• Jemp

    Hjälp med budget

    Diverse, systemet och städ går ju att kapa rakt av.

    Vad är det för abonnemang och försäkringar? Vad utgörs barnens kostnader av?

    Saknar dock ett antal poster, är det mer än transport som tillkommer? Är budgeten realistisk? Hur har ni det med kläder och hobbys tex? 

  • Jemp
    Anonym (K) skrev 2024-02-01 12:13:18 följande:

    Försäkringar är barn, villa, stuga, livsförsäkring etc

    Barnen är periodiserade fritidsaktiviteter, alla kläder och nöjen. 


    Kläder för vuxna samt hobbies är utanför budgeten

    Tänker att systemet får stå kvar, man har ju gäster och så. Har dessutom dragit ner hämt maten med 2000 så någon guldkant får vara kvar. 


    Men tackar för input. Det är ju dessa input som man måste överväga om man vill trimma sin budget. 


    Det går inte att utvärdera en budget när kostnader läggs utanför. 


    Givetvis är det upp till vad man vill prioritera, men det känns mer som att du vill visa upp ekonomin. 

  • Jemp
    Anonym (K) skrev 2024-02-01 13:24:26 följande:

    Detta är vår gemensamma budget i familjen. Sedan har varje vuxen en egen budget där man själv får bestämma hur man vill disponera sina pengar. Låter kanske konstigt men funkar för oss. Men denna gemensamma är den stora potten och den är det viktigt att vi har koll på och är överens om. 


    har absolut inga ambitioner om att ?visa upp ekonomin? , vad det nu ens betyder? 


    Vi har liknande upplägg, men när frågeställningen är att pengarna rinner iväg måste man ju i så fall specificera vad som ligger utanför. 
  • Jemp
    Anonym (mats) skrev 2024-02-01 14:06:24 följande:
    Har man en sån agressiv amortering som TS förmodligen har, så är det faktiskt en del av sparandet. Då kanske det helt enkelt inte finns utrymme att dessutom lägga undan 4000 varje månad, samt ett sparande till barnen på 3500 (vilket jag misstänker att det är fråga om).

    Städningen på 3000 är den posten som jag skulle stryka omedelbart utan att ens fundera en millisekund på det. Det tar max tio minuter att göra samma sak själv om man gör lite varje dag.

    Dessutom abonnemanget på larm, det är rena lurendrejeriet.

    Det är väl knappast särskilt aggressiv amortering? 

    Sparande behöver man givetvis trots höga inkomster, särskilt med de stora utgifter ts har. Amortering är inte en buffert på det sättet. 


    Ts har ju redan förklarat de 3500, inte sparande. 

  • Jemp
    Anonym (K) skrev 2024-02-01 13:55:49 följande:

    Jag sa inte nej, undrade bara om det var realistiskt att sätta den till noll. Känns om det alltid är något man behöver. Och jag är inte en shopoholic. Våra handdukar är lätt 8 år gamla. stekpannorna håller på att tappa teflonet. Våra sängkläder är också ganska sjaskiga. Men trots det tycker jag det alltid är något som ska köpas till huset, tänker här även trädgård dvs gödsel, redskap, tulpanlökar, en belysning som behöver bytas, en förlängsningssladd. Sånt som jag tänker är normalt eller har jag fel där?  


    Och den andra budgeten är inte nöjespengar. Det är personliga kläder, frisör, hygien, transport med offentligt, bil, bränsle, gym, CSN osv. Men eftersom dessa budgetar inte är gemensamma spelar de inte så stor roll för den gemensamma kalkylen. 


    De flesta vuxnas klädinköp är ju absolut att se som nöjespengar. Nu vet jag ju inte hur stor posten är, men man behöver ju köpa rätt lite nytt sånt. 


    Era barn kostar nog det dubbla jämfört med mina enligt detta. Trots flera aktiviteter. Har de väldigt dyra hobbies eller shoppar ni mycket? 


    Prydnadssaker och blommor är ju definitivt lyxkonsumtion.

  • Jemp
    Anonym (K) skrev 2024-02-02 06:54:29 följande:
    Det sa jag inte, frågan var hur mycket tycker folk att man ska spara? Jag sparar inte 40%. 

    Det finns nån allmän rekommendation att spara 10% av inkomsten. Framförallt handlar det ju definitivt om behov dock. Hus och höga utgifter gör ju att ni behöver ha ett rätt stort buffertspar, man bör kunna klara sig minst 3 månader (nu kommer säkert kommentarer att det inte är realistiskt för alla. Stämmer, men i det här fallet finns ju utrymmet om det prioriteras). 


    Du frågade tidigare hur det ser ut för ?Svenssons?. Vi har nog liknande inkomst, kanske strax under (beroende på hur mycket ni lägger på det privata). Huslån på drygt hälften. Relativt hög transportkostnad pga pendling. Barnen kostar knappt hälften av er budgetpost som sagt. De har flera aktiviteter var (men inte de dyraste, pga ointresse), kläder köps efter behov och gärna begagnat av miljöskäl. Håller överlag nere på onödig konsumtion.
    Betalar inte för städ. Daglig dammsugning och 4h städhjälp varje vecka låter smått överdrivet.
    Har en privat del per vuxen likt er (lika stor), relativt hög jämfört med andra här men då ingår även personliga räkningar.
    Sparar ca 20% av inkomsterna. 

  • Jemp
    Anonym (K) skrev 2024-02-03 00:46:04 följande:

    Som jag försökt förklara i några av mina svar så handlade det mycket om att få perspektiv på budgeten. Min TS kunde ha varit tydligare. Vi har bra inkomster men för min del är det inte detsamma som att leva i sus och dus. Jag sparar gärna in på onödigt. Vi har tex bestämt att dra in på hämymaten och planera målen bättre. Efter mångas kommentarer så tycker jag det låter mycket förnuftigt. Att Tänka en extra gång innan bara handlar något nytt är också något som mankan påminna sig själv om ofta. Varför om man har pengarna Undrar man kanske? Varför bekymra sig om en budget?  För att alla resurser är ändliga. Jag sparar hellre till en tidigare pension. Till en långresa med familjen. en investering i huset osv. Så gnatar jag hellre på i vardagen utan flärd. Men det är jag det. Man måste väl få fråga om en budget oavsett hur ens inkomster ser ut? 


    Ju mer jag bränner av bara farten utan att tänka efter ju mindre saker får jag ut av mitt ?slit? med karriären. Men balans vill man ju gärna ha. Så vår guldkant får fortsätta att vara städningen. Men uppskattar iaf de kommentarer som jag fått menade att hjälpa. Och för att göra det ännu mer besvärligt så finns det som även tidigare nämt en budget utanför den gemensamma, här ingår även privat sparande. Så ju större gemensam pott, ju mindre till större grejor.


    Jag tror folk reagerar på att du skrev att du inte såg vad som var möjligt att minska på.
    Att ha en budget oavsett inkomst tycker jag bara är vettigt.
Svar på tråden Hjälp med budget