Inlägg från: Anonym (Hrv) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hrv)

    Om alla människor är lika mycket värda - varför har då inte alla människor samma lön?

    Vad är det som gör att Sverige är ett välfärdsland? Är det skickliga sophämtare? nej, det är ju teknisk utveckling. Därför borde mer pengar gå till den sektorn och folk som arbetar inom yrket. Arbetarlönerna borde hållas nere mer.

    Har som sagt ingenting med människovärdet att göra. Samhället behöver en sophämtare lika mycket som en ingenjör. Folk tjänar olika för att skapa incitament till konsumtion och vidareutveckling.

  • Anonym (Hrv)
    Anonym (Giros) skrev 2023-06-22 21:59:17 följande:
    Kvinnor är mer intresserade av människor och män är mer intresserade av saker. Således är det inte överraskande att män är överrepresenterade inom teknik och bygg medan kvinnor är överrepresenterade i vård och skola.
    "För att det bara är så" 
    Hoppsan, kvinnors yrken bara "råkade" vara lägre betalda. 
  • Anonym (Hrv)
    Anonym (KL) skrev 2023-06-22 22:34:07 följande:
    Man kan vrida o vända på saker, ta en forskare, sällan dom når fram till ett resultat, bara få som gör det, likande med ingenjörer få som presterar o lyfter fram något nytt o användbart. Ta bara Koenigsegg, han spöar Porsches ingenjörer trots att han själv inte är ingenjör, växellåda utan växlar osv, bygger en egen dubbelkopplingslåda som är dubbelt så snabb och mycket bättre, men han är ingen ingenjör och bokstavligen pissar på Ferrari/Bugatti o Porsche ingenjörer som jobbat med detta i 100 år.
    liknande med Mate Rimac, han har inte heller en märkvärdig utbildning, ändå leder han Bugatti o Porsche ingenjörer som köpt in han.

    Nu är detta bara två exempel på vanliga killar med medelmåttig utbildning som spöar flera hundra år samt flera hundra år av erfarenhet hos oändligt många ingenjörers kunnande och arbete.

    Ska man dra ner lön för dessa stall av ingenjörer och 100 åriga erfarenheter när en vanlig snubbe kan pissa på dom? berätta vad fan har ni gjort det senaste 100 åren? är ni inte utbildade.
    Innovation är sånt som driver ett land framåt. Även entreprenörer som saknar akademisk utbildning är kapabla till sånt. Därför behövs en löneskillnad för att skapa incitament. "Vanliga" arbetare borde inte ha samma lön som ingenjörerna. Arbetarna inom koenigsegg borde ha "arbetarlöner" som skiljer sig från ingenjörerna i stallet.
  • Anonym (Hrv)
    Anonym (KL) skrev 2023-06-22 23:48:12 följande:
    Vi kan ta ex byggnadsarbetare, oftast är det inte ingenjörer som kommer på dom flesta smarta lösningar, oftast är det arbetarna själva, vi gör så här, det går snabbare och det blir bättre.

    Ingenjörer anpassar sig ofta efter detta, inser själva, dom har rätt, det går snabbare och blir bättre.

    Vem ska ha hög lån då?

    Ingenjörer är inte så smarta som du vill tro.
    Det finns fler anledningar till att hålla nere arbetares löner. "Ingenjörer" och "byggnadsarbetare" är bara beskrivande exempel. Men jag hoppas du förstår vad jag menar.

    Om en byggnadsarbetare börjar tjäna lika mycket som en ingenjör, då kommer incitamenten för byggande att avstanna. det ser vi nu, det krävs omfördelning av pengar för att få igång byggandet. Blir en negativ spiral. 
  • Anonym (Hrv)
    Anonym (KL) skrev 2023-06-23 01:20:19 följande:
    Så är det inte riktigt, en ingenjör har inte så mycket högre lön.

    Tar man själva lönekostnaden vs totalen av byggnaden brukar det hamna på bara någon procent som är själva lönekostnader.

    Många större byggföretag äger betongstationer , asfalt, fönstertillverkare osv  dessa kostnader presenteras i respektive företag, men storföretaget kvitterar ut totalen, men via olika konton.

    En ingenjör borde ha högre lön. Om alla grupper i samhället tjänar ungefär lika så avstannar rörelserna/ konsumtionen. I Sverige så målar du hellre om själv än anlitar någon exempelvis. Sen så försöker det jämnas ut med rotavdrag. 


    Det finns skäl till att de stora byggföretagen nästan har ett oligopol. Lönerna läggs på i långa led, från skogsbruk till cement. Att köpa från utlandet är ofta billigare, vilket leder till färre arbetstillfällen i Sverige.

