Inlägg från: Anonym (Omg) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Omg)

    Han jobbar mycket men ändå betalar vi 50/50

    Folk på familjeliv är så otroligt idiotiska så fort det kommer till ekonomifrågor. Det är INTE rättvist eller rimligt att ha det upplägget TS beskriver!! 50-50 är inte alltid rättvist om vi pratar om två normala människor med god ekonomiskt synsätt! Ett hem måste skötas, barnen måste tas hand om, pengar måste komma in. Varför är det ena mer värt än det andra? Man är väl ändå ett team och valt att leva ihop? Varför vill man roffa åt sig ekonomi och sitta på sin hög med pengar likt ett girigt troll när man vet att sin partner som man FÖRHOPPNINGSVIS älskar och bryr sig om får ta av sina sparpengar? Någon pratade om ekonomiskt våld, vilket verkligen stämmer bra in här, för det ÄR ett slags sätt att kontrollera sin partner och skapa stress!

    Enda rättvisa när du har barn ihop och vill dela ett liv är: ALLA pengar som kommer in i månaden hamnar i en pott. Räkningar betalas. Del av det som blir över hamnar i gemensamt sparande, sen två lika delar går till vardera parter att spendera fritt (spara, spendera, whatever). Om en pluggar, är arbetslös, lever på minimumlön, tjänar 80 000:- i månaden spelar ingen roll. Livet går upp och ner och man går hand i hand genom det tillsammans utan att gnälla om att "det ska vara RÄTTVIST och delas 50-50!". Vad i helvete är ni som föreslår detta 5 år mentalt eller? Rättvist är inte alltid lika, punkt.
  • Anonym (Omg)
    Liniss skrev 2023-12-02 20:13:17 följande:

    Vilket märkligt tankesätt. Så du menar att istället för att ta det jobb som finns så ska hon gå hemma om dagarna och bli försörjd av mannen istället? 


    Jag skulle aldrig vilja att min man ska betala mer bara för att han råkar tjäna mer pengar. Det är att snylta på partnern som tjänar mer och samma typ av våld, det är inte okej, tycker jag. Om man älskar sin partner så vill man väl inte att denne ska betala mer bara för att man själv känner för det. 


    Torkar du bara av hälften av bordet när ni ätit frukost? Tvättar du bara din tvätt? Har ni separata hyllor i kylskåpet? Diskar du hälften av disken? Hade ni exakt lika lång föräldraledighet? Barnafödarfrågan känns svårt dock, men ni kanske adopterade så att det inte blev orättvist i vem som skulle ta den kroppsliga smällen gällande graviditetskomplikationer. Nätterna delade ni väl ändå lika på? Amningen skippade ni och körde på ersättning, vartannat mål matade ni antar jag?

    Känns sjukt jobbigt att inte se sig som ett team där lite det jämnar ut sig i det långa loppet och att båda parter hjälps åt. Varför är det bara ekonomin som räknas som något som "inte är okej" och "en typ av våld" enligt dig? De flesta män som tjänar mer slipper mycket av hushållsarbetet och vab, utnyttjar han henne inte då som hushållerska och chans till att göra karriär, samtidigt som hon utnyttjar honom för pengar?

    ELLER så kanske man är ett team som får vardagen att funka med ekonomi, hem och barn? Alla normalt funtade vuxna vet att man inte kan dela 50-50 lika på allt, för lika är inte rättvist. Så sjukt orimligt att haka upp sig på pengar, som att det är det viktigaste i slutet av dagen, snarare än att alla mår bra, hemmet är städat och barnen är lyckliga.

    Men visst, gör du ditt obetalda hushållsarbetet och tyck att du är så himla reko när du minsann betalar hälften :)
  • Anonym (Omg)
    Liniss skrev 2023-12-02 21:34:53 följande:

    Att torka av ett helt bord är inte direkt jämförbart med att behöva ta ett betydligt större ekonomiskt ansvar. Torka hela bordet gör jag gärna och självklart tvättar jag allas tvätt om det är jag som tvättar, betyder det att jag skulle vilja betala mer om jag var den som tjänade mer? Nej. Betyder det att jag förväntar mig att min man ska betala mer bara för att han tjänar mer? Nej. Men du, det är helt okej att tycka olika. Du behöver inte hålla med. Upplägg gällande ekonomin kanske dock är något man bör diskutera igenom ordentligt innan man väljer att ingå ett förhållande med någon. Även hur man ska göra när det finns barn med i bilden. Har man kommit överens om något är det ju konstigt att sedan komma och gnälla. 


    Om man är den som tjänar mindre så är det ju lätt att sitta och säga att den andra minsann ska betala mer. När den som tjänar mindre däremot börjar tjäna mer brukar det inte låta likadant, då är man inte alltid redo att vara den som betalar mer, men det gick bra att den andre betalade mer när man själv var den som tjänade mindre. Och varför jag började prata om det ekonomiska utnyttjandet som en del av våld var på grund av att en person tidigare i tråden hade skrivit att det är en typ av våld att kräva att den som tjänar mindre ska betala hälften och snylta på den som tjänar mindre, då gäller ju även det omvända, att det är en typ av våld att kräva att den som tjänar mer ska betala mer och snylta på denne. Om jag var den som betalade mer för att jag tjänade mer så skulle jag inte tycka att detta jämnar ut sig bara för att min partner tar ett lite större ansvar för hemarbetet. Man har sina prioriteringar och det ekonomiska är viktigt för många. Bli inte ihop med en person som inte har samma värderingar som dig själv. Enkelt. Dessutom har jag inte sett att ts skrivit något om att hon ens tar ett större ansvar för hemarbete, vi är många som har frågat vad mannen gör när han är hemma då, eftersom han jobbar oregelbundna tider. 

    Och jo, pengar är faktiskt väldigt viktigt. I alla fall för mig och många andra. Det utesluter inte att det även finns annat som är viktigt. 


    Ts sambo har dessutom sagt att det är helt okej om hon vill jobba medan han tar barnet, så det är väl bara att ordna med det så får ju ts göra karriär om hon vill det då. Helt upp till var och en och vad man kommer överens om i förhållandet. Passar det inte så får man väl lämna, om man inte kan komma överens. För övrigt är jag inte tillsammans med en man som skiter i hushållsarbetet, han tar sin del av ansvaret även när det kommer till hushållsarbetet, precis som jag gör.


    Ditt svar är så löjligt att jag knappt vet vart jag ska börja. Men jag kan svara på en sak du diskuterar - jag har och skulle GLADELIGEN fortsätta betala för min partner och mamma till mina barn, eftersom jag vill att hon ska må bra. Att se henne som i TS fall gå på knäna ekonomiskt medans jag är tät är inte kärlek.

    Men om vi återgår till att diskutera TS situation - för det är det tråden handlar om och inte din skeva, ekonomiska syn: Nej, upplägget är inte rimligt eller rättvist. Det enda rättvisa är - alla pengar in i en pott. Betala räkningar utifrån det och dela på resten.

    För övrigt borde du läsa på om vad ekonomiskt våld innebär, för det är INTE ekonomiskt våld att alla i hushållet ska ha samma ekonomiska förutsättningar utifrån vad som kommer in i det gemensamma hushållet!

    Länk så att du kan utbilda dig:
    kvinnojourenlund.se/ekonomiskt-vald/
Svar på tråden Han jobbar mycket men ändå betalar vi 50/50