Inlägg från: Drottningen1970 |Visa alla inlägg
  • Drottningen1970

    Är du för eller emot aktiv dödshjälp?

    För

    Eller snarare så att jag tänker att sjukvården ska kunna ge hur mycket smärtlindrande och ångestdämpande som helst även om det skulle resultera i att patienten dör om patienten behöver det och att biverkning i form av död inte ska stå i vägen för det.

  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-09 07:32:41 följande:

    Lekmän utgår från egna preferenser. Kunnig vårdpersonal vet att och hur man läser av även subtila uttryck hos människor, tex smärtor, ångest etc. 

    Du glömmer att det finns många olika hjälpmedel idag, något som används flitigt och speciellt när det handlar om unga människor. Hjälpmedel som gör att de kan kommunicera trots sin förlamning. 

    Blir rätt irriterad av att du insinuerar att du är en initierad vårdpersonal. Trots detta har du ingen som helst kunskap vare sig om vård eller rehabilitering. 

    Antingen är du direkt olämplig för det jobb du påstår att du har eller så försöker du få mer tyngd åt din åsikt att vi ska mörda patienter med dödliga doser morfin.


    Jag tror att man ska ha upplevt väldigt svåra smärtor själv för att kunna sätta sig in i vanmakten när man har dessa. Och även om vårdpersonal har förmåga att läsa av eller personen kan kommunicera att den har ont så spelar det ingen större roll eftersom det helt enkelt finns massa svåra smärtor som absolut ingenting biter på, så som svåra nervsmärtor som kan vara helt omöjliga att medicinera bort. Har själv upplevt det och det som höll mig vid liv var att jag visste att jag kunde bli botad. Hade omöjligt kunnat leva vidare över tid med de smärtorna. Det hade varit orimligt. Bara tanken att kanske ligga år ut och år in utan att kunna kommunicera eller själv göra nåt åt saken är rent av ångestframkallande.

    När jag läser dina inlägg blir jag livrädd för att hamna i en sådan situation då det blir ännu mer uppenbart att det finns en övertro på att all smärta kan behandlas och att det går att uppnå en rimlig smärtnivå för de flesta.

    Det är helt enkelt inte sant.

    Man måste få ge livsfarligt höga doser även om personen riskerar att dö om syftet är smärtlindring inte avlivning.
  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-09 08:15:11 följande:

    Nej man måste och behöver inte ha personlig erfarenhet av precis allting för att få kunskap om något.

    Kanske är det din lärstil, att du måste ha upplevt allting för att förstå men det är inte något som gäller generellt för alla människor. Väldigt många förstår saker trots att de inte har personlig erfarenhet.


    Fast du har ju inte kunskapen uppenbarligen. Det är välkänt att nervsmärtor är väldigt svårt att få bukt med. Och nervsmärtor är ingen ovanlig företeelse.

    Och jo vissa saker måste man faktiskt ha upplevt själv för att kunna förstå. Teoretisk kunskap kan aldrig bli samma sak som personlig erfarenhet och det är just den hybrisen, att man tror det, som är extremt skrämmande.
  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-09 09:07:35 följande:

    Helt ärligt, mer än dig och alldeles tillräckligt.

    Svårt att få bukt med betyder inte omöjligt.

    Det går dessutom inte att jämföra din situation med någon som är i livets slutskede. De har andra valmöjligheter än vad du hade.

    DU måste uppleva saker. Det gäller inte för alla i hela världen, så klart. Så tala enbart för dig själv och inte hela mänskligheten.


    30-40 % av de som har sådana smärtor uppnår en

    50% lindring.

    Man kan ha goda teoretiska kunskaper men det innebär inte att man ens kommer i närheten av förstå hur det faktiskt är att leva eller dö med svåra smärtor. De som befinner sig i den situationen måste ha tolkningsföreträde avseende detta. Punkt.
  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-09 09:07:35 följande:

    Helt ärligt, mer än dig och alldeles tillräckligt.

    Svårt att få bukt med betyder inte omöjligt.

    Det går dessutom inte att jämföra din situation med någon som är i livets slutskede. De har andra valmöjligheter än vad du hade.

    DU måste uppleva saker. Det gäller inte för alla i hela världen, så klart. Så tala enbart för dig själv och inte hela mänskligheten.


