• AndreaBD

    Är det verkligen helt omöjligt att få hemskola?

    Det finns specialskolor som skulle kunna passa ditt barn. Jag jobbar själv på en sån, men det är med behandling, så då måste hemkommunen bekosta det. Och det vill de ju ofta inte göra. Det är då i Stockholm - jag vet ju inte var ni bor. Och vi har barn årskurs 7 - 9. 

    Men du kan kolla vad det finns för specialskolor där ni bor. Hör med föreningar så som Föreningen Autism eller Attention, de brukar ha ganska bra koll på specialskolor. Attention brukar också ha annonser ifrån dem i sin tidning. Det är ju inte så bra att vara hemma. Det är svårt att komma tillbaka, jag har ju jobbat med en del hemmasittare. Bättre vore att hitta en specialskola som fungerar. 

  • AndreaBD
    Anonym (Ledsen och trött) skrev 2019-11-12 09:47:10 följande:
    Vad ska de kunna göra?
    De kan göra en hel del. Om han ska byta till en specialskola och den kostar eller ligger i en annan kommun så har du nytta av soc. 
  • AndreaBD
    Anonym (y) skrev 2019-11-12 09:55:20 följande:
    Värre ? Hur kan det bli värre om läget är så illa att du inte ens vill släppa barnet till skolan?
    Om skolan inte gör något åt mobbningen måste du gå vidare till skolinspektionen.
    Nej, det kommer inte att bli värre, men det kommer inte heller att bli bättre tillräckligt snabbt. Och de tittar ju på hela skolan då, och det hjälper ofta inte ett enskilt barn.  Jag skulle kolla alternativ, små specialskolor som är anpassade till såna elever. 
  • AndreaBD
    Anonym (Ledsen och trött) skrev 2019-11-12 11:33:08 följande:
    10, går i fyran.

    Problemet med det är att jag har fler barn i den skolan som inte kan gå hem själva, så slutar en tidigare måste jag ränna fram och tillbaka flera gånger och det kommer inte gå på grund av mina ledproblem.
    Om du är orolig att det inte kommer gå att lösa när barnet går på en skola längre bort - barnet kan säkert få skoltaxi då. Det brukar gå att lösa. 
  • AndreaBD
    Anonym (Ledsen och trött) skrev 2019-11-12 12:14:34 följande:
    Jag vågar inte blanda in soc.

    Vet du hur intervjun för vårdnadsbidraget går till?
    Det heter inte så, utan det heter vårdbidrag och det ansöker man hos försäkringskassan om. Och då måste man skriva ett brev och lista upp exakt hur mycket extra tid och extra pengar man lägger ner. Sedan tar de ett beslut. Man måste inte alls gå på någon intervju, men man kan vara med i ett möte just innan de beslutar, men det är frivilligt. 
  • AndreaBD
    Anonym (Ledsen och trött) skrev 2019-11-12 12:11:08 följande:
    Vi har tittat på det, men jag tror inte mitt barn kommer sätta sig i en bil utan oss.. Bilåkande är av någon anledning jättesvårt.
    Det är ju svårt. Men det kanske går att lösa, att någon av er följer med i början. 
  • AndreaBD
    Anonym (Ledsen och trött) skrev 2019-11-12 12:14:34 följande:
    Jag vågar inte blanda in soc.

    Vet du hur intervjun för vårdnadsbidraget går till?
    Jag tror inte att du kommer långt utan soc. Jag kan bara råda dig till att låta dem hjälpa till.  
  • AndreaBD
    Anonym (*) skrev 2019-11-12 12:12:10 följande:
    Ni skulle kanske ta ett helhetsgrepp om er familj och låta barnens behov styra, tills saker och ting blivit lite bättre.

    Att ha en pappa som inte är hemma mycket och en mamma som inte har körkort och inte kan gå och som dessutom gått in i väggen, det håller ju knappast i längden, speciellt inte om man har barn med problem.
    Nej precis. Det håller ju inte. Och de kan ju få hjälp.
  • AndreaBD
    Anonym (Ledsen och trött) skrev 2019-11-12 13:06:13 följande:
    Ops, jag vet egentligen det, skrev fel.

    Inte? I npf-gruppen på fb pratade massor om telefonintervjuer för att bli beviljade.
    För min del är det länge sedan, det kan ha ändrats också. Jag har något svagt minne om att jag kan också ha haft nån intervju i telefon. Kan ju vara bra att man har skrivit ner allt då, så har man något att gå efter. 
  • AndreaBD
    Anonym (Ledsen och trött) skrev 2019-11-13 08:34:29 följande:
    Ja, hen har alltid legat långt före kunskapsmässigt.

    Det är så här att det är jag som känner mitt barn och det är jag som vet vad hen behöver just nu. Jag har verkligen inte energi till att argumentera den saken med främlingar som inte känner oss alls men ändå tror sig veta vad hen behöver.

    Allt jag vill veta är om det finns någon väg för att få hemskola i Sverige, inget annat.
    Jo, jag förstår dig verkligen, har själv två barn med NPF och har undervisat såna barn i många år. Vi har nästan bara såna barn i vår skola och jag förstår vad du menar med att du vet vad han behöver just nu. Men när barn/ungdomar inom autism-spektrum hamnar hemma, så är det så otroligt svårt att någonsin får dem ut i samhället igen. Jag antar att du inte heller vill att ditt barn sitter hemma framför en dator resten av sitt liv? Det kommer att bli mycket svårare för hen att komma tillbaka då. 

    Det finns skolor där hen inte skulle bli mobbad och kan få anpassad undervisning och lagom med kontakt med både vuxna och jämnåriga. Det är verkligen mycket, mycket svårt att försöka få en tonåring som suttit hemma i flera år ut igen. De sitter då på sitt rum och vägrar gå utanför huset ens. Och det är nu som hen är ganska ung fortfarande som hen kan bygga upp positiva kontakter med jämnåriga. Den chansen har man inte på samma sätt senare i livet, för då känner man sig redan väldigt udd, om det aldrig har funkat under barndomen. Hen behöver få positiva upplevelser med andra. Ju mer hen bara är hemma med dig, desto mer tror hen ju att hen inte klarar livet utanför hemmet. Inte vanlig skola dock - liten anpassad specialskola skulle funka där. 
Svar på tråden Är det verkligen helt omöjligt att få hemskola?