• Kexsmula

    Min sambo är beroende av tramadol, snälla ni som varit i samma situation hjälp mig.

    Om han ska sluts är det viktigt att han trappar ned mycket långsamt, annars kommer han må ännu mer skit och löper betydligt större risk att ta återfall. Det som är problematiskt är att han tydligen känner någon/några som säljer, det bästa vore om han köpte tillräckligt många så att de räcker till en riktig nedtrappning (absolut ingen snabbnedtrappning som han föreslår, då kommer det garanterat gå åt helvete) och sedan raderar säljarens/säljarnas nummer och ber dig ta hand om tabletterna för att dela ut dem enligt ett nedtrappningsschema ni kommer överens om.

  • Kexsmula
    Anonym (Frustrerad partner) skrev 2019-10-04 17:28:47 följande:

    Om man säger såhär... han är expert inom området... han vill sluta abrupt, jag vet inte varför det egentligen skulle minska chanserna till att hålla sig "drogfri".. Klarar han att ta sig igenom abstinensen spelar det väl ingen roll hur uttrappningen har gått till?

    Det viktiga är att stå emot efteråt...

    Frågan är om det är möjligt.. med tanke på missbruk av benzo dessförinnan tramadolen.... i ca 5 år med ett års uppehåll innan tramadolen.. Är detta en "självmedicinarpersonlighet?" Känns så.. Kan de någonsin sluta?

    Lurar jag mig själv? Bör jag stå vid hans sida?


    Jag vågar påstå att jag själv är lite av en expert inom området, tyvärr. Jag missbrukade dock mycket starkare saker än din sambo och lyckades enbart sluta med hjälp av substitutionsbehandling (dvs. jag får en medicin som hjälper mig att hålla mig drogfri och gör så att jag slipper fysisk såväl som psykisk abstinens). Jag har en partner med liknande bakgrund dock ännu tyngre grejer och har haft ett mindre helvete med honom i början av vårat förhållande men stod ut eftersom det konstigt nog stärkte mig att hjälpa honom ur sitt missbruk - hur vrickat det än låter. Vi är båda helt drogfria idag och är väldigt lyckliga, men vi är också båda ärliga mot varandra (vilket är a och o, som missbrukare blir man expert på att ljuga) och berättar för varandra när vi känner suget och på så vis hjälper och stöttar vi varandra med att inte jaga grejer. Det är också viktigt att kunna skämta om det tycker jag, det tar bort lite av ångesten och skammen.

    Av alla missbrukare jag träffat (och det är ganska många med tanke på att jag träffat många genom min behandling) klarar de som trappat ned långsamt bäst, i synnerhet de som har arbete och familj (det gör oerhört mycket för att hålla motivationen uppe).
  • Kexsmula
    Anonym (Frustrerad partner) skrev 2019-10-05 09:26:51 följande:

    När jag påpekade att han var konstig igår började han skrika boxa i väggar, så sa jag du beter dig som en tvättäkta missbrukare, kan inte acceptera det. så sa han kallar du mig det en gång till så sticker jah o kommer aldrig tillbaka. Sen gick han upp, och sa att han aldrig hade valt mig eller skaffat barn om det inte vore för tramadolen...

    Snälla hjälp mig... vad ska jag göra???


    Åh, lider verkligen med dig och känner igen de hårda ordvalen. Vet själv hur det känns både i rollen som din sambo och som dig själv.

    Tänk på att han går igenom ett helvete inombords och att hand stubin därför är mycket kortare än normalt och om man blir provocerad i det skicket mår man ännu sämre och intar genast en försvarsposition. Det som jag tycker varit bäst är att försöka sluta vara anklagande. Har jag bara haft en liten misstanke för ett pyttelitet snedsteg har jag försökt visa att han kan prata med mig om det utan att jag blir arg och om han ändå tydligt inte velat prata om det har jag helt enkelt låtsats som inget hänt och eventuellt tagit upp detta med honom på ett skämtsamt vis vid annat tillfälle.

    Tyvärr finns det ingen manual i vad som är rätt och fel att göra vid sådana här situationer, man får gå mycket på intuition och prova sig fram. Det är jävligt svårt, många säger att man bara ska lämna en missbrukare helt och hållet, men där håller jag inte med. Missbruk är en sjukdom och även om jag förstår att man lämnar någon med t ex cancer eftersom det är tungt anser jag inte att det är det enda rätta. Lycka till i vad du än väljer att göra och försök att få honom radera sina kontakter från mobilen, det hjälpte min partner oerhört mycket.
  • Kexsmula
    Anonym (smät) skrev 2019-10-08 11:03:02 följande:

    Jag har en kompis som jag tror var tramadol missbrukare. Men jag tror hon har lagt av med det nu. Hon har gått upp i vikt ca 5-7 kilo. Därför så tror jag att hon börjat med metadon. Hon var smal och mjuk förut men nu är hon hård i kroppen. Hennes beteende var förut mjukt men nu är det mera hårt. Ungefär som om inte riktigt bryr sig. Hon verkar stressad också. Förut hade hon all tid i världen att umgås. Hon var en mjuk och fin person förut.

    Själv har jag aldrig tagit något. Har inte haft det suget alls.


    Om hon bara varit Tramadolmissbrukare kommer hon knappast få metadon. Metadon är ett absolut sistahandsval med tanke på alla biverkningar, även för heroinester. Om hon får Metadon har hon något betydligt grövre missbruk bakom sig och måste bevisat för vården att hon inte klarar sig på Buprenorfin (vilket ska vara förstahandsvalet).

    Jag har hört om ett fåtal som fått Buprenorfin mot Tramadolmissbruk men tycker det låter skitlöjligt om man är beroende av en såpass svag opioid.

    Viktuppgång och hennes personlighet talar för att hon faktiskt slutat med Tramadolen. Många går upp i vikt när de slutat och eftersom psyket får sig en rejäl käftsmäll så kommer man upplevas som hårdare.
Svar på tråden Min sambo är beroende av tramadol, snälla ni som varit i samma situation hjälp mig.