    Och att du förnekar att problematiken med adekvat smärtlindring ens existerar är bara läskigt..
  • Drottningen1970
    Anonym (H) skrev 2019-11-09 10:59:58 följande:

    Jag är för. Jag tänker på den dagen jag själv kanske kommer leva som en grönsak.. Eller förlamad från nacken och neråt. Jag vill inte leva ett sånt liv och jag vill inte att andra ska behöva ta hand om mig.. Jag dör hellre och önskar att det valet finns. Jag vill inte ta livet av mig själv och jag vill kunna ge ett värdigt farväl till mina nära och kära. Då känns dödshjälp som ett fint avslut.


    Problemet är att det som framstår som ett liv inte värt att leva när man är frisk, sedan kan ändras. De allra flesta människor försöker trots elände och smärta, när det väl kommer till kritan att hänga fast vid livet så länge som möjligt och hittar ändå kvaliteter i livet som kanske som frisk ter sig som futtiga. Går inte att förneka att vi träder in på en väldigt slak lina när vi börjar att tala om aktiv dödshjälp om vi tänker oss att andra ska bedöma ens livskvalitet. Faktorer som depression och att man inte vill ligga andra till last är också sådant som komplicerar bedömningar. Jättesvår fråga.
  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-09 11:04:02 följande:

    Fakta på det?

    Du kan som jag sa, inte göra dig till talesperson för hela mänskligheten, det borde tom du förstå.


    Vilken otrevlig ton. Klassisk avledning när du försöker få mig att lägga energi på att dementera påståenden som jag aldrig gjort.
  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-09 11:04:48 följande:

    Det gör jag inte. Jag konstaterar dock att du saknar kunskap och utgår fdrtån dig själv och att alla har samma kunskapsbas som du.


    Nu är det ju snarare du som vägrar acceptera att svåra smärttillstånd är en svår nöt för läkarvetenskapen att knäcka. Det är just sådan förnekelse som får mig att fundera på om aktiv dödshjälp kan vara ett rimligt alternativ.
  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-09 11:25:59 följande:

    Någonting du aldrig har sagt förstår jag?

    Jag inser att du inte vill ha en saklig diskussion utan bara tjafsa sönder den med att varva påståenden med förnekande.


    Du påstår att JAG gör mig till talesperson för hela världen när det i själva verket är du som förnekar att något som upplevs av tusentals människor varje dag ens existerar. Snacka om projicering..
  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-09 12:06:31 följande:

    Det har jag inte förnekat.

    Du å andra sidan applicerar dina erfarenheter med en botbar sjukdom med livets slutskede och de behandlingar som finns tillgängliga då. Det skiljer nämligen sig rejält åt.


    Då har du ju nåt allvarligt problem med läsförståelsen då det var just den skillnaden jag belyste.
  • Drottningen1970
    modsey skrev 2019-11-09 13:49:10 följande:

    Man kan helt säkert smärlindra din migrän också med tunga narkotiska och sedetativa läkemedel dom svårt sjuka cancerpatienter kan få. Dock är biverkan inte värt det för dig på samma vis som för en döende


    Nervsmärta är nästa omöjligt att få bukt med.
  • Drottningen1970
    modsey skrev 2019-11-09 14:28:36 följande:

    Allt är en dosfråga


    Nja. Vid en viss dos finns risk för död och det är då man stoppar och smärtan finns kvar.
  • Drottningen1970
    modsey skrev 2019-11-09 15:51:44 följande:

    Du förstod verkligen vad jag menade här. Med en så stor risk är det inte ok att ge vid migrän men väl vid terminal cancer.


    Du menar att du skulle vilja att det var ok att ge så stora doser i exempelvis cancers slutskede? Ja det håller jag med om, men det är ju inte så det funkar idag.
  • Drottningen1970
    modsey skrev 2019-11-09 17:30:26 följande:

    Men jo det är då det allra oftast fungerar inom den palliativa vården. Minns du hon bloggerskan som dog i våras, hon var typ sövd sista dagarna och fick enligt media stora doser smärtstillande.


    Ser faktiskt ingen moralisk skillnad på att helt ta bort medvetandet från en människa i livets slutskede och att se till att hjärtat slutar slå. Medvetandet är ju det som gör en till människa. Utan det är det svart.

    En lätt medvetslöshet som framkallas är också tveksamt ur synvinkeln lidande då en människa som är lättare sederad kan uppleva smärta har man kommit fram till, men minns det inte efterhand, och det är ju en skrämmande tanke.

    Om man är så desperat av lidande att man väljer att bli sederad och att släcka medvetandet så skulle man lika gärna kunna be om att få aktiv dödshjälp tänker jag.

