Inlägg från: Fliselisan |Visa alla inlägg
  • Fliselisan

    Fuck-off-kapital

    Vi är gifta, så allt vi har är ju gemensamt. Har nästan en årslön sparad, tillsammans, men ser detta som viktiga pengar att ha om något stort går sönder i hemmet, osv.

  • Fliselisan
    riboflavin skrev 2019-11-10 07:58:38 följande:

    Jag kan tycka att det är en bra idé att ha lite pengar på ett eget konto, har sett lite för många vänner/bekanta som när de velat bryta upp fått de gemensamma kontona tömda och fått stå utan pengar till bodelningen gått genom. Eller ännu värre ee som tyckt sig ha "gemensam ekonomi" som fått ett ganska brutalt uppvaknande när de insett att partnern står på allt som är att betrakta som värdefullt medans de själv äger en jävla massa gardiner och uppäten mat.


    Förstår hur du menar, men alla konton man har som gift delas vid en bodelning. Eller menar du ett hemligt konto?
  • Fliselisan
    möjligt skrev 2019-11-14 21:59:52 följande:

    Många inser inte att en bodelning kan ta tid, lång tid, inte helt ovanligt med år. Och tills bodelningen gått igenom så äger var part det som står i dennes namn. Det är ett annat ganska vanligt missförstånd, gifta börjar inte automatiskt samäga saker utan om de skiljer sig så delas det som båda äger upp.

    Sen har bodelningsförrättare ganska begränsad möjlighet att snoka rätt på saker, de kan egentligen bara fråga parterna och be dessa lista vad de äger. Undanhåller de saker så bryter de (mig veterligt) lagen men det är väldigt svårt att bevisa och går det inte att bevisa så blir det ingen konsekvens.


    Såklart folk gör hur de vill, men jag har iallafall inga tankar på att ha några undanhållna pengar från maken. Skulle ta väldigt illa upp om han hade gömt undan för mig.
  • Fliselisan
    möjligt skrev 2019-11-14 22:22:47 följande:

    Det har ingenting med undangömt att göra utan bara att ha ett konto som är i endast ditt namn och viceversa såklart.

    Rent krasst så kan man ju ha i praktiken gemensam ekonomi men där i princip alla konton står i den enes namn och den andre får insatt på sitt brukskonto efter behov. Men från den dagen skilsmässoansökan går in till att bodelningen är färdig har partner 2 ingen rätt alls till msjoriteten av kapitalet om den står på konton i partner 1s namn


    Förstår hur du menar. Kan bli jobbigt för den som är i den situationen om dens egna konton är tomma. Säkert många som fulas i såna situationer.
Svar på tråden Fuck-off-kapital