Inlägg från: Anonym (Anonym) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Anonym)

    Graviditetspenning pga corona?

    Att vara gravid är inte en riskgrupp. Det gäller samma regler för graviditetspenning för dig som alla andra, och det är väl sex veckor före bf. Det finns ett flertal yrken som träffar många fler än dig, och de har inte heller möjlighet att gå hem hur tidigt som helst. Du kan alltid försöka men räkna inte med att lyckas.

  • Anonym (Anonym)
    Hunny B skrev 2020-11-26 14:13:49 följande:
    Jag vet att gravida inte klassas som riskgrupp. Enligt HR skulle det troligtvis gå igenom men jag tyckte det lät lite för bra för att vara sant så ville höra om andras erfarenheter. Har hört om personal i förskolan som fått beviljat men de har ju svårare att hålla distans så där är det ju mer logiskt.

    Enligt Försäkringskassan:

    "När du är gravid kan du ha rätt till graviditetspenning om det finns risker i din arbetsmiljö. Det är din arbetsgivare som ansvarar för din arbetsmiljö. Det innebär att när du är gravid gör din arbetsgivare en riskbedömning enligt arbetsmiljölagen (1977:1160) och Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2007:5). Detta ansvar har arbetsgivaren alltid.

    Coronaviruset är klassat som ett smittämne i riskklass 3 enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2018:4) om smittrisker. Det innebär att arbetsgivaren gör en riskbedömning av din arbetsmiljö precis som i normala fall. Arbetsgivaren bedömer endast din arbetsmiljö, inte om du har andra riskfaktorer som gör att du ska vara mer försiktig enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer."

    www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler
    Och ingen av mina lärarkollegor som träffar flera hundra elever har fått igenom nåt liknande, trots högljudda protester. Inte på andra skolor heller som vi har kontakt med. Vi har redan tagit upp frågan med facket och det är ungefär lika illa överallt.

    Lycka till är allt jag kan säga.
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (G) skrev 2020-11-26 16:19:04 följande:
    Har ag då kryssat i att de förbjuder arbete?
    Antagligen inte, det finns ju ingen grund.
Svar på tråden Graviditetspenning pga corona?