  • Anonym (Hrv)
    Xlr8 skrev 2023-06-23 03:10:25 följande:
    Nja senaste 20 åren har jag sett massa försök med utländsk arbetskraft,
    Och outsourcing av högteknologiska produkter. 
    Resultat är sällan billigare, då svenskar måste göra om jobbet eller passa utländsk arbetskraft/fabriker som om det vore dagisbarn. 
    Pm det går bra så blir det så marginellt billigare att det varit mer ekonomiskt fördelaktigt att använda kostnads skillnaden som pr kostnad.

    Det är ju fördelaktigt för ett land om arbetskraften samt material kommer från landet. Idag så är allt så dyrt att allt försöker outsourcas. 


    För att det är fel på systemet. Svenskar vill naturligtvis ha råd med bra hus. Även husen i landet räknas som ett lands tillgångar.

    Du vill att husen och utbildningen, vidareutvecklingen, ALLT inom landets gränser håller en hög standard. satsar du på att arbetarlönerna ska vara i nivå som akademiker så satsar du även på ett land med arbetare som får svårt att konkurrera globalt.

  • Anonym (Hrv)
    Anonym (Giros) skrev 2023-06-23 07:36:33 följande:
    Du undrade varför kvinnor och män sökte sig till olika yrken. Jag förklarade delvis varför.

    Sedan är även män mer intresserade av pengar.
    Nej, jag förstår varför män och kvinnor söker sig till olika yrken. Handlar om en kvarleva, där mannen stod för inkomsterna till hushållen, kvinnor jobbade för lite extrapengar. Den tidigare änkepensionen är också en kvarleva från den tiden.

    Det ser vi än idag. Men då tvåsamheten inte är ett lika vanligt koncept idag så vållar det problem i samhället. Både män och kvinnor är lika viktiga. Männen i arbetaryrken tjänar betydligt mer än kvinnor i arbetaryrken. Bidrag och avdrag måste till för att jämka den orättvisan. Jag känner mig inte så lockad att bidra till arbetarmännens oskäliga lönepåslag. Vill hellre ha lägre skatter.
  • Anonym (Hrv)
    nattuw skrev 2023-06-24 13:58:06 följande:
    Bidrag är ett tecken på ett civiliserat samhälle där de som är starkare tar hand om de som är svagare.
    Men det är ju det jag pratar om. Det är fel i ekvationen, eftersom det inte ens borde existera.

    Bidrag är en justering av intäkter. En heltidsarbetande borde inte behöva ha bidrag eller avdrag.
  • Anonym (Hrv)
    Sk007 skrev 2023-06-24 14:48:27 följande:

    Tar man Rutavdrag som exempel så ser en klasssisk modell här där jag bor ut som så att ett städföretag har billig utländsk arbetskraft som utför hemstäd och de som tycks ha råd med det. Rutavdrag görs vilket belastar alla skattebetalare, medans städföretaget gör en bra vinst och städarna tjänar relativt lite pengar.
    Skulle personalen få ännu lägre lön är jag ganska övertygad om att priset till kund inte skulle sjunka, däremot ökar företagets vinst.

    Samma sak gäller inom byggbranschen. Skulle lönerna sänkas skulle företaget tjäna mer pengar.
    Men det är väl lite det som verkar  vara poängen. Ju färre som tjänar mycket pengar desto bättre.
    Ja, det är ytterligare ett problem. Färre personer ska också göra fler personers jobb. Ta vården exempelvis. Äldre dog i drivor under covid på grund av underkapacitet och vinster. Där har upphandling från kommuner ett ansvar med sina "skall" krav. Samma med bygg. Idag importeras även billig arbetskraft från polen. Även inom ingenjör och konstruktion. Vilket innebär högre vinster. Ett "skall" krav borde vara att företagen ska anlita människor inom Sveriges gränser inom si och så procent.

    En förändring av lagstiftning angående skall krav och offentlig upphandling borde ske 
  • Anonym (Hrv)
    nattuw skrev 2023-06-26 16:03:37 följande:
    Det är ingen ekvation, det handla om med medmänsklighet. Såna som jag betalar lite mer så att de som har det sämre kan få det lite bättre.
    Varför ska de som har det lite sämre ens ha det lite sämre från början? Varför kan dessa individer inte ha en skälig lön utan att det ska omfördelas? Anledningen till att det omfördelas är ju för att mer pengar oskäligt går till andra yrkesgrupper från början.

    Du har fortfarande inte tänkt djupare i ämnet. En arbetarlön borde gå att ha en dräglig pension och försörja ett ensamhushåll på, UTAN att bidrag flyttas över.

    Därför är det fel på ekvationen.
Svar på tråden Om alla människor är lika mycket värda - varför har då inte alla människor samma lön?