Inlägg från: MasterNinja |Visa alla inlägg
  • MasterNinja

    YH utb. Lia praktik, nån som vet vad som gäller vid sjukdom längre tid??

    Hej
    Jag läser en yh utbildning på distans och det är snart dags för praktik i 10veckor. Har efter många om och men hittat en plats med lite hjälp.. 30min från mitt hem med bil.
    Jag har 3 barn som går på dagis och skola och är ensamstående och jag har under större delen av mitt vuxna liv haft perioder då jag får depressioner. Tyvärr. Ibland har det blivit riktigt illa och samtliga gånger har jag behövt medicinering och prata med någon professionell..
    Jag har varit frisk i ett år nu och medicinfri men senaste månaderna har jag börjat få symtom som jag känner igen sen tidigare dåligt mående. Vissa tankar. Känslor om hopplöshet och nedstämdhet och att inget känns kul. Och jag blir ofta ledsen när jag är ensam och får en del mörka tankar ibland.. Enormt trött hela tiden med.. Antagligen depression som kommer tillbaka.. Jag är en av dem som får leva med detta problem hela livet. Kommer behöva medicin i perioder hela livet antagligen.. Men ändå drar man sig för att söka ännu en gång. Man vill inte att det ska vara sant..
    Jag känner en enorm stress nu över praktiken som ska vara i 10 veckor då det dels blir en stor omställning från distansplugg till att jobba 8-17, 30-40 min hemifrån mån-fredag, och dels hur jag ska lösa allt med barnen osv.. Detta får mig bara att må så mycket sämre och jag kommer behöva söka läkare för depression snarast.. Mår skit..
    Blev långt det här men vad jag undrar är om någon vet nåt eller har erfarenhet av sjukskrivning under LIA?? Vad händer om man blir sjukskriven? Finns det nåt sätt att få slippa LIAn om man mår psykiskt dåligt och kanske läsa annan kurs eller något??
    Får panik på tanken av att lösa och orka med lian när jag mår såhär.. Utmattad och deprimerad och jag vet inte vad jag ska göra.. Nån som vet nåt? Erfarenheter? Tips?
  • Svar på tråden YH utb. Lia praktik, nån som vet vad som gäller vid sjukdom längre tid??
  • MasterNinja

    Jag ska ha videomöte med min lärare och en utbildningsledare på torsdag. Så ska vi se vad som kan göras.. Jag har räknat ut hur tider osv skulle bli och det kommer inte funka för mig och mina barn tyvärr, varken tidsmässigt eller ekonomiskt.. Jag är ju student och har barn så jag har inte de ekonomiska medlen att helt plötsligt lägga på en transportkostnad på 2-3000 i månaden.. Det är pengar som inte finns..
    Men huvudanledningen är mitt mående som är som en bergodalbana just nu och att lägga på dn sådan stor förändring nu och såpass mycket stress kommer krossa mig. Jag känner min kropp och mitt psyke och så är det.
    Det finns dock de som har haft sin lia helt på distans tidigare år har vi fått veta, så jag hoppas att man kanske kan göra något sådant. Alternativt om man läser en annan kurs under tiden eller något.. Vi ska iaf diskutera detta på torsdag..
    Situationen måste ju funka.. Och eftersom de har haft elever som gjort lia helt på distans tidigare så går det ju göra även om det inte är optimalt..
    Men en jag känner som läser samma utbildning har fått en praktik plats men där säger företaget att hon bara behöver vara på plats 1 eller 2 dagar i veckan, resten kan hon ta på distans.... Så jag menar om jag skulle få lia helt på distans så tappar jag inte så mycket i jämförelse om andra kanske bara är på plats 1 eller 2 dagar i veckan ändå. 
    Det blir troligtvis mycket enklare för mig att orka och att klara av det på distans.. Så jag hoppas det går att finna en lösning..
    Hade jag haft en partner så kunde man ju hjälpts åt dessa 10 veckor men nu är jag ensam med 3 barn.. Känns inte alls rätt att de ska behöva lida heller med 11timmars dagar på dagis o skola..

  • MasterNinja

    Jag har läst mycket om vad som gäller också och det verkar vara så att om man läser en utbildning som ska ge Kvalificerad yrkeshögskoleexamen så är det krav på att Lia ska ingå.
    Så är inte fallet dock om man läser en utbildning som bara ska ge Yrkeshögskoleexamen. Då måste man inte ha lia i utbildningen för att få examen men man kan ha det ändå naturligtvis.. Så som jag tolkar det kan jag fortfarande ta examen även om jag inte haft lia. Men det kanske är upp till skolan att avgöra, jag vet inte... Sen har jag ju lia igen om ett år och då kanske det går att lösa bättre den gången.. 

Svar på tråden YH utb. Lia praktik, nån som vet vad som gäller vid sjukdom längre tid??