Inlägg från: louisa83 |Visa alla inlägg
  • louisa83

    Förskolan följer inte längre den pedagogiska planen, barnen bara leker fritt ute pga Coronakrisen

    Hej! Jag bor i Grekland och här har mina barns förskola varit stängd sen i början på mars, och det vi vet säkerligen är att den kommer vara det fram till första juni. Sen får vi se. Jag är såklart väldigt avundsjuk på att man i Sverige fortfarande har förskolorna öppna, det är ett evigt pusslande här om vem som ska ta hand om barnen då vi båda jobbar och farföräldrar bor ganska långt bort och också är i riskgrupp.

    Däremot förstår jag dig, jag skulle inte heller vilja att mina små barn lekte ute hela dagen utan paus. Det beror ju på åldern också hur många timmar man klarar av, jag vet inte hur gammalt ditt barn är? Behöver det vila på dagarna annars? Är det trött och grinigt när du kommer och hämtar det? De måste ju såklart tillgodose ditt barns behov. Jag tycker det låter väldigt tröttsamt iallafall att leka ute en hel dag. Alla behöver få varva ner lite också. Men är du säker på att de inte gör lite lugnare grejer tillsammans då? De måste ju äta iallafall. Så de sitter väl vid ett bord tillsammans och äter? Eller gör man inte ens det nu i coronatider kanske?

    Om jag såg att mina barn inte mådde bra skulle jag säga nånting. Men om det inte verkade som att det gick nån nöd på barnet (förutom händerna) så skulle jag tycka att det var ok.

    Vad gäller det pedagogiska som du tar upp, så antar jag att du är mer orolig för att de inte varvar ner eller känner en gemenskap än att det är bristen på lärandet du är orolig för. När det gäller bristen på lärandet tror jag att nästan alla barn i världen har halkat efter den senaste tiden haha. Så jag tror att alla ligger på samma efterhalkande nivå. Ja förutom Sverige då som i helhet har fortsatt inlärningen i större grad än andra länder. Tanken har slagit mig då jag haft mina två fyraåringar hemma sen början av mars, jag har känt pressen på mig att jag borde lära dom saker för att inte halka efter (inget extremt, men typ lite bokstäver och ord och skapa lite kreativa lekar) men tiden är ganska knapp då man har hela hushållet att ta hand om också och matlagning och allt vad det innebär med att ha två barn i den åldern hemma hela dagarna...men det har tröstat mig när jag tänker att alla barn och föräldrar i det här landet är i samma sits. Och jag tänker att de kanske vinner nånting annat, den här lockdownen har gjort att vi har fått mer tid för varandra och jag ser att barnen är mycket lyckligare och lugnare den senaste tiden då de inte gått på förskolan och varit hemma med mig och deras pappa. Det är egentligen det barn i den åldern vill och behöver mest av allt, jag förstår ju det. Så synd att man måste jobba egentligen, och dra med sig barnen in i det där ekorrhjulet...

    Så om du ser att ditt barn inte trivs på förskolan just nu med allt som händer, kanske det på riktigt är ett alternativ att gå ner lite i tid just nu så att du kan hämta barnet tidigare? Då det inte verkar missa så mycket av pedagogisk verksamhet iallafall. Förstår såklart om du inte kan.

Svar på tråden Förskolan följer inte längre den pedagogiska planen, barnen bara leker fritt ute pga Coronakrisen