Inlägg från: Cathariiina |Visa alla inlägg
  • Cathariiina

    Iris eller Ilse till en flicka?

    Jag gillar egentligen inget av dem, jag ser dem som tantnamn - men det kan vara en generationsfråga. Ilse är ett tyskt smeknamn, Iris är ett riktigt namn (blomman), så av den anledningen gillar jag Iris mer. Iris är rätt fint när man smakar på det... jag tänker på en värdig och sirlig gammal dam som går ut i trädgården och klipper snittblommor att ta in för att arrangera på middagsbordet! Glad

  • Cathariiina
    Lugnoro skrev 2023-10-23 13:45:57 följande:
    En av hans absoluta favoriter är Runa. Men det gillar inte jag. 
    Synd, Runa är ett gammalt fornnordiskt namn med lite mystisk, sagoaktig klang! Dessutom lättuttalat och lättstavat, alltså problemfritt... och ovanligt utan att för den skull vara osvenskt eller knasigt. Och inte det minsta trashigt!
  • Cathariiina
    Auditanne skrev 2023-10-24 00:11:47 följande:

    Iris, även om namnet är mindre unikt än Ilse. Det senare namnet får mig bara att associera till arga människor. Kanske för att Ilse låter så likt ilska. 

    Runa känns som en manlig variant av Rune. Lite som Herberta av Herbert. Namn som (i mina öron) är lite för maskulina för att låta fint i feminin form. 


    Fast det är faktiskt fler kvinnor som sysslat med runor - i deras magiska användningsområde - än män.
  • Cathariiina
    Auditanne skrev 2023-10-24 00:42:31 följande:
    Jo, men samtidigt finns det avsevärt fler män med namnet Rune. Antagligen därför jag själv uppfattar det som ett maskulint namn, även om man bytte ut den sista vokalen. 
    Lite på samma vis som Abertina eller Herberta. Också kvinnliga namn som inte låter så särdeles feminina. Men det är bara min åsikt. Finns nog många som skulle uppskatta namnet Runa. Det är ju lite eget och annorlunda iaf.
    Håller med om Albertina och Herberta. Där känns det som att man bara tagit ett mansnamn och slängt på ett -a. Och även i Roberta, Alberta, Fredrika, Augusta, Karla och Gustava. 

    Men i andra namn funkar det ju. Eller har du något emot Martina, Michaela, Erika, Louisa, Carolina, Josefina, Julia, Junia eller Tora..?
Svar på tråden Iris eller Ilse till en flicka?