Inlägg från: Anonym (Mamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mamma)

    1,5 åring är helt hysterisk vid nattning

    Varför tvingar ni honom att sova i en spjälsäng då? Testa att ta bort ena sidan så han känner sig mindre instängd. Eller ge honom en vanlig säng, man behöver ju inte ha ben på den från början så han riskerar att ramla ur. Har han eget sovrum eller sover ni i samma? Det kan vara en trygghetssak att tänka på också.

    När han blir så där hysterisk har ni en skyldighet att förhindra honom från att göra sig illa! Det är inte frågan om att ni inte "får", plocka upp och håll honom så han inte kan skada sig eller er, tills han lugnar ner sig. Prata mjukt med honom under tiden. Samma sak dagtid när han slår ansiktet mot något hårt, det är ju rena vansinnet att bara stå och titta på! Om han kastar saker får ni lyfta bort honom från platsen tills han lugnat ner sig.

    Han har ett självskadebeteende och är utåtagerande redan nu, och om ni inte stoppar det nu så kommer det att eskalera. Han pratar inte än och har inte orden att uttrycka sig med ordentligt, och dessutom väldigt låg självkontroll. Hjälp honom genom att sätta ord på hans känslor, visa empati. Han mår dåligt!

  • Anonym (Mamma)
    Amsume skrev 2021-10-03 10:52:29 följande:
    Okej lugn nu. Har jag sagt att vi bara tittar på? Självklart hindrar vi honom från att göra sig själv illa. Jag plockar upp honom från sängen kanske tre gånger för att lugna, sen tillbaka ner. På dagarna plockar jag upp och kramar honom när han försöker slå sig själv.
    Ja faktiskt låter det som att ni bara står och tittar på när du beskriver det så här:
    Amsume skrev 2021-10-03 10:41:58 följande:

    När han är så här upprörd för vi inte röra honom, då eskalerar det fullständigt där han försöker bitas eller så slår han huvudet hårt i spjälorna.



    Fortsätt krama och hålla om, han har stora känslor han inte klarar av att hantera själv än. Det här måste stoppas i tid!
  • Anonym (Mamma)
    Glinda från Oz skrev 2021-10-03 10:55:30 följande:
    Ts säger att det blir värre om de håller om honom. Barn med autism tillexempel reagerar annorlunda än neurotypiska barn, att bli fasthållen eller hållas om kan kännas som ett övergrepp som bryter all tillit till föräldrarna och dessutom lär barnet att dess egna gränser saknar betydelse. Man vinner alltså inget på att göra så.
    Det spelar ingen roll om ett barn har en diagnos, vilket man inte ens sätter på så små barn, de måste ändå hindras från att skada sig själva.
  • Anonym (Mamma)
    Glinda från Oz skrev 2021-10-03 11:50:45 följande:
    Ett barn blir inte autistisk i samband med att en diagnos sätts, det är något man föds med. Oftast väntar man tills barnet har fyllt 3 år innan man sätter en diagnos men det går att se tecken långt innan.

    Man hindrar inte ett barn från att skada sig själv genom att skada barnet själv. Skulle ts börja slå barnet skulle barnet garanterat sluta slå sig själv men det är ingen lösning, det är att göra saken värre. Ts behöver hjälp av en professionell för att hantera situationen.
    Man skadar inte ett barn genom att hålla dem från att skalla hårda ytor eller bita andra. Varför tar du ens upp barnmisshandel på det...? Sjukt. Och nej, ts behöver ingen professionell hjälp i det här läget. Det kommer hon garanterat kunna klara av själv, med lite sunt förnuft och stöttning från omvärlden, t ex genom att be om råd och få nya insikter, som hon gör nu.
  • Anonym (Mamma)
    Glinda från Oz skrev 2021-10-03 13:12:26 följande:
    Är barnet autistiskt så kan det kännas som att bli misshandlad. Min bror har autism och skulle mycket hellre ha blivit slagen än omhållen i en sådan situation.

    ts har försökt själv och det har bevisligen inte gått bra alls. Att söka hjälp är inget misslyckande, det är ingen motsättning att få både professionell hjälp och stöttning från sin omgivning. 
    Amsume skrev 2021-10-03 12:19:41 följande:
    Nu tror inte jag att mitt barn har autism. Har läst att barn i den här åldern kan ha en tendens till att skada sig själv i ett sätt att få sin vilja igenom eller för att få uppmärksamhet av föräldrarna. Det är ju ett väldigt obehagligt beteende att bevittna och jag tycker det är svårt att hantera och bemöta. Om jag tar upp honom och kramar eller klappar på honom så försöker han ibland bita mig eller så kastar han sig handlöst bakåt mot golvet. Jag tycker dessa situationer är svåra att hantera och du har nog rätt i att BVC kan komma med handfasta tips.
    Jag kan givetvis inte ställa en diagnos på nätet men jag tycker det är värt att ha i bakhuvudet. Jättebra att du pratar med BVC. Hoppas det löser sig Hjärta
    Jaha. Så bra att du kan tala för alla som är autister då. Vilket ts barn antagligen inte ens är.
  • Anonym (Mamma)
    Glinda från Oz skrev 2021-10-03 13:34:45 följande:
    Det har jag aldrig påstått eller ens antytt att jag kan. Hur vet du det? Du har inte ens träffat ts barn. 
    Jag litar på att ts känner sitt barn så pass väl att det i nuläget inte finns någon oro för det. Du däremot uttalar dig om hur autistiska upplever sin verklighet, vilket du inte alls har någon rätt att göra.
  • Anonym (Mamma)
    Amsume skrev 2021-10-03 14:29:57 följande:
    Tack! Har börjat nu med att ta bort ena sidan på spjälsängen, hoppas på det bästa ikväll ????
    Bra :) Förklara tanken med det för barnet också, även om han inte kan uttrycka sig själv så kanske han förstår en del av det.
  • Anonym (Mamma)
    Glinda från Oz skrev 2021-10-03 14:45:19 följande:
    Jag tycker den kommentaren är så märklig. Det här har inget med att känna sitt barn att göra. Skulle det vara så skulle vi inte behöva BVC eller läkarundersökningar, föräldrarna skulle bara komma in och berätta vad som är fel.

    Det jag säger är ingen åsikt, det står med i diagnoskriterierna i DSM- 5, det finns hur mycket som helst att läsa om det.
    Du är lustig du :)
Svar på tråden 1,5 åring är helt hysterisk vid nattning