• nihka

    Kräva att bonusen/dottern jobbar heltid?

    Anonym (Wonder) skrev 2019-11-08 15:24:49 följande:

    Jag undrar om man kan kräva att sitt bonusbarn arbetar heltid. Sålänge hon bor hemma gäller våra regler känner jag. Vi har mindre barn i familjen att försörja och jag är föräldraledig för tillfället men kommer sedan vara hemmafru. Bonus är 20 år och håller på att leta bostad, men ännu inte fått någon. När jag pressar pappan till att bonusen ska gå upp i arbetstid blir det kalla kriget här hemma. Hon har i dagsläget en 75% tjänst. Problemet är att om hon jobbar endast 75 % räcker inte pengarna till både halva ?hyran? (vi bor i hus), mar och hennes övriga kostnader. Så idag betalar hon bara 25 procent av sin lön till hemmet för att ha råd med sina andra kostnader. Det stör mig att hon bor så billigt och kan lägga mycket pengar på nöjen. Men som sagt, kan en förälder tvinga sitt barn att arbeta heltid?


    Man har ju inte billigare hyra och räkningar för att man inte jobbar heltid. Hon får gå upp i tid om hon vill ha mer pengar att shoppa och gå på krogen för och inte räkna med att ni ska subventionera detta.

    Om hon inte klarar mer än 3000 kr på hyra, räkningar, mat och mobil kommer hon aldrig att ha råd att flytta.
  • nihka
    Anonym (T) skrev 2019-11-11 20:40:06 följande:
    20 åringens mamma är död.

    Ts vill ha mer pengar kvar varje månad så hon kan hitta på kul saker/köpa mer.

    Då kom hon på denna "strålande ide".

    Ts är inte intresserad av varken fakta eller resonemang. Som jag kan läsa av hennes ord är hon för girig för det.
    TS är inte sugen på att subventionera tjejens klädinköp och krogbesök. 3000 kronor är väldigt lite för att bo inklusive räkningar, äta och surfa/ringa. Tjejen kan jobba deltid och ändå lägga så mycket pengar på shopping och nöjen för att hon betalar så lite mot sin egen försörjning.

    Om hon sparade undan en summa varje månad till sitt framtida boende tror jag inte det hade funnits mycket synpunkter, men nu lever hon över sina tillgångar.

    Jag hade tagit dubbelt eller mer och gett henne tillbaka en summa pengar till bospar och möbler/hushållsgeråd när hon flyttar.
  • nihka
    Anonym (T) skrev 2019-11-10 11:26:23 följande:

    Låt henne spara ihop så mycket det går så hon har ett eget startkapital när hon flyttar.


    Fast hon sparar inget utan lever upp sina pengar.
    Anonym (T) skrev 2019-11-11 20:41:33 följande:

    Fö är 20 åringen inte inneboende. Det är hennes hem.


    Hon kanske skulle bli inneboende så hon fick lära sig pengars värde.

    Lycka till med att hyra ett rum för 3000 i månaden där det ingår räkningar, mat, internet och mobil.
  • nihka
    Anonym (styvförälder) skrev 2019-11-11 22:40:24 följande:
    Tror de flesta här är överens om att hon ska betala för sig men är det logiskt tycker du att dottern betalar halva hyran och ts och hennes man dvs flickans pappa delar på den andra halvan?
    Ska alltså 20 åringen betala 50%  av hyran och de två vuxna i hushållet dela på 50%?
    Har aldrig hört om att ett vuxet barn som bor hemma betalar mer än föräldrarna i hyra. Är det inte logiskt att dom åtminstone i så fall betalar en tredjedel var?

    De flesta föräldrar tar inte ens ut den faktiskt kostnaden för boende när ett barn börjar tjäna pengar om det verkligen inte behövs men i det här fallet ska alltså barnet betala mer än de vuxna?
    Hon letar ju också boende och kommer snart att flytta ut.
    Kommer ts be sina barn i framtiden att betala mer än vad hon själv gör i hyra?
    ska varje barn i framtiden betala halva hyran och ts och hennes man då alltid bara dela på den andra?
    Dom två vuxna som valt boende ska alltså bli subventionerade av sina egna barn?
    Varför ska 20 åringen betala mer i hyra än sin egen pappa?
    20 åringen ska betala 50 %, pappan 25% och ts 25 % i hyra?
    Är det logiskt?
    Det är ju så ts skriver att hon tycker att dom ska göra.
    Halva hyran? Är kostnaden för räkningar, mat, internet och mobil hyra? Hyra är väl bara kostnaden för själva boendet?

