Inlägg från: Ida83 |Visa alla inlägg
  • Ida83

    Ta hand om sjuk förälder?

    Vad är rimligt att förvänta sig av barnen när föräldrarna blir sjuka och gamla? Det finns kanske inget enkelt svar, men jag känner att jag har svårt att möta min sjuka förälders förväntningar. Hur mycket hade ni hjälpt till eller hur mycket gör ni om ni har en sjuk och/eller gammal förälder? Jag jobbar och har barn varav ett är drygt ett år så det är mycket som det är att få ihop livspusslet. Pratar med min förälder flera gånger varje dag, men har svårt att fysiskt närvara och hjälpa till då det är en bit att åka. Det är inte alls omöjligt att ta sig fram och tillbaka med det tar flera timmar. Är det rimligt att förvänta sig att jag tar ledigt från jobbet akut samma dag för att hjälpa till att hämta mediciner? Borde arbetsgivaren vara ok med det? Jag har ofta möten internt och med klienter som i så fall behöver bokas om. Jag försöker hjälpa till så att hemtjänsten ska ta hand om det som inte fungerar men upplever att det finns förväntningar om att jag ska fixa en del av detta. Jag älskar min förälder, men känner samtidigt att jag har mycket som det är med min egen familj.

    Hur resonerar ni kring detta? Hur ska jag tänka och hur ska jag göra? Tacksam för tips och råd.

  • Svar på tråden Ta hand om sjuk förälder?
  • Ida83

    Tack för alla svar! Jag vill gärna hjälpa men känner att det för det mesta blir ett val mellan min förälder och mina barn/jobbet. Det är på gång med hjälp via hemtjänst etc, men min förälder vill helst inte ha hjälp från dem och det drar ut på tiden. Det blir mycket släcka bränder och svårt att få igång långsiktiga lösningar som fungerar. Till exempel ekonomin som behöver styras upp akut på grund av inkasso kronofogden flera gånger per år, men min förälder vill bara ha hjälp med inbetalningar och absolut inte ha god man. 

  • Ida83
    Anonym (Ann) skrev 2023-03-29 10:01:46 följande:

    Från vem kommer kravet att du ska hjälpa till mer? Hemtjänsten? Eller dina föräldrar?

    Hyr mkt man hjälper till är upp till vet och en. Allas situationer är olika. Jag tycker du ska styra upp det, hälsa på när det passar dig, t ex varann helg. Det är inte rimligt att begära att du ska ta ledigt från arbetet för att hämta medicin. 


    Det är framförallt min förälder som vill ha hjälp från mig (och mitt syskon) men det finns även förväntningar från kommunen att anhöriga ska göra storstäd eller betala för det innan hemtjänsten kan börja med regelbunden städning. Det är mycket som ska städas och jag ser inte riktigt att jag kan skaffa utrymme för att göra en sådan städning. Har kollat hur mycket det kostar via städfirma och det är ca 15-20 000 vilket jag känner är mycket att betala. Jag har pengarna på sparkonton, men de är tänkta till semester, renovering och annat som man normalt sparar till. Får även dåligt samvete för att jag inte bara ställer upp och betalar då kommunen har det som krav för att hemtjänsten ska städa. Min förälder kan inte betala själv då pengarna går till allt möjligt annat. Vet inte hur man ska lösa detta.
  • Ida83
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-03-29 13:02:28 följande:

    Det låter jättemycket! En storstädning brukar ju inte kosta mer än fyra till femtusen för en villa. Hur stort bor hon? Är det en totalsanering det handlar om? Lever din mamma av hoarding?


    Kan du i så fall kontakta socialförvaltningen? Kanske finns möjlighet att få någon typ av bidrag från kommunen? Om din mamma lever i misär, fråga hemtjänsten om de inte kan göra en orosanmälan, det brukar hjälpa till en del. 


    Socialtjänsten är inkopplad efter en orosanmälan och jag har varit i kontakt med ett flertal personer vid flera tillfällen. Man kan ansöka om ekonomiskt bistånd för sanering men det kommer med största sannolikhet inte beviljas då inkomsten inte är så låg. Den är inte bra men inte så låg att kommunen kommer att hjälpa till ekonomiskt. Tyvärr går pengarna till annat och det kan vi inte styra över. Socialtjänten har varit tydlig med att det är anhöriga som står för grovstäd/sanering.

    Det handlar inte riktigt om hoarding men det har inte slängts och städats på mycket länge. Vi har inte varit medvetna om hur det har legat till då min förälder inte har velat ta emot besök på flera år utan vi firar alltid högtider hos oss.
  • Ida83
    Anonym (U) skrev 2023-03-29 14:19:25 följande:
    Detta kan inte kommunen kräva av en anhörig.
    Tydligen så gör de det. Har fått det bekräftat av mer än en person. Det enda alternativet är att söka ekonomiskt bistånd men min förälder blir med största sannolikhet inte beviljad det.
  • Ida83
    Anonym (Ann) skrev 2023-03-29 13:13:28 följande:

    Jag tror att du och ditt syskon får sätta er ner och gå igenom vad som behöver göras och vad ni kan och vill bidra med. Sedan får ni prata med era föräldrar och säga att så här blir det.

