Inlägg från: Anonym (leg.socialfall) |Visa alla inlägg
  • Anonym (leg.socialfall)

    Har socialtjänsten som rutin att alltid starta utredning ifall de får reda på att ena föräldern har npf diagnos?

    Anonym (KL) skrev 2019-10-12 10:23:42 följande:

    Detta är något jag undrar över också. Jag arbetar på en förskola och vi har fått en ny familj där ena föräldern troligtvis har någon form av diagnos. Socialtjänsten har skickat blanketter till oss som vi ska fylla i och svara på frågor som handlar om barnets utveckling, mående och föräldrarnas ansvarstagande. Vet inte om det beror på förälderns ev. diagnos eller om något har hänt. Vi vet ingenting. Är detta en del av en utredning eller en förhandsbedömning inför ev utredning? Vi upplever att barnet mår bra och föräldrarna passar tider och verkar mån om barnet. Det finns inget att vara bekymrad över vad vi kan se hos oss.


     Socialtjänsten har tystnadsplikt, ni på förskolan ska därför inte veta något mer än att socialen önskar få svar på sina frågor om barnet. Det kan vara förhandsbedömning, utredning eller att föräldrarna själva bett socialtjänsten om hjälp. Om barnet verkar må bra och familjen verkar fungera så svarar ni helt enkelt det!
  • Anonym (leg.socialfall)

    ...och som svar till TS: nej, jag tror inte man rutinmässigt inleder utredning på föräldrar med NPF.
    Att man inleder en utredning behöver heller inte betyda att det blir en åtgärd. Utredningen kan lika gärna leda till att man beslutar att det inte behövs insatser från socialtjänsten.

  • Anonym (leg.socialfall)
    Anonym (orosanmälan) skrev 2019-10-13 14:07:38 följande:
    Jag vet att jag behöver vara försiktig. Kommer inte ge dem mer än kortfattade svar på sina frågor, spela in och absolut inte nämna vare sig diagnos eller något.
    Chilla. Istället för att vara på din vakt (sånt lyser igenom, och då undrar förmodligen utredaren vad du försöker dölja), var tillmötesgående, visa att du tycker att dina barn har det bra och att de gärna får kolla närmre om de vill. Vill de prata med barnen? -Varsågod! Vill de göra hembesök? -Välkomna!
    Jag säger till dig som jag sa till ett av mina barn, som undrade varför vi skulle åka till socialkontoret och svara på frågor, barnet hade det ju bra hemma?
    "Jo, de på socialen vet inte att du har det bra, de känner ju inte oss, så de kan inte veta hur det är hemma. Därför vill de fråga dig själva!"

    Ärligt talat, vad är du rädd för?
  • Anonym (leg.socialfall)
    Anonym (BeprövadErfarenhet) skrev 2019-10-13 17:38:04 följande:
    När det gäller kontakten med socialtjänsten så straffar sig naivitet på ett mycket hårt sätt, så min professionella erfarenhet när det gäller kontakten med företrädare för denna myndighet är att inte öppna pandoras ask.

    Det går inte att backa bandet med dessa socialsekreterare så en mycket liten sak kan föra med sig enorma konsekvenser som det är mycket svårt att överblicka och det behöver inte vara något som är "fel" för att man ska bli dömd och därmed riskera att hamna i deras våld.

    Det vore en helt annan sak om det fanns rättssäkerhet och att utredningar bedrevs i enlighet med vetenskapliga utredningsmetoder då hade det funnits en chans att komma ur deras grepp med hjälp av sanningen men nu bygger deras världsbild på åsikter, förutfattade meningar och i en del fall en tillfredsställelse i att  utöva makt över andra människor (är man liten som människa så kan man bli större genom att trycka ner andra).
    Jag är inte naiv, jag har beprövad erfarenhet i ämnet. Att vara tillmötesgående mot socialsekreterarna är inte att öppna Pandoras ask, att spjärna emot och bråka kan däremot vara det. Låt säga att socpersonalen vill göra hembesök hos TS, för att studera familjen i sin egen miljö. TS vägrar, och talar om för utredaren att hen kommer inte innanför tröskeln med mindre att hen har en husrannsakansorder från polisen med sig. Gissa om socialtjänsten anar ugglor i mossen då, då har ju TS gett dem all anledning att misstänka att något inte står rätt till i familjen...

