Inlägg från: DasNerd |Visa alla inlägg
  • DasNerd

    Tror ni på det övernaturliga?

    Hur definierar du 'övernaturligt' för att ens göra begreppet rationellt?

    Om någonting påverkar den fysiska världen på ett mätbart sätt, är fenomenet per definition naturligt eftersom det uppträder i naturen.

    Om det inte påverkar den fysiska världen, då har man onekligen inte upplevt "det" eftersom ingen persons fysiska hjärna har blivit påverkat.

    Att hjärnor skapar upplevelser som inte härstammar från yttre sinnen (dvs mätbara av andra) är välkänt och en högst naturlig (biokemisk) process.
     

  • DasNerd
    fiffilisa skrev 2020-03-18 23:32:58 följande:

    Jag definierar "övernaturlighet" som vilken normal människa som helst. 


    Vad är en normal människa? :)
    Är man vetenskapligt lagd är det viktigt med definitioner, speciellt när det kommer din sådana här ämnen.
    Sen hur just du definierar övernaturlighet är inte så viktigt, bara vi är överens om vad det är du vill prata om.

    " Det som till stor del är oförklarigt, då människors små hjärnor inte har kapacitet till att förstå allt med "mätbara metoder". "
    Men den definitionen menar väl bara ett "moving target".  Blixtar väl väldigt magiska en gång i tiden, då vi inte kunde fatta hur de kom till.

    Hur människor, djur och växter blev till var en gång magiskt. "NÅGON måste ju ha skapat det här!"

    "Ungefär som andra djur som lever med sina fysiska sinnen och perceptioner, har svårt att förstå andra saker som går förbi deras förmåga och förstånd. Det övernaturliga är alltså det som förbigår vårat förstånd med våra fysiska sinnen, hjärnor, samt vetenskapens sätt att mäta saker och ting."

    Inom vetenskapen kallas det här bara saker som vi för närvarande inte vet. Inte "övernaturligt". Alla fenomen som vi kan på något vis observera kan vi placera i facken "vi kan förklara det här" och "vi kan inte förklara det här". 
    Sedan kan det finnas fenomen som vi inte ens har upptäckt än. Dessa är inte heller "övernaturliga". Finns de i naturen så finns de i naturen oavsett om vi har sett dem, eller om vi ens råkar existera i universum när dessa inträffar.



    "Dvs. har folk upplevt något "oförklarligt", i relation till vetenskapens metodiker, i relation till det "naturliga", som de små människodjuren annars lever i- den "naturliga" , fysiska världen vi kan se med våra (fysiska) ögon."


    Oförklarligt är just..  "oförklarligt". Det finns ingenting magiskt med det, utan det är bara att vi saknar nog med data för att bedöma vad det egentligen var som hände. 

    "Har folk alltså upplevt något andligt med andra ord. Väldigt enkelt tycker jag"

    Det finns massor med människor som påstår sig har träffat sian döda släktningar, spöken, djävulen, Jesus eller vilken som helst gud de må tro på. Och för varje dag som går hittar vi fler medicinska / psykiska åkommor som förklarar sådana här upplevelser. Det finns ingen anledning för oss att tro att dessa är någonting annat än den aktivitet som vi ser inträffa i hjärnan. 

    Peta till hjärnan på någon nära och kär med en pinne, och se en sådan personlighetsförändring inträffa hos denne att du blir rädd. "Det här är INTE SAMMA PERSON!".

    Det är "allt" en hjärna / person är. Så mycket vet vi redan.

     

  • DasNerd
    Sasu skrev 2020-03-19 21:18:50 följande:

    Ja, när jag var yngre och skulle ner på toaletten mitt i natten så var det någon som rusade ner för trappen från vinden varenda gång. Kunde höra fotstegen så tydligt. Trodde det var min bror de första gångerna, men att rusa ner för den kurvade trappan är omöjligt.

    Trodde jag var galen tills min syster började snacka om att hon hörde någon rusa nerför trappen från vinden, jag hade inte nämnt detta till henne eller pratat högt om det alls.

    Halva familjen såg också våran hund nedanför trappen där hon brukade sova, 2 veckor efter hon avlivades. Man såg bara henne i en halv sekund, sen var hon borta.

    lägenheten jag bor i nu dog ett äldre par innan vi flyttade in. Vårat kylskåp stänger sig självt trots att det står vidöppet. (är inget modernt kylskåp med en sån funktion)

    Ibland kan det låta som att allt porslin ramlar ut ur skåpet, men när vi kommer in i köket så har ingenting hänt. Min granne fick också uppleva detta när hon satt kattvakt.

    Så jag tror på det övernaturliga helt klart.


    Visst är det intressant att man aldrig har lyckats få fram några belägg på att dessa händelser liknande de som du har upplevt faktiskt händer i den observerbara verkligheten?

    Visst är det också intressant att DU verkar ha upplevt FLERA sådana här saker när andra inte gör det ska?

    Nästan som om dina upplevelser vore vanföreställningar eller så.
  • DasNerd
    Dr Nail skrev 2020-03-20 14:26:54 följande:

    allt är möjligt i denna värld.


    Vad är det som får säga det? För varje dag som går blir vi mer varse om hur universum fungerar, och har sedan länge passerat tanken "vad som helst velat möjligt" då vi vet att universum köpte sin gång enligt en modellerbar mekanism, INTE nyckfullhet.
Svar på tråden Tror ni på det övernaturliga?