    Bor de stort? Kanske de ska flytta till mindre. I vilket fall som helst så blir det kanske mkt att rådda i nu i början men när ni styrt upp det med hemtjänst t ex då borde det bli bättre. 


    Vi försöker med det så gott det går, men min förälder ställer in mötena med hemtjänst och socialtjänst på grund av sjukdom. Vill inte släppa in någon i lägenheten.
  • Ida83
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-03-29 12:55:41 följande:
    Ekonomin sköter jag åt min förälder. Men i övrigt är det hemtjänst och hemsjukvård som gäller. Plus att man måste vara en sorts vaktmästare. Hemtjänsten gör absolut inget åt saker som går sönder i hemmet så det måste anhöriga fixa
    Hur gör du rent praktiskt när du sköter ekonomin? Är du god man?
  • Ida83
    Anonym (U) skrev 2023-03-29 15:03:10 följande:
    Det är ändå inte något de kan kräva att ni som anhöriga ska bekosta. Stå på dig och anlita juridisk hjälp vid behov.
    Nej det kan de inte kräva men man får inte hjälp med städ via hemtjänsten om det inte är grovstädat först. Om inte vi fixar så får vår förälder inte hjälp med löpande städning.
  • Ida83
    Anonym (Kgkf) skrev 2023-03-29 15:16:08 följande:

    Dra inte ner dig själv i botten pga föräldern. Är ganska säker på att den inte vill att du mår dåligt/blir stressad pga den heller. 


    Har själv fullständigt kört slut på mig själv. under flera år hade jag ständig stress då pappa blev sämre och fick panik över att han inte kunde köra längre. Han skrek åt mig och tvingade mig att köra. Kunde jag inte ställa upp skrek han åt mig att jag var en otacksam ungballe. De bodde på landet och mamma hade inget körkort. Många gånger grät jag och tog bussen hem. Lät bilen stå där. Men då började han köra själv ändå, trots han knappt kunde. Eller kunde kunde han, men han körde sakta. Han var 66 år då. Fick därför ångest av det och valde att fortsätta. Behöver inte få höra något om att han var taskig och inte borde tagit det för det vet jag om. Men han var sjuk både kroppsligt och psykiskt just då. Han har sagt förlåt för det i efterhand. Han fick psykos vid ett tillfälle av kroppslig sjukdom. Så jag bryr mig inte om det längre. Men det var massor med gånger han bara skrek åt mig att ställa upp. 


    Är den Som gjort det mesta åt mina föräldrar. Mamma orkade inte hjälpa till så mycket, hon är 58. Jag fick skjuts dem Hela tiden. Bilen köptes på 6000 mil, när vi sålde den stod den på 22000 mil. Det säger nog en del om hur mycket vi körde på bara några år. Att jag kunde det var för jag var sjukskriven för panikångest själv. 


    Det var jag som fick fixa och säga till pappa att sälja huset han hade bott i hela sitt liv i. Likaså att han borde sälja bilen. Hjälpte dem att flytta. Handlar åt honom. Fixar med allt möjligt för han ska vara så glad som möjligt. han är nu på äldreboende.

    när han blev sämre ville mamma slänga ut honom. Hon kunde ju tydligen inte byta lägenhet själv, utan det var han som skulle dra. Så jag pratade med honom om att han kanske borde vara på äldreboende istället. Han som Aldrig har velat det tidigare. Men, han lyssnade på mig. Sa till honom att det är för hans eget bästa. han låg mest i ett mörkt rum, sov hela dagarna. Hans naglar var långa och gula och han orkade vissa dagar knappt bry sig om att äta ens. Sa att det var för hans eget bästa och för hans trygghet. Mamma gjorde inget åt honom. Förmodligen orkade hon inte men jag kan tycka hon borde tagit mer ansvar att få in honom till äldreboende då eller pratat med mig då om hon inte kunde prata med han själv. För han vägrade lyssna på henne, han kände det som att hon bara ville ha ut honom. 


    Nu är han iallafall på äldreboendet. Handlar åt honom och så. Hälsade på honom flera ggr i veckan innan. Men jag blir mer ledsen nu när jag ser honom i det skicket han är i. Han kan inte gå längre. Säger knappt något alls. Kommer inte ihåg något. Tycker så väldigt synd om honom. Hans mamma som är 90 är liksom piggare än honom. Han är ju bara 73, stackarn. 


    Så jag förstår dig helt att man vill göra allt. Men kör snälla inte sönder dig. Du måste ta hand om dig för att kunna ta hand om närstående också. Glöm inte det. Det du kam göra är att hjälpa henne skaffa hemtjänst , komma in på äldreboende, handla ibland om du orkar annars kan de göra det också, osv. Men raviner mer ansvar än du behöver. Det du kan göra är att finnas där för henne. Det är det viktigaste. 


    Usch vad jobbigt! Tack för att du delar med dig! Känner igen situationen i vissa delar. Ledsamt att se sin förälder så dålig när de i den åldern skulle ha kunnat må hyfsat ok. 
  • Ida83
    Anonym (U) skrev 2023-03-29 15:20:51 följande:
    Denna grovstäd kan de inte kräva att ni ska bekosta heller.
    Jag får ta det en vända till med socialtjänsten och se om det kan finnas en annan lösning på detta.
Svar på tråden Ta hand om sjuk förälder?