    "Hamna i deras våld?" Allvarligt, vet du hur ont om pengar många kommuners socialförvaltningar har, och vilken hög arbetsbörda personalen har? Tror du verkligen att man har resurser för att göra en massa omhändertaganden och tvångsåtgärder mot fullt fungerande barnfamiljer bara för att "utöva makt" och "trycka ner andra"?
    Jag och min familj har själva blivit utredda efter ett par orosanmälningar, och jag upplevde att socialtjänstekvinnan var enbart nöjd när utredningen var färdig (hembesök och allt) och hon kunde konstatera att samspelet i familjen fungerar bra och inga insatser var nödvändiga.

    Socialtjänsterna i kommunerna är inte perfekta, och inte deras personal heller. Att vara medveten om detta är en sak, men att i tid och otid skrämmas med Socialspöket som stjäl små barn, är överdrivet. De som jobbar på soc är trots allt människor som du och jag, så även fritidspolitikerna i socialnämnderna. Ska man vara rädd? Nej, jag tycker inte det. Du tycker uppenbarligen annorlunda, men du träffar heller inte dem som är nöjda med socialens bemötande.
  • Anonym (leg.socialfall)
    jrockyracoon skrev 2019-10-14 00:30:15 följande:
    Det räcker att det finns ett enda fall där ett barn fråntas från sina föräldrar utan giltigt skäl för att det ska vara skandalöst. Men nu är det så pass många att föräldrar gör rätt i att frukta socialtjänsten. De är lite som Sveriges Gestapo som utan grund kan rycka ens barn ifrån en. 
    Men snälla du!
    Det är ingen som ska komma och omhänderta TS´ barn! TS har blivit orosanmäld, och undrar om man per automatik inleder utredning bara för att en förälder har npf.
    Vad har du själv för erfarenheter av socialen, eftersom du vill injaga fruktan i andra föräldrar?
    Jag har personliga erfarenheter, och jag är inte rädd. Inte ett dugg. Och det tycker jag inte TS ska vara heller.
  • Anonym (leg.socialfall)
    Anonym (orosanmälan) skrev 2019-10-13 20:46:11 följande:
    Att de ska försöka påtvinga oss en utredning givetvis. eventuellt blibli trakasserad i månader eller år, Att de ska börja inbilla sig fel som inte finns och därefter försöka påtvinga oss hjälp. Att de ska tvinga sig på mina barn och göra dem så obekväma och rädda som jag blev den gången när jag tvingades träffa socialtjänsten. Att de ska ringa personalen på skolan och kränka oss. Ja, listan går vidare och vidare. och vidare...

    Jag har adhd som diagnostiserades först i vuxen ålder så jag tror jag klarar att låtsas som att jag inte ogillar dem alltför starkt. Mitt hem får de inte komma in i heller, det är mitt hem där jag och min familj bor och vi har rätt att få känna oss trygga och bekväma hemma. trygghet och jag vill inte ha in dem här för att snoka.
    Tack för dina tips. Ifall de påtvingar oss en utredning så kommer jag använda mig av vad du skrev att du sa till ditt barn för att få hen att känna sig trygg. så tack

    Ni får gärna hålla tummarna för att vi har tur och hamnar hos någon kompetent och att vår familj lämnas ifred.
    Nej, de kommer med all största säkerhet inte trakassera er eller påtvinga er insatser, eller kränka er eller barnen.
    Det jag upplevde som kränkande var den (självklart anonyma) orosanmälan, där stod en hel del saker som var otroligt jobbigt att läsa. Att en person som vi förmodligen känner (om än ytligt) tycker såna saker om vår familj, det sved. När det väl blev utredning (efter anmälan nr 2), upplevde vi inte utredningen som kränkande alls, tack och lov. Vi upplevde att personerna vi mötte på ett förutsättningslöst sätt ville ta reda på hur barnen egentligen hade det, och när de fått veta att barnen mådde bra och fick sina behov tillgodosedda, avslutades utredningen.
    Kanske kommer frågor om din ADHD, och då svarar du bara ärligt och berättar vad diagnosen innebär för dig.

    Håller tummarna för er familj!
  • Anonym (leg.socialfall)

    Skönt att höra! Bra att ni pratade med grannen också!

Svar på tråden Har socialtjänsten som rutin att alltid starta utredning ifall de får reda på att ena föräldern har npf diagnos?