• Anonym (Mat)

    Har alla det såhär tufft med maten? (Ekonomi)

    Jag har haft det tufft med att köpa mat. Jag jobbar tim och oftast får jag 12 tusen kronor efterskatt. Men just förra månaden, fick jag så pass lite jobbpass att jag har snålat mer än vad jag brukar.

    Det slog mig om att jag har alltid haft det tufft med att köpa mat. Jag gillar att laga mat och skulle hemskt gärna göra mina favoriträtter, som jag älskade att göra när jag var liten. Bland annat saknar jag hembakade bröd och det har jag inte gjort sedan jag var barn i princip. Just p.g.a att jag det blir för mycket i kostnaderna. Jag kan väl köpa, visst. Men det ger konsekvenser. Så då köper jag bara det som kan mätta min mage, samtidigt som jag tänker på nyttigheterna. Jag försöker leva ett hälsosamt liv, men samtidigt kan jag inte köpa alla frukter och grönsaker. Så då skippar jag dem som kostar dyrast, förstås.

    Har alla det såhär tufft? Att man inte köper allt som finns i butiken. Man köper bara det som känns nödvändigt? Annars får man skylla sig själv efteråt, helt enkelt. Eller har vissa det så pass bra, att man kan köpa vad som helst, utan att det påverkar någonting alls?

    Jag brukar ibland drömma mig bort till den sitsen och livet där jag har råd med alla ingredienser, som jag kan köpa för att laga den maträtten jag vill :)

  • Svar på tråden Har alla det såhär tufft med maten? (Ekonomi)
  • Kvittning

    Vi har höga inkomster och kan köpa det vi vill, men det har alltid gett mig en viss ångest att köpa dyr mat så det är något jag alltid varit väldigt prismedveten om ändå. 

    Men jag förstår verkligen inte det där du skriver om att du inte har råd att baka bröd. Jag bakar eget bröd just för att det är så mycket billigare än att köpa (och sedan ofta godare också, men det är för att det är billigare som jag börjat). 

  • Anonym (sjukpensionär)

    Jag är sjukpensionär, jag får ut 12500 efter skatt, inklusive bostadstillägg.

    Min regel är att jag får handla för 100 kr varje dag, inklusive hygien och städ och allt övrigt. Det är delvis ett sätt att komma ut, jag går alltså och handlar nästan varje dag. Ibland blir summan jag handlar för 0 och jag sparar lite av det överskottet för att ha råd bland annat med grytkött om jag är sugen på gryta eller något annat som är lite dyrare. 

    Till ett brödbak går inte så mycket pengar och det räcker till mycket bröd. Jäst och mjöl kostar 25 kronor. Behöver jag köpa salt och olja kostar det ytterligare 50 kronor. Då avrundar jag uppåt. Vill jag då också lyxa till det med lite brödkryddor, eller finare olja, mjölk, sirap eller annat mjöl så finns 25 kronor extra för det. 

    Men nej, inte alla har det så tufft som du. 

  • Carolatom07

    Mycket mat har blivit svindyr. Förstår inte hur folk får ekonomin att gå ihop, särskilt med tanke på även kraftigt höjda el- och bensinpriser.

    Potatis ligger dock fortfarande på ungefär samma pris, så brukar satsa på maträtter med potatis. Även morötter är ju fortfarande billiga.

    Minns när man kunde köpa 1kg makaroner för bara 3kr på dåvarande matbutik Exet i Västervik (i slutet på 90-talet). Idag är lägstapriset på pasta 15kr för 500g.

    Tomater ska vi inte tala om. 69kr/kg på ICA Kvantum senast jag kollade.

    Kött köper jag bara till extrapriser. Falukorv är fortfarande relativt billigt i vissa kedjor.

  • Anonym (byt jobb)

    Men skaffa dig ett jobb där du har en heltidstjänst med vettig månadslön. Att gå runt som timanställd är ju ingen framtid. 

    Vi köper den mat vi vill och funderar sällan på priset. 

  • Anonym (sjuk)
    Anonym (byt jobb) skrev 2023-03-09 20:11:14 följande:

    Men skaffa dig ett jobb där du har en heltidstjänst med vettig månadslön. Att gå runt som timanställd är ju ingen framtid. 

