Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Ta ut sin andel av arv?

    Om hon ärver det med fri förfoganderätt får hon inte testamentera bort det men kan däremot sätta sprätt på allt. Det är inte fråga om att hon ska förvalta det. 

  • FuckGoggleAskMe
    Fliselisan skrev 2022-08-14 00:04:49 följande:

    Du kan ställa den frågan helt gratis till Lawline, anonymt.

    Men hur som måste din pappa skriva ett testamente där det står att du avstår ditt arv tills hans sambo gått bort, och det ska stå att arvet är med fri förfoganderätt, (alltså ej full äganderätt) vilket innebär att sambon inte kan ge bort ditt arv i förväg som gåva till exempelvis sina barn, så inget finns kvar när du ska ärva. Hon kan däremot använda arvet till resor, köpa saker osv.

    Om hon ändå skulle ge bort gåvor till sina barn (större summor) så kommer detta regleras den dag hon själv får bort och hennes barn ärver mindre och du får det du ska ha efter en din far.

    Men jag rekommenderar att du kollar på lawline för ett korrekt och utförligt svar.


    Ja, fast sätter människan sprätt på både pappans arv och sina egna pengar, finns det ingenting kvar. Det kan i testamentet stå en önskan om att TS inte tar ut sin laglott på en gång, men det är inte bindande utan TS får bestämma. 
  • FuckGoggleAskMe

    Det finns ju mellanting mellan allt och inget. Han kan testamentera tex 25% av huset (50% av hans del) till henne med fri förfoganderätt (det får ni sen när hon dör) och skriva som sin yttersta vilja att hon får nyttjanderätt till sin död, plus testamentera annat till barnen. Eller något liknande.


    Kan vara bra om ni också äger en bit av huset direkt om hon nu är ekonomiskt oansvarig så hon inte säljer till underpris eller något annat underligt. Om hon ärver hans halva av huset kan hon ju sen sälja huset på en gång och satsa på pyramidspel för pengarna. 

Svar på tråden Ta ut sin andel av arv?