Inlägg från: Anonym (Jani) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Jani)

    Förstadagsintyg, snälla kan någon hjälpa?!

    Anonym (Försöker hjälpa) skrev 2023-06-13 19:09:55 följande:
    Så nu när chefen krävde förstadagsintyg EFTER att arbetstagaren sjukanmälde och gick hem, så ska inte personen skriva under den nyskrivna intyget? Vc sa att han hade all rätt att vara hemma sjuk en vecka nu, men arbetstagaren vill inte bli utan sjuklön från sin chef. 
    Blir alltid lika fundersam över hur dålig koll folk har på sina rättigheter?
    VC har inget med detta att göra. Så att lyssna på de är ju lite konstigt. 

    Man har rätt att vara hemma en vecka utan intyg. Man behöver endast sjukanmäla sig och inte tala om varför man blir hemma. Om man fortfarande är dålig går man till VC och man behöver endast skicka in den sidan av intyget där det framgår hur man hindras från att utföra sitt arbete och längd på sjukskrivningen. 

    Om arbetsgivaren kräver förstadagsintyg så ska det vara skriftligt och finnas särskilda skäl. Det är allt. Det är bara att meddela din arbetgivare att ingen VC tar emot så snabbt då får dom skicka dig till företagshälsovården. 
  • Anonym (Jani)

    "Chefen får inte be om ett förstadagsintyg utan förvarning. I så fall har du rätt till sjuklön även om du inte lämnar in ett intyg. Du måste ha informerats om kravet innan sjuktillfället.


    Kräv en motivering
    Kravet på förstadagsintyg ska vara nedskrivet och röra en specifik tidsperiod ? som längst i ett år. Det måste tydligt framgå varför chefen vill ha förstadagsintyg av just dig."
  • Anonym (Jani)
    Anonym (Försöker hjälpa) skrev 2023-06-13 20:25:22 följande:
    Tack! Då är det bara att strunta i den skrivna som arbetstagaren fick via sms idag.
    Chefen sa att han inte, enligt handels (som personen jobbar inom) behövde ha med motivering till varför chefen ville ha förstadagsintyg, stämmer det?
    Jag tycker det hela är så ihopkastat och påhittat. Arbetstagaren är trött och medtagen, därför kollar jag upp hens rättigheter. 
    Det kan mycket väl vara så att man förhandlat bort den reglen i sitt avtal. Därför måste ni kontakta Handels och fråga vad som gäller. 
Svar på tråden Förstadagsintyg, snälla kan någon hjälpa?!