    Vi köper den mat vi vill och funderar sällan på priset. 


    Alla kan inte byta jobb eller har möjlighet till det av flera orsaker. Vet många som arbetar deltid för hälsans skull efter ex utmattning. Tänk dig för innan du hugger någon i ryggen för att de inte jobbar heltid. 
  • Anonym (cynisk arbetsmarknad)
    Anonym (sjuk) skrev 2023-03-09 20:18:43 följande:
    Alla kan inte byta jobb eller har möjlighet till det av flera orsaker. Vet många som arbetar deltid för hälsans skull efter ex utmattning. Tänk dig för innan du hugger någon i ryggen för att de inte jobbar heltid. 
    Vet du hur få arbetsgivare som erbjuder heltid numera? Vad tror du avtalsrörelsen detta året handlar om? Förbud mot HYVLING och allas rätt till HELTID. 80 % av alla (främst kvinnoyrken) som jobbar inom handels hotell, restaurang, vård & omsorg får bara timmar trots att de vill jobba heltid. Läs på innan du yttrar dig om saker som du uppenbarligen inte har en aning om.
  • Anonym (cynisk arbetsmarknad)
    Anonym (byt jobb) skrev 2023-03-09 20:11:14 följande:

    Men skaffa dig ett jobb där du har en heltidstjänst med vettig månadslön. Att gå runt som timanställd är ju ingen framtid. 

    Vi köper den mat vi vill och funderar sällan på priset. 


    Det borde ju ha gjort dig lite mer ödmjuk och tacksam över dina extrema privilegier. Men INTE...ta dem inte för givna...en dag kanske karma biter dig i hybristån.
  • Anonym (byt jobb)
    Anonym (cynisk arbetsmarknad) skrev 2023-03-09 20:31:52 följande:
    Vet du hur få arbetsgivare som erbjuder heltid numera? Vad tror du avtalsrörelsen detta året handlar om? Förbud mot HYVLING och allas rätt till HELTID. 80 % av alla (främst kvinnoyrken) som jobbar inom handels hotell, restaurang, vård & omsorg får bara timmar trots att de vill jobba heltid. Läs på innan du yttrar dig om saker som du uppenbarligen inte har en aning om.
    Men alltså. Det finns ju hur många yrken som helst utanför vårdsektorn. Jag känner nog ingen som jobbar deltid mot sin vilja...
  • Anonym (sjukpensionär)
    Carolatom07 skrev 2023-03-09 20:01:55 följande:

    Mycket mat har blivit svindyr. Förstår inte hur folk får ekonomin att gå ihop, särskilt med tanke på även kraftigt höjda el- och bensinpriser.

    Potatis ligger dock fortfarande på ungefär samma pris, så brukar satsa på maträtter med potatis. Även morötter är ju fortfarande billiga.

    Minns när man kunde köpa 1kg makaroner för bara 3kr på dåvarande matbutik Exet i Västervik (i slutet på 90-talet). Idag är lägstapriset på pasta 15kr för 500g.

    Tomater ska vi inte tala om. 69kr/kg på ICA Kvantum senast jag kollade.

    Kött köper jag bara till extrapriser. Falukorv är fortfarande relativt billigt i vissa kedjor.


    Potatisen här har gått upp 5 kronor sen i oktober. Morötterna har håtg upp 3 kr. Däremot kostar ett halvkg fusilli bara 9 kr och jag får tomater för 30 kr/kg. Paprika dock. Där snackar vi dyrt. Nära 190 kr/kg för röd, 140 för gul, som är billigast just nu. På mitt Coop, då. 
  • Anonym (Hull)

    Försöker vara mer ekonomisk när jag handlar och hoppar över vissa saker som blivit extremt dyra och byter ut vissa grönsaker osv.


    Har börjat planera maträtter efter det som är på extrapris den veckan och köpa på mig basvaror (som favorit brödet, krossade tomater, färs, pasta, bregott, majs, tacos grejer mm) när det är extrapris. Fryser in, fyller upp med torrvaror så blir friheten större och måltiderna billigare när suget efter nått speciellt slår in.

Svar på tråden Har alla det såhär tufft med maten? (Ekonomi)