• EliS86

    Huvudomfång första 3 mån

    Har de alltså lyft detta som något de vill undersöka vidare? Eller bara nämnt det utan att tänka på vilken oro det kan skapa? Bifogar tillväxtsdata på dotterns huvudomfång med start från 20191005 (raden längst ner).

    Jag tänker att det dels kan vara mätfel och dels kan det väl variera hur skallen och fontanellen och allt utvecklas?

    Är absolut inte utbildad i detta men var ex helt ovetande om att barn kan ha överlappande skallben vid födseln (dotterns hade som en tredelad skalle med tydliga/kännbara överlapp som sedan slätades ut vartefter skallen expanderade.

    Jag har inte tagit några mått så seriöst så länge de inte avvikit kraftigt från dotterns egna kurva. Tycker framförallt att om de nu ska yttra sig om en avvikelse så måste de följa upp direkt med åtgärd ex remiss till specialist.

    Hoppas allt går bra!

  • EliS86

    Riktigt uselt hanterat av bvc! Kan ni byta?

    Skulle också konsultera typ Knodd (app) för barnavård där de kanske kan lugna. Har öppet dygnet runt och är gratis.

    Alltså bvc barnsjuksköterskor är inte direkt läkare. De har ibland värdefull erfarenhet men kan verkligen sakna en professionalitet ibland så för mig är de alltid en andrahandskälla.

    Hoppas personer med erfarenhet av detta hör av sig och kan lugna med lyckliga slut! Skulle försöka fokusera på om barnet i övrigt verkar välmående och utvecklas.

  • EliS86
    Nojigaföräldern skrev 2021-08-21 20:29:37 följande:

    Ja helt uselt och det här känner jag var droppen efter en rad kommentarer o dyl. Självklart är det viktigt att de håller koll så barnet utvecklas som det ska men de får ju bete sig lite rimligt. Barnet är superglad och pigg, rullar runt, står helst och vill annars gärna sitta upp. Bubblar massor med olika små ljud och har skrattat några ggr. Utvecklingen är det alltså inga fel på utan det är endast huvudet som växer långsamt men har ju nu plöjt internet och läst en hel del om mikrocefali och har förstått att många barn utvecklas helt normalt upp till ett års ålder innan de börjar halka efter så det lugnar mig liksom inte alls.


    Ja jag skulle definitivt byta, till varje pris..

    Vad jag kan läsa mig till om primär mikrocefali (ex socialstyrelsen) så kännetecknas det av medfött litet huvud, dvs inte normalstort som sedan avstannar i tillväxt?
  • EliS86

    Förstår att du säkert läst på betydligt mer ingående så ska inte börja ställa massa frågor av nyfikenhet men jag hoppas iaf att du får snabb remiss till specialist och att allt visar sig var helt normalt.

    Har en vän vars bebis fick utredas för misstänkt kraniosynostos (då var det neonatal-sköterskor som misstänkte så kändes extra befogat) men det visade sig inte vara något alls och barnet är fullt friskt idag. Såklart ett helvetet för föräldrarna under utredningstiden men det finns lyckliga slut!

  • EliS86

    Ok vad skönt ändå! Så enligt barnläkaren är allt normalt eller ska de göra någon uppföljning?

    Hoppas fler hör av sig med goda exempel

  • EliS86
    Nojigaföräldern skrev 2021-08-25 22:55:27 följande:

    Jo fast de sa också att de skulle fortsätta hålla koll på hennes huvud men alltså man mäter ju alla barn så varför det skulle påpekas vet jag inte. Kanske bara är överkänslig då man blivit så uppskrämd


    Såklart man analyserar varje ord som sägs och allra om inte är bekräftat lugnande blir lätt motsatsen antar jag. Men det låter ändå som att allt såg så pass normalt ut att de inte ser anledning att gå vidare med ex röntgen osv. Skulle jag ta som ett mycket gott tecken!
Svar på tråden Huvudomfång första 3 mån