    Själv skulle jag nog inte våga be om vare sig dödshjälp eller sedering, men att be om extra morfin trots att risken för att dö fanns känns närmare till hands. Jag anser verkligen att människor i livets slutskede skulle få styra den delen helt själv utan att vårdpersonal skulle kunna säga nej när man kom upp i högriskdoser.
  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-09 22:27:05 följande:

    Det finns ett samband men det framgår väldigt tydligt att du inte förstår det. Varför du inte gör det kan man bara spekulera i. I vilket fall som helst är det inte viktigt att du inte förstår, det viktiga är att de flesta andra gör det.


    Det där med att göra sig till talesperson för resten av världen var det nån som yrade om en bit upp...

    Well, ditt antagande om att de flesta andra förstår och delar din uppfattning om att dödshjälp i den formen som redan idag existerar under ordnade former på flera platser på något vis skulle ha något att göra med tanken på att värdera andras liv utifrån en -30 tals modell är ju ett lysande exempel...
  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-09 22:40:26 följande:

    Nu handlade det om sambandet mellan nazisternas Aktion T4 och propagandan i Sverige för aktiv dödshjälp. Jag inser och förstår att det gick dig förbi.

    Det handlar alltså inte om ett ställningstagande i debatten...


    Du för helt ologiska cirkelresonemang och avfärdar alla som inte håller med dig som okunniga eller oförmögna att ta till sig din såkallade fakta... pinsam debatteknik.
  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-10 14:15:34 följande:

    Precis så.

    När jag har argumenterat för exakt samma sak heter det bland förespråkarna att "det inte har med saken att göra utan det får man diskutera i en annan tråd"

    Jag kan bara tolka det som att förespråkarna någonstans inser vad det är de förespråkar - mord istället för vård - och att den tanken/insikten känns rätt obekväm. 

    Det som gör mig obekväm är hur frekvent just det argumentet är och hur vanligt det är bland människor, speciellt de som anonymt påstår att de minsann är vårdpersonal. (Nej, jag tror definitivt inte att de är vårdpersonal utan vanliga knegare som läst om vanvård. Människor som försöker få lite "expertistyngd" till sin åsikt.)

    Det får mig att fundera över hur det står till med empatin och sympatin hos dessa. "Bättre att människor dör än att de vanvårdas. Vanvård ska inte rättas till utan vi gör oss av med problemet genom att se till att människorna dör". Ett sådant resonemang visar rätt grava brister i både empati och sympati.

    Vanliga människor mitt i bland oss. Det blir rätt logiskt då med vittnesmålen  om människor som bara står och tittar eller tom fotograferar vid till exempel olyckor. 


    Fast det handlar ju inte om att andra ska tycka att det är dags att dö för någon utan om att individen SJÄLV vill slippa att fortsätta leva, men kanske behöver praktisk hjälp med det.
  • Drottningen1970
    Anonym (ABC) skrev 2019-11-10 15:23:42 följande:

    Nej så klart inte ?Jag tycker du ska dö?.

    Men det kommer ju fram gång på gång, man har sett någon vanvårdas och tycker att döden hade varit att föredra. Eller att man själv är rädd för att bli liggande ensam med smutsiga blöjor, och därför är man för eutanasi. Med andra ord: Man har accepterat att bättre vård än så här går det inte att ge / vill vi inte / har vi inte råd att ge. Om man i det läget inför eutanasi, så behöver man ju inte ens försöka göra vården bättre.

    Säg att jag råkar ut för en olycka och blir totalförlamad. ?Vill du dö?? frågar vårdpersonalen. Nej tack, men ni får gärna skaffa mig en personlig assistent och en dator som jag kan styra med ögonrörelser. Vad säger eutanasi-förespråkarna om en sådan begäran?


    Fast det är väl ingen som sagt att människor ska vanvårdas till en punkt där döden är att föredra.

    Det råder inget motsatsflrhållande mellan att sjuka och handikappade ska få den vård och de insatser de behöver, samt god vård i livets slutskede och att möjligheten till praktisk hjälp att sluta dö.

    På samma särt som du kan välja fisk på menyn fast det även serveras fisk, eller du rent av kan välja bort lunchen helt. Huvudsaken är att individen gör valet pga att hen vill, inte pga att annan vård är undermålig.
  • Drottningen1970
    Anonym (Knet) skrev 2019-11-10 15:26:02 följande:

    Om jag skulle bli förlamad på det sättet så hade jag velat dö, men samtidigt respekterar jag att alla inte vill samma sak, så en sådan begäran är helt okej, bara jag själv inte blir tvingad till det, bara för att andra vill att jag ska leva till varje pris.


    Nu tänker du att du skulle vilja dö, men inte alls säkert att du skulle önska samma sak om det verkligen hände.
Svar på tråden Är du för eller emot aktiv dödshjälp?