Inlägg från: Carolatom07 |Visa alla inlägg
  • Carolatom07

    Har alla det såhär tufft med maten? (Ekonomi)

    Mycket mat har blivit svindyr. Förstår inte hur folk får ekonomin att gå ihop, särskilt med tanke på även kraftigt höjda el- och bensinpriser.

    Potatis ligger dock fortfarande på ungefär samma pris, så brukar satsa på maträtter med potatis. Även morötter är ju fortfarande billiga.

    Minns när man kunde köpa 1kg makaroner för bara 3kr på dåvarande matbutik Exet i Västervik (i slutet på 90-talet). Idag är lägstapriset på pasta 15kr för 500g.

    Tomater ska vi inte tala om. 69kr/kg på ICA Kvantum senast jag kollade.

    Kött köper jag bara till extrapriser. Falukorv är fortfarande relativt billigt i vissa kedjor.

  • Carolatom07
    Anonym (Lollo) skrev 2023-03-10 07:01:27 följande:

    Du måste ju byta jobb och arbeta mer. Precis alla skulle ha svårt att klara ekonomin på ynka 12 000 kr i månaden, det är en fruktansvärt låg lön. Lönen ska ju inte bara precis räcka till det du behöver idag utan också räcka till att bygga upp en buffert och pensionsspara. 
    Din största prio måste vara att öka dina inkomster! Jag har själv jobbat som timmis i vården men det är ju inte hållbart i längden. Pluggade i tre år till sjuksköterskor och har nu en fast månadslön på över 40 000. 


    Jag har bara ett par tusen mer och jag klarar mig alldeles utmärkt, och lyckas dessutom spara undan lite varje månad. Allt handlar om prioriteringar.

  • Carolatom07
    Anonym (cynisk arbetsmarknad) skrev 2023-03-10 14:47:58 följande:
    Vilken idiotkommentar. Hur vet du det? Människor har väl olika utgifter beroende på kroppsbehov, livssituation, hälsa mm. Jag som har toppensyn kanske inte behöver lägga 5000 på nya glasögon eller göra en rotfyllning mitt i som spräcker budgeten flera månader framåt. Jag kanske inte har några rika föräldrar eller anhöriga som kan låna ut pengar i kris. För låg inkomst för att få låna i bank osv.

    Såna här kommentarer kan endast komma från någon som levt för länge i bekvämlighetssjukan.
    Pg.a att många inte lyckas prioritera i sin ekonomi, har vi fått program som Lyxfällen. Det finns något som heter högkostnadsskydd. Glasögon är inte något du köper varje månad utan något du köper en gång som varar länge, tills det är dags att byta ut dem efter ett antal år.

    Mina föräldrar var fattigast i min klass när jag gick i grundskolan och jag var ofta avundsjuk på mina klasskamrater vars föräldrar kunde köpa dem det mesta som de ville ha. Vi hade ändå mat på bordet varje dag, även om det blev lite si och så med klädinköp (vi fick ofta ha avlagda kläder). Farsan var alkoholist så mycket pengar gick till alkohol, men ändå klarade vi oss, även om det var nätt och jämnt.

  • Carolatom07
    Anonym (Men vad är det jag vill ha??) skrev 2023-03-13 14:27:15 följande:

    Blir lite trött på allt gnäll om vad man anser vara en rättighet att köpa. 
    Rätta mun efter matsäck. Köp det du har råd med. 
    ALLA har råd att köpa mat, men man måste tänka lite själv och jobba lite för det. 
    Att inte ha råd att baka bröd är ju bara patetiskt, går att baka en brödlimpa för 5kr. 

    Sen undrar jag var olika gränser går för att man inte har råd med det man vill.
    Jag vill helst ha wagyukött men får nöja mig med fläskkotlett ibland. 
    Sallad, gurka o tomat skulle jag aldrig på för mig att köpa vintertid det är ju absolut ingen smak.
    Lär er handla på rätt sätt och lär er laga mat utan 1000 olika ingredienser så kommer ni att spara massor. 


    Om fler tog sig orken och motivationen att baka bröd och odla egna grönsaker (i den mån de har utrymme) så skulle mycket vara vunnet. Sen finns det en sorts allmän inställning att det alltid måste vara något i köttväg till potatisen, pastan eller riset. Där går att improvisera på många sätt och kött är ju bland de dyraste matvarorna idag. Själv gör jag mycket soppor, med olika ingredienser i. Att inte slänga överbliven mat utan frysa in resterna. Undvika att gå på restaurang oftare än man har råd med, även om det är "skönt att slippa laga maten själv".

    Det här med att många tycker: "Ja, men man måste ju få unna sig", kan bli en tankefälla.

Svar på tråden Har alla det såhär tufft med maten? (Ekonomi)