legat på strax över 3000:- i månaden som mest och jag har väl bott på mindre orter antar jag, iaf inte i någon storstad.

    Jag glömde förresten säga att jag också fick 20' när mormor gick bort, plus att jag ju hade mina egna sparade pengar också sedan soc-tiden. Jag fick inte de där 100' direkt när jag blev myndig men iaf i god tid innan studierna, säkert under de där sista åren när jag faktiskt hade flera deltidsjobb, vissa samtidigt. Jag har inte uteslutande fått pengar från soc under 7 års tid om du trodde det, men det är skönt att se att den svenska avundsjukan lever och frodas :) Tro mig, jag behövde pengarna lika mycket som alla andra utan inkomst. Fast du kanske är en sån som tycker att någon som vunnit på Triss också har snyltat i alla år innan.
  • Anonym (Anonym 666)
    Anonym (SaraAnna) skrev 2019-09-28 11:02:35 följande:
    ??

    Det är svårt att kommentera när du lägger till info eftersom och ändrar det du sagt tidigare.
    Nej det är inte så svårt. Du hade kunnat låta bli, eller ställa en fråga istället för att bitcha iväg direkt. Vill du ha mitt kompletta cv så du 100 % kan fastställa om och isf när jag hade "rätt" att gå på soc när jag var ung o fattig? De verkade iaf tycka det.
  • Anonym (Anonym 666)
    Anonym (Fattiglapp) skrev 2019-09-28 13:07:10 följande:
    Du kan ju inte säga att soc tyckte det var rätt att ge dig stöd om du gömde 100.000 kr i madrassen och inte redovisade de pengarna. Då hade du garanterat inte fått soc. Och fattig det var du ju inte enligt dig själv eftersom du skryter om hur mycket pengar du sparade under tiden du gick på soc. Försörjningsstöd ska du få när alla andra vägar är uttömda. Mitt barn måste söka soc nu tills hen hittar ett jobb men det är för att vi helt enkelt inte klarar oss på min inkomst. Vet inte om vi kommer att få det ens eftersom hen bor hemma, annars får vi stå ut. Hade jag haft råd att försörja oss båda skulle hen inte söka soc, vi har kämpat fram tills nu men nu måste vi ge upp. Soc ska vara sista utvägen för dem som verkligen är i kris och en kortsiktig hjälp. Inte för att du ska kunna gå på soc i flera år och kunna spara dina arv och pengar du fått av mamma så du slipper ta lån när du pluggar på universitet, och kan börja ditt högavlönade jobb utan csn-lån. Såna som du som snyltar på välfärdssamhällets skyddsnät gör mig riktigt förbannad, du är inte bättre än de som tar soc och jobbar svart samtdigt! Du fick soc pga att du ljög och var ohederlig, är det något att skryta om tycker du? Att man blir förbannad är inte avundsjuka, det är för att man har en känsla för hederlighet!
    Fint när folk kokar ihop egna fakta :) Jag berättade nyss att jag fick pengarna under tiden jag jobbade, dvs tiden efter att jag gått på soc och innan jag började plugga. Jag har aldrig sagt att jag jobbade svart! Jag hade flera deltidsjobb samtidigt, såvitt jag vet är det lagligt. Eller ska jag ringa upp dem o säga, btw jag har pengar nu så ni kan få tillbaka lite av det jag fått i bidrag förut? Jag har inte "skrytit" med att jag hade pengar under tiden jag gick på soc, jag berättade att jag lyckades spara pengar under den tiden trots att jag hade soc-bidrag, det är en väldig skillnad.

    Jag börjar förstå var ditt agg kommer ifrån iaf! Synd att din egen unge inte klarar av att landa ett jobb så den måste gå till soc men det ska väl inte gå ut över folk i ett forum?

    Såna som DU gör mig förbannad (nej, skoja bara, så viktig är du inte) som inte ens klarar av att ta in info utan hänger upp sig på vad den tror är sant. Jag fick soc-bidrag pga noll inkomst och noll sparade pengar. Ursäkta mig så otroligt mycket att jag klarade av att landa på fötterna, det måste sticka oerhört mycket i ögonen på en som befinner sig på botten nu.
  • Anonym (Anonym 666)
    Anonym (Fattiglapp) skrev 2019-09-28 14:47:20 följande:
    Det var du som sa att pengar som finns i madrassen inte syns, du fick 100.000 kr av din mamma när du blev myndig så jag antog att du menade att du fick dem när du var 18 år?? Och att du gick på soc tills du var 25. Dvs du hade 100.000 undanstoppade under tiden du uppbar socialbidrag, pengar i madrassen som du sa.

    Stämmer inte det?

    Mitt barn tog studenten i juni, det är inte så lätt att hitta ett jobb direkt efter studenten när man inte har erfarenhet och vi har inte heller sökt något socialbidrag fram tills nu, vi har försökt klara oss ändå men vi svälter bokstavligt talat (jag äter ett mål mat om dagen för att spara) och för att glädja dig kommer vi antagligen inte ens att få soc för de anser att bor man hemma ska föräldrrna försörja en. Barnet söker jobb som en galning och har varit på flera intervjuer så förhoppningsvis får hen något snart!

    Fult som fan att sparka på någon som redan ligger, tror du inte jag redan mår skitdåligt för det här!! Jag var med om en olycka för några år sen så jag kan inte jobba med mitt gamla jobb och pga lång sjukskrivning och rehabilitering har min ekonomi kraschat och alla mina sparpengar är slut! Tyvärr har jag inga föräldrar som kan ge mig 100.000 kr.

    Jävla skitstövel vad äcklig du är :( :(
    Om du hade läst mina inlägg så kanske du såg att jag förtydligade mina uttalanden.

    Vet du att det finns fler som har det lika illa som du, eller sämre? Och som inte kastar sig handlöst över folk online?? Äcklig skitstövel kan du vara själv. Det kan bero på att du äter så lite som du är så känslig. Du kanske kan lista upp dina månatliga utgifter så kan vi se om det går att kapa någonstans?
    Anonym (Fattiglapp) skrev 2019-09-28 14:55:05 följande:
    Jag är redan på gränsen att ta livet av mig, jag orkar fan inte längre. Har ständig värk efter olyckan dessutom. Har kollat upp hur man ska hänga sig för mardrömmen vore ju att misslyckas och bli liggande hjärndöd eller förlamad utan ens möjlighet att avsluta sitt lidande.
    Ett tips: häng dig inte, det ser jättevidrig ut när folk hittar dig, huvudet svullnar liksom och tungan hänger ut, man blir missfärgad och allt möjligt. Med lite otur är det din dotter som hittar dig. Dessutom är det svårt att få till en ordentlig hängsnara så nacken bryts, vilket betyder att du kvävs istället, och det är väldigt otrevligt. Det kan ju finnas vettigare lösningar än att begå självmord.
Svar på tråden Hur f*n sparar man pengar egentligen?