Inlägg från: Sofiesolstråle |Visa alla inlägg
  • Sofiesolstråle

    Har socialtjänsten som rutin att alltid starta utredning ifall de får reda på att ena föräldern har npf diagnos?

    Anonym (Klara) skrev 2019-10-12 11:43:48 följande:

    Nej, det gör vi inte. Vi har alldeles för mycket arbete för att vi skulle hinna med det idag när var och varannan har en NPF diagnos.


    Som att du skulle jobba inom socialtjänsten? Isåfall har du skrämmande lite kunskap för det är verkligen inte var och varannan person som har en NPF-diagnos.

    Ungefär 0,5 - 1% av Sveriges befolkning har en NPF-diagnos.
  • Sofiesolstråle
    korngryn skrev 2019-10-12 21:59:01 följande:

    Då räknar man ju med ALLA, även gamlingar där ingen har någon diagnos. Bland skolbarn idag varierar det såklart mellan olika skolor, men runt 20 % är inte helt ovanligt i en klass. Det blir ju fler och fler också.


    Nej, man räknar inte med gamlingar som inte har någon diagnos. Man räknar med alla som har fått en KONSTATERAD diagnos.

    Du har helt fel.
  • Sofiesolstråle
    Anonym (Lärare) skrev 2019-10-13 21:15:51 följande:

    Är det verkligen så få? Jag jobbar i skola, och i ca varannan klass har vi någon med diagnostiserad npf. Vi har 24 st i varje klass. Jag skulle uppskatta att det är ungefär lika många med odiagnosticerad npf, men de räknas såklart inte in i statistiken.


    Om man tar autism tex så är det ca 1% som har det. ADHD är något högre, runt 5%.

    Sedan vet jag av erfarenhet att många får felaktiga diagnoser, det kan räcka med att de är lite annorlunda eller har koncentrationsvårigheter. Vi lever i ett samhälle där det råder lite av en diagnoshysteri, alla som sticker ut och är annorlunda ska sättas diagnos på och alla "tillstånd" och beteenden ska få ett medicinskt namn.
  • Sofiesolstråle
    Anonym (S) skrev 2019-10-14 07:06:40 följande:

    De källpr jag hittar säger att ca 5% av barnen har ADHD och 1- 2 % av befolkningen har autismspektrumdiagnos. Då man dår gissa att de är fler yngre än äldre som fått diagnosen så kan man nog säga att ca 7% av barnen har NPF diagnosticerat eller ej. Hittar ingen siffra på hur stor andel av barnen som har en ADHDdiagnos bara hur många som beräknas ha ADHD. Det står på flera ställen att ca 5% av barnen beräknas ha ADHD och ca 2,5% av vuxna. Men det framgår ej om det är diagnosticerad ADHD som abses.

    Det skulle i så fall innebära 1-2 personer i en klass på 24.


    Det är bara diagnostiserad ADHD de räknar med naturligtvis. Någon diagnos som inte är påvisad/bevisad är irrelevant och inget som ingår i statistiken när de för statistik.
Svar på tråden Har socialtjänsten som rutin att alltid starta utredning ifall de får reda på att ena föräldern har npf diagnos?