Inlägg från: Anonym (baradu) |Visa alla inlägg
  • Anonym (baradu)

    Ta hand om sjuk förälder?

    Ida83 skrev 2023-03-29 09:49:49 följande:
    Ta hand om sjuk förälder?

    Vad är rimligt att förvänta sig av barnen när föräldrarna blir sjuka och gamla? Det finns kanske inget enkelt svar, men jag känner att jag har svårt att möta min sjuka förälders förväntningar. Hur mycket hade ni hjälpt till eller hur mycket gör ni om ni har en sjuk och/eller gammal förälder? Jag jobbar och har barn varav ett är drygt ett år så det är mycket som det är att få ihop livspusslet. Pratar med min förälder flera gånger varje dag, men har svårt att fysiskt närvara och hjälpa till då det är en bit att åka. Det är inte alls omöjligt att ta sig fram och tillbaka med det tar flera timmar. Är det rimligt att förvänta sig att jag tar ledigt från jobbet akut samma dag för att hjälpa till att hämta mediciner? Borde arbetsgivaren vara ok med det? Jag har ofta möten internt och med klienter som i så fall behöver bokas om. Jag försöker hjälpa till så att hemtjänsten ska ta hand om det som inte fungerar men upplever att det finns förväntningar om att jag ska fixa en del av detta. Jag älskar min förälder, men känner samtidigt att jag har mycket som det är med min egen familj.

    Hur resonerar ni kring detta? Hur ska jag tänka och hur ska jag göra? Tacksam för tips och råd.


    Egentligen tycker jag inte att man har några skyldigheter alls mot en förälder. Men man kanske vill för att man känner kärlek till dem och vill ge dem tid och engagemang. 

    Däremot svårt om man som du jobbar, har ett litet barn och dessutom en bit att åka. Då känns det inte särskilt kärleksfullt av föräldern att förvänta sig av dig att du ska orka med även deras behov. 

    Hur är er relation i övrigt? Har du ens lust att hjälpa din förälder eller är det bara skuldkänslor och förväntningar som du egentligen inte vill eller kan uppfylla? 

    För min del skulle jag lägga noll och ingen tid alls på någon av mina föräldrar. Vi har ingen vettig relation och har aldrig haft, varken när jag var barn eller sedan jag är vuxen. Min man däremot har en fin relation med sina föräldrar och vill gärna hjälpa dem så mycket han kan. 
  • Anonym (baradu)
    Ida83 skrev 2023-03-29 12:48:00 följande:

    Tack för alla svar! Jag vill gärna hjälpa men känner att det för det mesta blir ett val mellan min förälder och mina barn/jobbet. Det är på gång med hjälp via hemtjänst etc, men min förälder vill helst inte ha hjälp från dem och det drar ut på tiden. Det blir mycket släcka bränder och svårt att få igång långsiktiga lösningar som fungerar. Till exempel ekonomin som behöver styras upp akut på grund av inkasso kronofogden flera gånger per år, men min förälder vill bara ha hjälp med inbetalningar och absolut inte ha god man. 


    Du kanske måste ha att lite jobbigt samtal med din förälder om helheten och vilka möjligheter du har att hjälpa i vardagen. Beskriv att du vill men inte riktigt mäktar med och fördelarna med att få hemtjänst, god man och annat stöd. 

    Många äldre är som din förälder, men till slut måste de flesta ändå inse att viss hjälp behövs. Om inte annat för att inte anhöriga ska gå in i väggen.
  • Anonym (baradu)
    Ida83 skrev 2023-03-29 12:55:48 följande:
    Det är framförallt min förälder som vill ha hjälp från mig (och mitt syskon) men det finns även förväntningar från kommunen att anhöriga ska göra storstäd eller betala för det innan hemtjänsten kan börja med regelbunden städning. Det är mycket som ska städas och jag ser inte riktigt att jag kan skaffa utrymme för att göra en sådan städning. Har kollat hur mycket det kostar via städfirma och det är ca 15-20 000 vilket jag känner är mycket att betala. Jag har pengarna på sparkonton, men de är tänkta till semester, renovering och annat som man normalt sparar till. Får även dåligt samvete för att jag inte bara ställer upp och betalar då kommunen har det som krav för att hemtjänsten ska städa. Min förälder kan inte betala själv då pengarna går till allt möjligt annat. Vet inte hur man ska lösa detta.
    Allt det du skriver här låter fullständigt orimligt! Jag skulle vägra totalt!

    Alla har inte ens anhöriga, och även de måste ju kunna få hemhjälp etc utan att nån ska storstäda gratis innan. Inte ska du behöva ta av ditt eget sparande heller för att täcka en sån kostnad. Det får ju antingen tas från din förälders pengar och om såna pengar inte finns så får det vara. 

    Jag skulle bara säga blankt nej, inga ytterligare förklaringar. Bara nej, det kan jag inte göra. Punkt. 
  • Anonym (baradu)
    Ida83 skrev 2023-03-29 14:53:24 följande:
    Socialtjänsten är inkopplad efter en orosanmälan och jag har varit i kontakt med ett flertal personer vid flera tillfällen. Man kan ansöka om ekonomiskt bistånd för sanering men det kommer med största sannolikhet inte beviljas då inkomsten inte är så låg. Den är inte bra men inte så låg att kommunen kommer att hjälpa till ekonomiskt. Tyvärr går pengarna till annat och det kan vi inte styra över. Socialtjänten har varit tydlig med att det är anhöriga som står för grovstäd/sanering.

    Det handlar inte riktigt om hoarding men det har inte slängts och städats på mycket länge. Vi har inte varit medvetna om hur det har legat till då min förälder inte har velat ta emot besök på flera år utan vi firar alltid högtider hos oss.
    Socialtjänsten kan absolut inte kräva det av er! Föräldrar har skyldigheter gentemot minderåriga barn, makar har skyldigheter gentemot varandra, men inga andra vuxna har skyldigheter gentemot andra vuxna oavsett eventuellt släktskap. 

    De försöker lura er att ni har skyldigheter för att slippa undan kostnader själva. Däremot kan de ju kräva kostnaden av din förälder om denne nu har en inkomst som inte år så låg. Detta oavsett om pengarna går till en massa annat som ni inte styr över. Men det får socialtjänsten ju se över med den det berör, inte er anhöriga, kanske genom god man eller annat som riktar pengarna dit de behövs. 
  • Anonym (baradu)
    Ida83 skrev 2023-03-29 14:59:15 följande:
    Vi försöker med det så gott det går, men min förälder ställer in mötena med hemtjänst och socialtjänst på grund av sjukdom. Vill inte släppa in någon i lägenheten.
    Du kan bara göra så mycket, sen måste det till att din förälder tar emot hjälpen som erbjuds. Jag förstår att du vill din förälder väl och vill lösa allt och hjälpa till, men i slutändan måste det vara din förälders eget ansvar.

    Kan din förälders pengar bekosta en storstädning? Ställer hen in för att hon är sjuk eller för att hen egentligen inte vill ha hjälp/skäms över hur det ser ut hemma?
Svar på tråden Ta hand om sjuk förälder?