    Sedan menade väl TS i sitt första inlägg inte hälften av den totala kostnaden för hushållet utan 50% av bonusbarnets lön isf 25%, alltså 6000 kr isf 3000 kr? Har svårt att tro att 6000 skulle vara hälften av hela hushållets kostnader för boende, driftskostnader, räkningar, mat, internet och mobil.

    Om bonusbarnet betalar 6000 kr har hon 6000 kr kvar för kläder, nöjen och andra personliga utlägg. Det är troligtvis mycket mer pengar än hon kommer ha kvar om hon flyttar till eget boende och om hon inte tycker det räcker skulle det vara en morot att gå upp lön genom att arbeta heltid och få 3000 mer i månaden.

    Nu har hon 9000 i månaden att spendera och sparar inte något att tala om. Det kan hon göra på att jobba 75% för att hon betalar så lite hemma.

    Eller har jag missuppfattat något?
  • nihka
    Akidoki skrev 2019-11-12 11:41:41 följande:
    TS skriver att hon och mannen ska dela på 50% eftersom de har gemensam ekonomi. Andra halvan ska mannens vuxna dotter stå för. Svårt att se att det handlar om % av det vuxna barnets lön. Ts pratar om hyra. Och om hus. Väldigt rörigt. Du får nog läsa hela tråden om du ska kunna få någon rätsida på det.
    Har läst alla TS inlägg och jag får det till att oavsett vad man kallar allt att bonusdottern betalar 3000 i månaden och har 9000 att spendera och att TS vill öka den summan till 6000. Och om bonusbarnet vill ha ytterligare pengar att lägga på kläder och krogen menar TS att bonusbarnet får gå upp till heltid.

    3000 för bostad, räkningar, mat, internet och telefon täcker inte upp och speciellt inte om det dessutom ska ingå hämtpizza och bilanvändande.

    Just nu är bonusbarnets argument att hon på sin nuvarande lön inte har råd att betala mer hemma - alltså att hennes livsstil är subventionerad.

    Jag kan förstå om man vill subventionera ett sparande till egen bostad, medan man inte vill subventionera krogbesök.
  • nihka
    Anonym (T) skrev 2019-11-12 12:37:30 följande:
    I vad jag läser av vad Ts skriver så är hon avundsjuk på att 20 åringen. Ts vill lägga pengar på kul precis som 20 åringen gör.

    Även om ts har rätt i att 20 åringen ska betala pengar så är det skevt hur hon tänker sig lösningen.

    Trist med girighet och avundsjuka.
    Är det "girigt" och "avundsjukt" att inte vilja subventionera vuxna arbetande barns krogliv?

    Vad skulle det vara för fel på att vilja att ens egna pengar ska gå till ens egna nöjen ist någon annans?
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Anonym (styvförälder) skrev 2019-11-12 12:28:50 följande:
    Så här svarade TS,

    Problemet är att om hon jobbar endast 75 % räcker inte pengarna till både halva ?hyran? (vi bor i hus)
    Mrs Moneybags skrev 2019-11-08 15:29:53 följande:

    Varför ska hon betala halva hyran? Ska hon inte betala en tredjedel? Eller har jag missförstått något?


    Pappan och jag har gemensam ekonomi, så då blir det att man delar hyran på två.

     
    3000 är för lite. 4000 låter mer rimligt. Och mer om man avsätter till ett sparande. Hon lär ju inte ha bråttom ut med det nuvarande upplägget.

    Hämtpizza minsann om det inte finns mat serverad när man kommer hem kl 21. Hon kan istället ansvara för matlagningen ett par dagar i veckan.
  • nihka
    Akidoki skrev 2019-11-12 13:20:57 följande:
    Ja, det tycker jag är girigt och avundsjukt. Jag tror dessutom att hon ser annorlunda på sina egna barn.

    Det finns utmärkta riktlinjer att använda sig av. Konsumentverket och Riksförsäkringsverket, för att räkna fram en rimlig summa. Att det vuxna barnet skulle betala halva hyran (Vad den nu består av) och ts och pappan dela på andra halvan är ett rent utnyttjande.

