• Dockan

    Autism och att visa hänsyn, respekt etc

    Jag tror du behöver dig förhålla dig till hans oförmåga på ett annat sätt. En diagnos inom autistiskt spektra är en NPF diagnos, alltså ?neuropsykiatrisk funktionvariation?. Han fungerar på ett annat sätt än personer inom normen, det är inget han kan träna bort. Han fungerar på ett annat sätt. 


    Som någon föreslog får du möta honom och ändra förutsättningarna där det är möjligt. Exempelvis ändra tillgången på badrum (flytta eller bygg ut). Han kommer kanske inte greppa att hans syskon behöver in snabbt och att sociala regler ändras i förhållande till situation och objekten. Sådant som en normvuxen lätt greppar.


    Däremot har de barn på spektrat jag träffat kunnat lära sig regler för olika sociala situationer, men det blir liksom en regel för alla variationer ?kom in på toaletten? - inte en enda generell man anpassar efter situationer. Så vad gäller när
    småsyskonet knackar, vad gäller när pappa knackar osv  

    Om du kan komma ur tankegången att han agerat som han gör pga bristande hänsyn blir din vardag lättare tror jag, han fungerar utifrån sitt sätt. Det är inget du kan uppfostra bort, tro mig han vill nog vara precis så som du vill egentligen, för att slippa konflikter, men kan inte. 

    Prata om situationerna innan eller efter de hänt, använd er av bildstöd. Sen kommer det ta tid och mycket ligger hos dig, du kan påverka ditt beteende mycket mer än han kan påverka sitt eftersom du både är vuxen och tillhör funktionsnormen.

    Under mina första år som lärare ryade jag som du, innan jag fattade det där sista. Hamnade i dumma konflikter med elever med spektra diagnoser och det blev inte bra undervisning för
    dem, nu trivs jag med NPF elever och de med mig. De uppför sig efter mina regler men det tar lite längre tid och jag får ge dem det de behöver innan. För många är det viktigt med förväntningarna innan ?nu har du toaletten i 10 min, sen kommer pappa att knacka och då har du 2 min innan du måste komma ut? och så får ingen knacka innan den tiden utan då får ni lösa det på annat sätt för syskonet med. Förberedelse är nyckeln och ramar innan som ni alltid håller på. Att det blir som ni sagt i allt man kan påverka.


     

Svar på tråden Autism och att visa hänsyn, respekt etc