    Min åsikt är att dottern äger sin lön. Den har hon arbetat ihop. Hon bör betala en rimlig summa i boendekostnad och mat, betala sina egna personliga räkningar och för sin egen skull så fort som möjligt flytta ut.
    OK. Du tycker det är girigt och avundsjukt att inte subventionera vuxna arbetande barns krogliv. Det får man naturligtvis tycka.

    Hennes egna barn är inte vuxna och tjänar inga egna pengar och går inte på krogen så naturligtvis ser man annorlunda på dem.

    Ja, en rimlig summa är väl ALLA överens om. Frågan är bara vilken summa det är. 3000 verkar vara alldeles för lite utifrån konsumentverket iaf. Där beräknar man 4640 kr för en 20-åring. Sedan vet vi inte om hon äter på jobbet eller har med mat/äter hemma. I så fall bumpas kostnaden upp hemma med en tusenlapp eller mer. Då är vi uppe i 5640 kr och då ska mobil betalas av hennes själv så 370 kr till summa: 6010 kr och till det kommer kostnader för att åka bil och låna bil...

    https://www.konsumentverket.se/globalassets/artikel/kostnadsberakningar/kostnadsberakningar-flytta-hemifran-2019-konsumentverket.pdf

    Javisst, dottern äger sin lön, men hon kan inte hävda att hon inte kan betala mer för att hon bara jobbar 75% när det är ett aktivt val från hennes sida. Då får hon betala en rimlig summa utifrån faktiska kostnader utan hänsyn till att hon väljer att jobba deltid. Mindre över till nöjen helt enkelt. Eller så får hon jobba ihop en större nöjeskassa genom att gå upp i tid.
  • nihka
    Akidoki skrev 2019-11-12 15:23:58 följande:
    Det är girigt och avundsjukt att inte stå ut med att det vuxna barnet förfogar över sina pengar som hon vill. Det är girigt och avundsjukt att vilja ha mer av det vuxna barnets pengar för att en tycker att hon lägger dem fel. Hennes egna barn blir förhoppningsvis vuxna en dag de med.

    Eftersom jag tydligt redogjort för min ståndpunkt avseende att betala hemma upprepar jag mig inte. Självklart blir det mindre till nöjen om hon jobbar mindre. Så ser verkligheten ut.

    Ts kan ändå inte bestämma över det vuxna barnets anställningsförhållanden. Inte pappan heller. De kan gemensamt bestämma att hon måste flytta om hon inte betalar för sig dock.
    Jag tycker du svartmålar TS. Hon har ju inte världens mest strukturerade sätt att uttrycka sig på men andemeningen är klar: hon tycker bonusdottern betalar för lite och hon vill att hon ska betala mer.

    Först pratar TS om hälften, men ändrar sig ganska snabbt till en tredjedel, men en tredjedel av vadå? Vad den totala "hyran" för hushållet är och vad som ingår i den är rätt dunkelt.

    TS tycker att 3000 kr är för lite och att bonusdottern har orimligt mycket kvar att shoppa och gå på krogen för, 9000 per månad på 12000 ut. Om bonusdottern däremot hade lagt undan i ett sparande exempelvis till en egen bostad verkar det som TS hade varit mer positiv till att bonusdottern skulle betala så lite som hon gör.

    Jag tycker bonusdottern verkar bortskämd. Hon kan betala sin egen hämtpizza när hon kommer hem kl 21 och är hungrig om hon inte orkar värma eller laga till något.
  • nihka
    Akidoki skrev 2019-11-12 16:35:27 följande:
    Jag tror vi klargjort att vi ser olika på det här. Men bortskämd? För att hon använder sin lön till pizza? Hon jobbar och tjänar pengar. Det är inte att vara bortskämd.

    Det är också intressant att ts som vill bli obetald hemmafru har åsikter om att styvbarnet bör arbeta heltid och inget annat.

    Genom hela tråden är mitt intryck att ts ser styvdotter som en inkomstkälla inför hemmafrulivet.
    Nej, hämtpizzan fixade väl pappa som muta för att hon inte skulle sura över att han inte fixade mat åt henne när hon kom hem vid 9-tiden på kvällen från en kompis.

    TS planerar inte att vara "obetald hemmafru" utan har jobbat mer och kunnat lägga undan över en halv miljon för att kunna vara hemma.

    Genom hela tråden är mitt intryck att TS är en person som lägger manken till och ogillar slackers.

    Mitt intryck är också att du inte har läst ordentligt vad det står utan baserar dina inlägg på delvis felaktig information.
Svar på tråden Kräva att bonusen/dottern jobbar heltid?